Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Καταγγελία Β. Αποστόλου για Βορίδη: / Καταγγελία Β. Αποστόλου για Βορίδη: Εξυπηρέτηση συγκεκριμένου συνεταιρισμού και παράκαμψη του ΣτΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταγγελία Β. Αποστόλου για Βορίδη: / Καταγγελία Β. Αποστόλου για Βορίδη: Εξυπηρέτηση συγκεκριμένου συνεταιρισμού και παράκαμψη του ΣτΕ

Όπως τόνισε μιλώντας στη Βουλή, η τροπολογία (αρ. 86) είναι αντισυνταγματική γιατί η νομοθετική εξουσία αμφισβητεί απροκάλυπτα τη δικαστική και ειδικότερα την απόφαση 1968/2019 του ΣτΕ που εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες και απέρριπτε την προσφυγή του συγκεκριμένου συνεταιρισμού κατά της λύσης του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Με την κατατεθείσα τροπολογία, επισήμανε, ο υπουργός τροποποιεί τον νόμο διευκολύνοντας κάποιους να μεταβιβάσουν τη συνεταιριστική περιουσία τους σε τρίτους, αφού η λειτουργία τους δεν θα διέπεται πλέον από τις συνεταιριστικές αρχές και τον νόμο 4384/2016.

Φαίνεται, σημειώνει ο Β. Αποστόλου, πως “αυτά που δεν πέτυχε ο συνεταιρισμός με την προσφυγή του, με τον κ. Γεραπετρίτη ως δικηγόρο, έρχεται και τα πετυχαίνει με την τροπολογία του ο κ. υπουργός. Είναι δυνατόν, κύριοι υπουργοί, όταν χάνονται υποθέσεις να τροποποιούνται οι νόμοι;" επισήμανε και ζήτησε άμεσα να ανακληθεί η συγκεκριμένη τροπολογία, που “βεβαίως δείχνει και τον τρόπο που σκέφτεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του αγροτικού χώρου ο συγκεκριμένος υπουργός”.

Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία, δινόταν παράταση έως 31 Μαρτίου 2020 -από 18.10.2019 που ισχύει- στην προθεσμία για τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων, για τη μετατροπή τους σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με συγχώνευση των Αγροτικών Συνεταιρισμών μετόχων τους.

Το επίμαχο σημείο όμως ήταν ότι προβλεπόταν και η ανάκληση, αναδρομικά, από την έναρξη ισχύος τους, όσων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων έχουν διαπιστώσει τη λύση ΑΕΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL