Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Οι "Financial Times" εκθέτουν τα... financial crimes που καλύπτει η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι "Financial Times" εκθέτουν τα... financial crimes που καλύπτει η κυβέρνηση

Οξεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκούν και οι "Financial Times", καταγράφοντας ερωτήματα για το αν το κυβερνών κόμμα ευνοεί υπόδικους τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές, στους οποίους επιστρέφονται άνω του 1 δισ. ευρώ. «Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα θεωρούνται πισωγύρισμα στο ζήτημα του ξεπλύματος χρήματος» σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, εκτοξεύοντας "βέλη" προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αφορμή στάθηκαν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα από την κυβέρνηση, οι οποίες ψηφίστηκαν την Τετάρτη, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να διατυπώνει -ήδη από την Τρίτη- συγκεκριμένη και συναφή ερώτηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη "για την Ώρα του Πρωθυπουργού", με θέμα «Επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς». Ο δεύτερος φαίνεται ότι αποφεύγει να απαντήσει μέχρι στιγμής...

Αξίζει να σημειωθεί ότι αφορμή για το δημοσίευμα των "FT" (είχε αναφερθεί και η "Α" σχετικά χθες και προχθές) είναι η τελευταία τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία τα “άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει από το δικαστήριο, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών”.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι "FT", “η τροποποίηση, η οποία ήταν μέρος ενός νέου νόμου που επικαιροποιεί τον Ποινικό Κώδικα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει”.

Οι ωφελούμενοι...

Ωφελημένοι από την τροποποίηση αυτή θα είναι εφοπλιστές, επιχειρηματίες και τραπεζίτες υπογραμμίζει το ρεπορτάζ των "FT" αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Ανάμεσα σε όσους θα επωφεληθούν από αυτή την κίνηση είναι μια δωδεκάδα Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν παγωμένα τα τελευταία 2-7 χρόνια, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο".

Και συμπληρώνει το ρεπορτάζ: “Η κίνηση της κυβέρνησης εξέπληξε τους Έλληνες δικηγόρους και τους δικαστές, καθώς το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τα στάνταρντ στο δικαστικό σύστημα, ειδικά σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς και το οικονομικό έγκλημα, αφού κέρδισαν τις εκλογές του Ιουλίου”.

Αλ. Τσίπρας: "Επέλεξε να μην απαντήσει ο Μητσοτάκης"

Από τη Φλώρινα όπου περιόδευσε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην απαντήσει στην Ώρα του Πρωθυπουργού και σχολίασε σκωπτικά: "Μέχρι τώρα φρόντισε να απαντήσει σε ερωτήσεις - πάσες βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να σκοράρουν σε κενό τέρμα".

Στον ίδιο τόνο στηλίτευσε την επιλογή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να κάνει αντιπολίτευση στην... αντιπολίτευση, δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί στην κυβέρνηση.

Μίλησε για το "συγκλονιστικό" κύριο θέμα των "FT", επισημαίνοντας ότι αυτό δεν θα παίξει στα κεντρικά ΜΜΕ της χώρας, όπως δεν είχε προβληθεί και το ντοκιμαντέρ της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης για την ελληνική πτυχή του σκανδάλου της Novartis.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στην ερώτηση που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό, ήδη από την Τρίτη, ανέφερε: "Τι ωθεί την κυβέρνηση να θέσει ενιαίο χρονικό όριο στη διάρκεια της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο υποθέσεων που αφορούν 'ξέπλυμα χρήματος', ανεξάρτητα από τις ανάγκες που γεννώνται σε κάθε υπόθεση και χωρίς να προβλέπεται μεταβατική περίοδος εφαρμογής, ώστε η αλλαγή να μην αιφνιδιάσει την Αρχή;".

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ και αμήχανη απάντηση Πέτσα

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ με την Κουμουνδούρου να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι δίνει δώρα σε τραπεζίτες και υπόδικους, ενώ κρύβεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι με την επίμαχη τροπολογία «ο κατά τα άλλα υπέρμαχος της νομιμότητας κ. Μητσοτάκης επιστρέφει με νόμο πάνω από 1 δισ. δεσμευμένα χρήματα και την ίδια ώρα δεν τολμά να πάρει θέση για την ασυλία στους τραπεζίτες και για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Ούτε φυσικά για τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών ώστε να μην μπορεί να παραγραφεί τυχόν αδίκημα δωροδοκίας από υπουργούς».

Ακολούθως ήρθε απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος φρόντισε να επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για "φθηνό λαϊκισμό" αποφεύγοντας να δώσει μια ουσιαστική απάντηση. Για την... ταμπακέρα ανέφερε ότι "μετά τη χθεσινή (σ.σ.: προχθεσινή) τροποποίηση που επέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε καμία παλαιά υπόθεση δεν αποδεσμεύονται αυτόματα λογαριασμοί και λοιπά περιουσιακά στοιχεία, καθώς το σχετικό Δικαστικό Συμβούλιο μπορεί, εντός τριών μηνών, να ζητήσει να παραμείνουν δεσμευμένα προκειμένου να εξετάσει την ουσία των σχετικών υποθέσεων".

Συνεπώς δεν υπάρχει η παραμικρή διασφάλιση για το τι θα πράξει το Δικαστικό Συμβούλιο δίνοντας τη δυνατότητα σε τυχόν υποδίκους να... αποδεσμεύσουν τα χρήματά τους.

Τα τρία "καυτά" αναπάντητα ερωτήματα

Η απάντηση από την Κουμουνδούρου δεν άργησε να έρθει, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «γελοίες δικαιολογίες» από πλευράς Πέτσα και να προσθέτει ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν λέει τίποτα για την ταμπακέρα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο οι τραπεζικοί λογαριασμοί όσων ελέγχονταν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποδεσμεύονταν μόνο εάν δικαιώνονταν τελεσίδικα, ενώ τώρα, πριν υπάρξει καν διερεύνηση του κατά πόσο εμπλέκονται όντως σε δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, θα μπορούν να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους, ακόμα και αν εν συνεχεία καταδικαστούν".

Από την Κουμουνδούρου έθεσαν και τρία "καυτά" ερωτήματα, τα οποία έχουν μείνει αναπάντητα

* Με τη διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση ευνοεί ή όχι υπόδικους τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές, στους οποίους επιστρέφονται άνω του 1 δισ. ευρώ, όπως λένε και οι "Financial Times";

* Ως «όμηρους συμπολίτες μας» από «την αργή εξέταση των υποθέσεων», τους οποίους απελευθερώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εννοεί «υπόδικους τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές», όπως καταγγέλλουν οι "Financial Times", ή διαψεύδει και τους "FT";

* Αφού είναι τόσο φθηνός λαϊκισμός, γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL