Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Πράσινο περιτύλιγμα και στο... βάθος ιδιώτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πράσινο περιτύλιγμα και στο... βάθος ιδιώτες

Με “πράσινο” μανδύα ενδύει η κυβέρνηση τα σχέδιά της για ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και δικτύων, εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και περαιτέρω απορρύθμιση των κανόνων, χωρίς κανέναν ουσιαστικό σχεδιασμό, “πατώντας” και σε δρομολογημένα μέτρα που βρήκε από τους προκατόχους της.

Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στους “εννέα άξονες της περιβαλλοντικής πολιτικής” που παρουσίασε προχθές ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο 3rd Sustainability Summit for South East Europe and the Mediterranean του "Economist", χωρίς πάντως να υπάρχει κάποια συνοχή ή σχέδιο στην κατεύθυνση αυτή.

Από τους εννέα αυτούς άξονες οι πέντε αφορούν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τον τομέα της ενέργειας (απολιγνιτοποίηση, μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας, ηλεκτρική διασύνδεση νησιών, ηλεκτροκίνηση) και οι άλλοι τέσσερις αφορούν προστασία της βιοποικιλότητας, διαχείριση αποβλήτων, προστασία των δασών, απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης.

Ως προς τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε απλοποίηση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για ΑΠΕ και μάλιστα οι πρώτες ρυθμίσεις θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ που θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του μήνα, ενώ στις αρχές του 2020 θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα εξαλείφει όλες τις στρεβλώσεις που έχουν εντοπιστεί σε περιβαλλοντικά, χωροταξικά και αδειοδοτικά θέματα.

Επανέλαβε ότι θα υπάρξει τρίτος κύκλος του προγράμματος “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον”, ενώ ανέφερε ότι “δίνουμε επίσης φορολογικές εκπτώσεις 40% για όσους αναβαθμίζουν ενεργειακά τα σπίτια τους”, χωρίς πάντως να πει κάτι πιο συγκεκριμένο.

Μεταξύ άλλων μίλησε και πάλι για το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης που εκπονείται διυπουργικά και για τα καινούργια λεωφορεία που θα αγοραστούν και θα είναι ηλεκτροκίνητα, αρχής γενομένης από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Και για τα υπόλοιπα θέματα - άξονες ο Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τα γνωστά, που κάποια εξ αυτών συνιστούν και οπισθοδρόμηση, όπως η επέκταση των Μονάδων Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αποβλήτων “ιδίως με ΣΔΙΤ”, πολιτική που υπονομεύει τη διαλογή στην πηγή και την επανάχρηση - ανακύκλωση των υλικών και παραδίδει τη διαχείριση στους ιδιώτες.

Επίσης αναφέρθηκε στην απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης από τον Ιούνιο του 2020, ένα χρόνο νωρίτερα από την καταληκτική προθεσμία της σχετικής οδηγίας, και στην ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών, που ξεκίνησε στις αρχές του 2017. Όσον αφορά τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών κάνει λόγο για “διαμόρφωση νέου πλαισίου για τις προστατευόμενες περιοχές που θα προσφέρει πραγματική προστασία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL