Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Επικοινωνιακό Βατερλό για τις αυξήσεις στις προμήθειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επικοινωνιακό Βατερλό για τις αυξήσεις στις προμήθειες

Σε επικοινωνιακό Βατερλό εξελίχθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους τραπεζίτες με βασικό θέμα τις νέες αυξημένες και καταχρηστικές χρεώσεις που έχουν επιβάλει ή αναμένεται να επιβάλουν οι τράπεζες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Όπως προκύπτει, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε παραινέσεις προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών με σκοπό να μειώσουν το κόστος των προμηθειών σε μια σειρά από συναλλαγές, με τους εκπροσώπους της Ένωσης να απαντούν αόριστα ότι θα επανεξετάσουν το θέμα χωρίς να δεσμευτούν για το παραμικρό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τη συζήτηση, κάλεσε τους εκπροσώπους των τραπεζών να ανακαλέσουν τις αυξήσεις που ανακοίνωσαν σε σειρά υπηρεσιών. «Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο» τόνισε ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά των εκπροσώπων των τραπεζών ειπώθηκε ότι «στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις οποίες οι τράπεζες έχουν επενδύσει ιδιαίτερα». Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, οι τραπεζίτες δεσμεύθηκαν να επανεξετάσουν τις αυξήσεις, ειδικά τις χρεώσεις σε περιοχές που υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ. Με άλλα λόγια, επί της ουσίας δεν δεσμεύτηκαν για τίποτα συγκεκριμένο.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι κατά τις προηγούμενες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε προαναγγείλει κυβερνητικές πρωτοβουλίες επί του θέματος λέγοντας ότι "περιμένουμε να δούμε μειώσεις στις χρεώσεις και όχι αυξήσεις. Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, να είστε βέβαιος ότι θα τις δείτε μέσα στις επόμενες δύο - τρεις μέρες.". Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται πως ο θησαυρός ήταν τελικά άνθρακας!

Ως εκ τούτου, το θέμα είναι σοβαρό και παραμένει ως έχει, με τις τράπεζες είτε να έχουν ήδη προχωρήσει είτε να αναμένεται να προχωρήσουν μέχρι 31 Οκτωβρίου σε μεγάλες αυξήσεις στις προμήθειες ηλεκτρονικών συναλλαγών. Πρόκειται για ανατιμήσεις σε μια σειρά από υπηρεσίες (καθημερινές συναλλαγές χιλιάδων πολιτών, όπως η αλλαγή PIN), που μέχρι πρότινος παρέχονταν δωρεάν με στόχο την αύξηση της λειτουργικής τους κερδοφορίας.

Ουσιαστικά, οι διοικήσεις των τραπεζών εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι έχει υπάρξει ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών τα τελευταία χρόνια, προσδοκώντας να αποκομίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη. Άλλωστε, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, τα κέρδη των τραπεζών από τις προμήθειες κατά την τελευταία τριετία φτάνουν το 1 δισ. ευρώ κατ' έτος. Παρεμπιπτόντως, οι τράπεζες φαίνεται ότι διαθέτουν κονδύλια για την ελληνική αστυνομία... Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, κατά τη χθεσινή συνάντηση "ο πρωθυπουργός κλείνοντας ευχαρίστησε την Ένωση Τραπεζών για την χορηγία ύψους 500.000 ευρώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αγορά αυτοκινήτων της Ελληνικής Αστυνομίας".

Επανέκδοση και αλλαγή PIN

Ιδιαιτέρως επιβαρυντική είναι και η καινοτόμα αλλά και... εντυπωσιακή για τους πελάτες των τραπεζών χρέωση για επανέκδοση ή αλλαγή PIN στις κάρτες αλλά ακόμη και η απεμπλοκή του εάν υπάρξουν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες εξαιτίας κάποιου λάθους. Η νέα χρέωση έχει ενσωματωθεί ήδη στους τιμοκαταλόγους κάποιων τραπεζών προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στους πολίτες.

Για παράδειγμα, πριν από λίγους μήνες ήταν δωρεάν η επανέκδοση χρεωστικής κάρτας. Το προηγούμενο φθινόπωρο όλες οι συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να χρεώνουν την επανέκδοση των χρεωστικών καρτών με έως 6 ευρώ, είτε αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη είτε όχι, όπως εάν η κάρτα εκλάπη ή απλώς έληξε. Σημειώνεται ότι η χρέωση ισχύει ακόμη και όταν η τράπεζα συστήνει στον πελάτη της να αντικαταστήσει την κάρτα του λόγω ύποπτων συναλλαγών μέσω Ίντερνετ.

Επιβάρυνση για πληρωμές εισφορών

Ακόμη ένα παράδειγμα υπηρεσιών που μέχρι πρόσφατα ήταν δωρεάν, αλλά πλέον χρεώνονται, είναι η πληρωμή εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εισφορές στον ΕΦΚΑ, οι οποίες πληρώνονταν δωρεάν μέσω του e-banking. Πλέον, όμως, υπάρχει προμήθεια σε κάποιες τράπεζες...

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλες οι τράπεζες είχαν προχωρήσει το καλοκαίρι στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, διευρύνοντας τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL