Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ανησυχία για κερδοσκοπικά φαινόμενα σε βενζίνη και πετρέλαιο

Προσπάθεια εφησυχασμού από κυβέρνηση και διυλιστήρια

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες για τις επιπτώσεις από ενδεχόμενα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην εγχώρια αγορά των υγρών καυσίμων από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, λόγω των γεγονότων στη Σαουδική Αραβία, επιδόθηκε χθες η κυβέρνηση.

Μετά το τέλος ευρείας σύσκεψης υπό τον υφυπουργό ΠΕΝ Γεράσιμο Θωμά με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, καθώς και εκπροσώπων των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και διυλιστηρίων, όλες οι πλευρές διαβεβαίωσαν πως το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς απορροφά τις αυξήσεις, όπως επίσης και ότι τα διυλιστήρια διαθέτουν τα απαιτούμενα αποθέματα ασφαλείας και πολλαπλές πηγές προμήθειας.

Πιο συγκεκριμένα ο υφυπουργός ΠΕΝ τόνισε με δηλώσεις του πως «δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, ενώ πολλά πρατήρια απορρόφησαν την αύξηση του 1 και 1,5 λεπτού το λίτρο». Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα αποθέματα ασφαλείας κι επιπλέον τα διυλιστήρια της χώρας είναι ευέλικτα και αγοράζουν από πολλές χώρες πετρέλαιο. Πολύ καλά λειτουργεί κι ο ανταγωνισμός» συμπλήρωσε. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει σωρεία καταγγελιών πολιτών σε ΜΜΕ για αύξηση ήδη στις τιμές αγοράς βενζίνης και πετρελαίου.

Ο κ. Θωμάς ήταν καθησυχαστικός και ως προς τις μακροοικονομικές επιπτώσεις: «Για να υπάρξουν μακροοικονομικές επιπτώσεις θα πρέπει να διαρκέσει η κρίση για πάρα πολύ καιρό». Πρόσθεσε επίσης ότι οι διεθνείς τιμές αργού είναι χαμηλότερες από τον περασμένο Απρίλιο και Μάρτιο». Εν τω μεταξύ αναφορές ότι οι ζημιές στις μονάδες της Aramco θα αποκατασταθούν νωρίτερα του αναμενομένου οδήγησαν σε πτώση στην τιμή του "μαύρου χρυσού".

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης επανέλαβε με τη σειρά του ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και στην αγορά διεξάγονται αυτή τη στιγμή έλεγχοι χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί κανένα σημείο κερδοσκοπίας». Κατά τον ίδιο ακόμη και οι κυοφορούμενες αυξήσεις των 3 με 3,5 λεπτά το λίτρο απορροφώνται.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας Γιάννης Αληγιζάκης συνέστησε «ψυχραιμία» καθώς, όπως σημείωσε, «τις τελευταίες ώρες βλέπουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης στις διεθνείς αγορές». Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ συμπλήρωσε ότι «μπορεί να δούμε κάποιες μικρές αυξήσεις, αλλά αυτές είναι διαχειρίσιμες».

Τέλος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης είπε ότι «από χθες έως σήμερα οι τιμές χονδρικής ανέβηκαν 1 λεπτό το λίτρο, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των πρατηριούχων απορρόφησε την αύξηση».

Γραμμή "1520" καταγγελιών για παραπλάνηση

Με αφορμή τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρακολουθεί στενά την πορεία των γεγονότων και την επίδρασή τους στην εσωτερική αγορά καυσίμων, αναφέρει σχετική ανακοίνωση προσθέτοντας: "Προς επίρρωση των ανωτέρω:

* Πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων τιμών μεταξύ των δηλωθεισών στο πληροφοριακό σύστημα ‘Fuel Prices’ τιμών και των πραγματικών τιμών αντλίας.

* Κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή πραγματοποιούν κυλιόμενους ελέγχους στην Αττική.

* Ενημερώνονται οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες Ανάπτυξης των Περιφερειών προκειμένου οι μηχανισμοί ελέγχου να παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών.

* Έχει συσταθεί ad hoc ομάδα για την παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των διεθνών τιμών.

* Το τμήμα Παρατηρητηρίων Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή επεξεργάζεται καθημερινά τα στατιστικά στοιχεία της εξέλιξης των τιμών και την τελική τιμή τους στον καταναλωτή.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η αγορά κινείται σε φυσιολογικούς ρυθμούς και δεν παρατηρούνται αποκλίνουσες τιμές σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Ωστόσο οι καταναλωτές που τυχόν παρατηρήσουν φαινόμενα παραπλάνησης μπορούν να απευθύνονται στο ‘1520’ και στο e-mail 1520@efpolis.gr".

Για αδράνεια κάνει λόγο ο Ν. Παππάς

Για αδράνεια σε σχέση με την αύξηση των τιμών των καυσίμων κατηγορεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Οικονομίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς υποστηρίζοντας πως υλοποιεί την αποτυχημένη συνταγή που οδήγησε τη χώρα στην κρίση.

«Δεν φτάνει που η μεσαία τάξη δεν θα δει μείωση της προκαταβολής φόρου και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Δεν φτάνει που θα δει αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ, τώρα θα πρέπει να υποστεί και τις συνέπειες της κυβερνητικής αδράνειας σε σχέση με τις αυξημένες τιμές των καυσίμων» προσθέτει.

«Αυτό δεν είναι ανάπτυξη για όλους. Αυτό είναι η αποτυχημένη συνταγή που μας οδήγησε στην κρίση και τα Μνημόνια» καταλήγει ο ίδιος.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις