Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Ευ. Τσακαλώτος: "Είχαμε δρομολογήσει την αποπληρωμή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευ. Τσακαλώτος: "Είχαμε δρομολογήσει την αποπληρωμή"

Αιχμές προς την κυβέρνηση άφησε χθες ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλυτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθότι το κυβερνών κόμμα, σε συνεργασία με τα ΜΜΕ που το στηρίζουν, προσπάθησε άλλη μια φορά να οικειοποιηθεί μέρος του έργου της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτή τη φορά το ζήτημα αφορά την πρόωρη μερική αποπληρωμή του ακριβού χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τονίζει πως η συγκεκριμένη απόφαση είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση (παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία), κάτι που φαίνεται να ενόχλησε τον νυν υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

Γι’ αυτό κι ο δεύτερος εξέδωσε δήλωση, στην οποία ανέφερε ότι «αφού τα είχαν όλα έτοιμα, γιατί δεν τα υλοποίησαν;». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παρακολουθώ με πολιτική κατανόηση τις αλλεπάλληλες και αγωνιώδεις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαμορφώσει τη δική του πραγματικότητα». Κάνοντας λόγο για «έκδηλα σημάδια αμηχανίας», αντιπαρατίθεται στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα πρόσθεσε:

«Ισχυρίζονται ότι η άρση των capital controls ήταν προετοιμασμένη από τη δική τους κυβέρνηση. Όμως, πλήρης άρση δεν υπήρξε. Ισχυρίζονται ότι ο προϋπολογισμός ήταν εντός στόχων. Όμως, υπήρχε δημοσιονομικό κενό, το οποίο καλύφθηκε κυρίως με την αύξηση των εσόδων μετά τον Ιούλιο. Ισχυρίζονται ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν εξασφαλισμένη. Όμως, αυτή ποτέ δεν εξασφαλίστηκε, αφού ποτέ δεν τη συζήτησαν αρμοδίως. Ισχυρίζονται ότι έδωσαν εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όμως, τέτοιος λογαριασμός δεν υφίσταται. Ισχυρίζονται ότι το αίτημα για την πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ήταν έτοιμο. Όμως, ποτέ δεν το διατύπωσαν, εγγράφως, στους θεσμούς», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και κατέληξε ως εξής:

“Εν κατακλείδι, αφού τα είχαν όλα έτοιμα, γιατί δεν τα υλοποίησαν;».

Η απάντηση

Νωρίτερα ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε σε δήλωσή του ότι «το χθεσινό επίσημο αίτημα της χώρας για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι μια θετική κίνηση, η οποία όμως είχε απόλυτα δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι η πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή είχε παρουσιαστεί στο EWG (EuroWorking Group) της 2 Μαΐου και καμία χώρα δεν είχε εκφράσει αντίρρηση.

«Αυτό ήταν άλλωστε αναμενόμενο, καθώς η κίνηση αυτή χαρακτηριζόταν ως ‘win-win’ αφού και η Ελλάδα είχε -προφανώς- συμφέρον να αντικαταστήσει ακριβότερο χρέος με φθηνότερο και οι πιστωτές μας είχαν συμφέρον να έχουμε καλύτερη διάρθρωση χρέους. Ο μόνος λόγος που είχε καθυστερήσει το επίσημο αίτημα της πρόωρης αποπληρωμής, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στο μαξιλάρι ασφαλείας, ήταν ότι η χώρα εισήλθε σε προεκλογική περίοδο» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Άρα τα όσα γράφονται για την αξιοπιστία και το κύρος της Ν.Δ. που έκαναν την πρόωρη αποπληρωμή δυνατή ανήκουν στους ευσεβείς πόθους των γραφόντων» έληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL