Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Κόβουν" 600 εκατ. από τις δημόσιες επενδύσεις

Και άλλη μετεκλογική διάψευση της Ν.Δ. - Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού οι δαπάνες του ΠΔΕ θα κλείσουν με σημαντική μείωση κατά 600 εκατ., (6,750 που προβλέπει ο ψηφισμένος προϋπολογισμός του 2019). Αντίστοιχα, τα έσοδα του προγράμματος εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 3,724 δισ. έναντι 4,042 δισ. της πρόβλεψης

Πολλοί θα θυμούνται την κριτική που ασκούσε η Ν.Δ. στον ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν περικοπής δαπανών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μάλιστα, κάποια στελέχη ανέφεραν, χωρίς να ισχύει κάτι τέτοιο, ότι αυτή η πρακτική βοηθούσε στη δημιουργία των υπερπλεονασμάτων. Θα περίμενε λοιπόν και ο πλέον κακόπιστος αντίπαλος της κυβέρνησης ότι η ίδια θα προχωρούσε σε αύξηση των κονδυλίων. Κι όμως, οι φετινές δαπάνες του ΠΔΕ θα υποστούν μείωση 600 εκατ. ευρώ. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020:

Για το επόμενο έτος, ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ παραμένει ίδιος με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που είχε εγκρίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο σκέλος των δαπανών (6,750 δισ.) τόσο και στο σκέλος των εσόδων (4,1 δισ.)

Ωστόσο, για τη φετινή χρονιά, υπάρχει «εκτίμηση» για μείωση! Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται πως οι δαπάνες του ΠΔΕ θα κλείσουν με σημαντική μείωση κατά 600 εκατ., δηλαδή θα φτάσουν τα 6,150 δισ. έναντι 6,750 που προβλέπει ο ψηφισμένος προϋπολογισμός του 2019. Αντίστοιχα, τα έσοδα του ΠΔΕ (δηλαδή οι εισροές των ευρωπαϊκών πόρων κυρίως) εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 3,724 δισ. έναντι 4,042 δισ. που προέβλεπε ο ψηφισμένος προϋπολογισμός. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του ΠΔΕ για το 2019 θα είναι κατά 300 εκατ. ευνοϊκότερο στο πλεόνασμα έναντι του στόχου!

Η κυβέρνηση μειώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 600 εκατ. ευρώ για το 2019 καταλήγοντας να δαπανά λιγότερους πόρους για δημόσιες επενδύσεις από ό,τι δαπανήθηκαν το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα ΠΔΕ πρώτου εξαμήνου 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και κατά 500 εκατ. αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2018!

Υποκρισία

Συνεπώς, πρόκειται για άλλη μια ηχηρή διάψευση των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει προεκλογικά η κυβέρνηση σε σχέση με επενδύσεις και ανάπτυξη. Οι επιπτώσεις θα φανούν τόσο στις πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα όσο και στη χρηματοδότηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και κυρίως των δήμων και των Περιφερειών.

Πρόκειται επίσης για μέγιστη υποκρισία καθώς όσο η Ν.Δ. ήταν στην αντιπολίτευση, κατηγορούσε ψευδώς τον ΣΥΡΙΖΑ για περικοπή ΠΔΕ, μειωμένη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ κ.λπ. Η απλή αλήθεια είναι ότι η τελευταία αντίστοιχη περικοπή του ΠΔΕ κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους φέρει πάλι την υπογραφή του κ. Σταϊκούρα και έγινε στα χρόνια των δύο πρώτων μνημονίων της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο