Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισε να προχωρήσει η ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ όταν κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που περιλαμβάνει την ανατροπή των εργασιακών κεκτημένων στην επιχείρηση και όχι μόνο.

Η απόφαση για απεργίες ελήφθη κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ το περασμένο Σάββατο, στην οποία συζητήθηκαν η ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων, που περιλαμβάνονται στο επίμαχο νομοσχέδιο, σε συνδυασμό και με τα κρίσιμα θέματα της απολιγνιτοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των δικτύων διανομής και μεταφοράς (ΔΕΔΔΗΕ / ΑΔΜΗΕ).

Ήδη δρομολογήθηκε πλήρες πρόγραμμα ενημερώσεων στους χώρους εργασίας (ορυχεία, μονάδες, διοίκηση, καταστήματα) ώστε να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για κινητοποιήσεις και 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την είσοδο του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ έληγε το χρονικό όριο για τη δημόσια διαβούλευση.

Η ΕΔΟΠ / ΔΕΗ (διοικητικό - οικονομικό προσωπικό) σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στην απόφαση της ΓΕΝΟΠ επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο “έρχεται να προετοιμάσει το έδαφος για τον μελλοντικό αγοραστή στη ΔΕΗ, επιδιώκει οι αμοιβές του προσωπικού να είναι προσαρμοσμένες σε μισθούς που επιβάλλει η ζούγκλα της αγοράς, ενώ αποτελεί τη θρυαλλίδα για τον κοινωνικό αυτοματισμό του εργατικού κινήματος στους κόλπους του ομίλου ΔΕΗ, αφού θα υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων”.

Σημειώνεται ότι στην έκτακτη συνεδρίαση του περασμένου Σαββάτου παρευρέθηκε και ο Π. Κουντουσιάδης. πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (εργαζόμενοι σε διυλιστήρια - φυσικό αέριο), δεδομένου ότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει και τις διατάξεις για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ, με τη διάθεση του 100% της συμμετοχής του Δημοσίου στις υποδομές και στην εμπορία και απαλείφοντας οποιαδήποτε μέριμνα - προστατευτική διάταξη για τους εργαζόμενους του ομίλου υπήρχε.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκε η δυνατότητα συντονισμού και στενότερης συνεργασίας ΓΕΝΟΠ - Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας και εργαζομένων στη ΔΕΠΑ.

Έρχεται... “εκσυγχρονισμός” κι άλλων ΔΕΚΟ

Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης, σε σχέση με τις κινητοποιήσεις που ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ, ανέφερε ότι πρόκειται για “αποφάσεις που δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί”, αν και διεμήνυσε ότι “δεν υπάρχουν περιθώρια για την κυβέρνηση να φύγει από τις θέσεις της... που τις ενέκρινε ο ελληνικός λαός”...

Κατά τα λοιπά δεν έλειψαν οι παραπλανητικές αναφορές στα περί άρσης της μονιμότητας κ.λπ και οι αναγωγές στα μοντέλα ΟΤΕ και Ολυμπιακής σε σχέση με τις εθελούσιες... ενώ εξακολουθεί να βαφτίζει “εκσυγχρονισμό” τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ.

Μάλιστα “εκσυγχρονισμό” προανήγγειλε και για τις άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, αναφερόμενος σε επιτροπή σχετικά με τις ΔΕΚΟ, που έχει συσταθεί υπό τον κ. Σταϊκούρα και μέλη τον ίδιο και τους κ. Γεωργιάδη και Καραμανλή. Όπως τόνισε, “θα τα δούμε όλα αυτά και θα κάνουμε ανακοινώσεις στην ώρα τους. Σίγουρα χρειάζεται ένας εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Τώρα ποια μορφή θα πάρει αυτός ο εκσυγχρονισμός εξαρτάται και από την ιδιαιτερότητα κάθε επιμέρους ΔΕΚΟ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL