Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τα... γυρίζει μερικώς για τη ΔΕΗ ο Κωστής Χατζηδάκης

Ενώ Επιμένει στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων - "Αναμένουμε θετική έκθεση από τον ορκωτό λογιστή" υποστήριξε ο υπ. Ενέργειας

Και ενώ δεν έχανε ευκαιρία να "βγει" στα κανάλια για να απαξιώσει την -στρατηγικής σημασίας για το δημόσιο συμφέρον- επιχείρηση της ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας έσπευσε χθες να αλλάξει ρότα προαναγγέλλοντας ότι στις 24 Σεπτεμβρίου ο ορκωτός ελεγκτής αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, με τον ίδιο να εκτιμά ότι θα είναι θετική μετά τα... μέτρα που έλαβαν η κυβέρνηση και η διοίκηση της επιχείρησης.

Αυτά ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη και τον αντιπρόεδρο Αντώνη Καρρά. Πάντως, ο Κ. Χατζηδάκης δείχνει να επιμένει στην πώληση των δικτύων της επιχείρησης, κάτι το οποίο συναντά τις αντιδράσεις όχι μόνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη η κυβέρνηση έχει ατζέντα πέντε αξόνων με την οποία προσέρχεται και στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τα μέσα Νοεμβρίου.

Πώληση δικτύων

Αναλυτικά οι ενέργειες στις οποίες σχεδιάζει να προβεί η κυβέρνηση:

* Κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ).

* Μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ (πρόκειται για τα δίκτυα διανομής.

* Απαλλαγή της ΔΕΗ από τον «ζουρλομανδύα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, του νόμου περί ΔΕΚΟ σε θέματα προμηθειών και προσλήψεων την ώρα που ανταγωνιστές της κινούνται πολύ πιο ευέλικτα.

* Προώθηση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων, η οποία σε αυτή τη φάση αφορά τις μονάδες 1 και 2 του Αμυνταίου και τη Μεγαλόπολη 3. «Υπάρχουν λιγνιτικές μονάδες που κοστίζουν περισσότερο όταν λειτουργούν παρά αν έμεναν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Ανήγγειλε δε ότι θα επισκεφθεί τις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης για να συζητήσει με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες τη μεταλιγνιτική εποχή.

* Άνοιγμα της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αντιδράσεις από τη ΓΕΝΟΠ

Εκ μέρους της ΓΕΝΟΠ ο Γιώργος Αδαμίδης επισήμανε ότι το συνδικάτο συμφωνεί με την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με τις οποίες άλλωστε είχε διαφωνήσει εξ αρχής, αλλά και με τον διαχωρισμό της ΔΕΗ από το κράτος. Ως προς τον ΔΕΔΔΗΕ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ιδιοκτησίας των παγίων (δηλαδή του δικτύου διανομής) από τη ΔΕΗ.

Για την απολιγνιτοποίηση ο Γ. Αδαμίδης τόνισε πως η ΓΕΝΟΠ είχε ταχθεί υπέρ του λουκέτου στις μονάδες Πτολεμαΐδας 3 και 4 (εφόσον τεθεί σε λειτουργία η νέα υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα 5), ότι οι μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Καρδιάς πρέπει να κλείσουν άμεσα γιατί δεν είναι συμφέρουσες και ότι οι μονάδες 1 και 2 του Αμυνταίου (σε αντίθεση με την πρόθεση του υπουργείου) μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να λειτουργήσουν μέχρι την εξάντληση των κοιτασμάτων λιγνίτη το 2030.

Για τη Μεγαλόπολη 3 ο Γ. Αδαμίδης τόνισε ότι έτσι κι αλλιώς θα έκλεινε το 2024 και η τηλεθέρμανση της περιοχής θα καλυφθεί από τη μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολη 5, η οποία όπως ανέφερε «είναι τεράστιο λάθος να λειτουργεί όπως σήμερα σε μειωμένη ισχύ». Δήλωσε ωστόσο αντίθετος με την πολιτική επιθετικής απολιγνιτοποίησης, ενώ τόνισε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΕΝΟΠ το 2025 θα έχουν παραμείνει σε λειτουργία οι λιγνιτικές μονάδες Φλώρινας (Μελίτη), Άγιος Δημήτριος 5, Πτολεμαΐδα 5 και Μεγαλόπολη 4.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις