Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών με 9 δισ. εγγυήσεις / Η Ν.Δ. βάζει "χέρι" στο μαξιλάρι των 37 δισ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών με 9 δισ. εγγυήσεις / Η Ν.Δ. βάζει "χέρι" στο μαξιλάρι των 37 δισ.

«Χέρι» στο μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το να προσφέρει χείρα βοηθείας προς τις ελληνικές τράπεζες με σκοπό να τις ενισχύσει στην προσπάθειά τους για μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Το ποσό το οποίο αναμένεται να προσφέρει το Ελληνικό Δημόσιο θα φτάνει τα 9 δισ. ευρώ και θα προέρχεται από το λεγόμενο "cash buffer" που υπάρχει για ώρα ανάγκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένει σύντομα το "πράσινο φως" από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS) που προωθεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 30 δισ. ευρώ. Ήδη, οι τράπεζες επεξεργάζονται τη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που φτάνει στα 80 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανοίξουν και πάλι οι στρόφιγγες δανεισμού και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, με το Δημόσιο να καλείται να συμμετάσχει με εγγυήσεις 9 δισ. ευρώ.

Η προαναγγελία πριν τις εκλογές

Άλλωστε, τις κινήσεις που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση τις είχε προαναγγείλει ο βουλευτής της Μπάμπης Παπαδημητρίου. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στις 3 Ιουλίου 2019 (τέσσερις ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών) στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8, ο τότε υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στον Νότιο Τομέα Μπάμπης Παπαδημητρίου αποκάλυψε πως η Ν.Δ. σχεδίαζε να δώσει μέρος από το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. στις τράπεζες για «να απαλλαγούν από το βάρος των κόκκινων δανείων». «Ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι, 37 δισ. ευρώ τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα» είπε, για να προσθέσει: «Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Μάλιστα, την επόμενη μέρα, ο νυν υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε αφήσει ανοιχτό «παράθυρο» να συμβεί κάτι τέτοιο και πλέον φαίνεται πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει μπει στις... ράγες.

Επί της ουσίας, η νέα κυβέρνηση επιδιώκει την επιτάχυνση της διαδικασίας και το έργο αυτό το έχει αναλάβει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", το σχέδιο με την κωδική ονομασία "Hercules Project" είναι ανάλογο του μοντέλου που ακολουθήθηκε στην Ιταλία και στόχο έχει να βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια μέσω της μεταβίβασής τους σε ένα σχήμα που θα περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL