Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Υψηλότερα πλεονάσματα, χαμηλότερους μισθούς θέλει η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υψηλότερα πλεονάσματα, χαμηλότερους μισθούς θέλει η κυβέρνηση

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση έχει αφήσει τη διαπραγμάτευση για χαμηλότερα πλεονάσματα, ενώ δείχνει τα «δόντια» της στους εργαζομένους, είτε φέρνοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες στη Βουλή (πλήττοντας τα συμφέροντά τους) είτε σε επίπεδο ρητορικής. Και τα δύο παραπάνω έχουν προκαλέσει τριβές μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της ταχύτερης μείωσης των πλεονασμάτων (κάτι το οποίο απέδειξε με το σχέδιο Τσίπρα για το λογαριασμό των 5,5 δισ. ευρώ), ενώ η Ν.Δ. παίζει καθυστερήσεις αφού πρώτα έχει αρνηθεί να αξιοποιήσει το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Για τους μισθούς, η κόντρα είναι προαιώνια μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πει τα στοιχεία του λογαριασμού, αν υπάρχει, που θα χρησιμοποιείτο για τη μείωση του πλεονάσματος. «Και ο κ. Τσακαλώτος, όπως είπαμε και στη χθεσινή μας ανακοίνωση, όταν έγινε η παράδοση-παραλαβή του υπουργείου, δεν κατέθεσε κάποιο στοιχείο που να δείχνει ότι ανοίχτηκε τέτοιος λογαριασμός και ότι μεταφέρθηκαν 5,5 δισεκατομμύρια, όπως είπε ο κ. Τσίπρας», σημείωσε. Μάλιστα, αργότερα, κύκλοι της Ν.Δ. υπερθεμάτιζαν, αναφέροντας πως «ο πρώην πρωθυπουργός, αφού άλλαξε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη τις βασικές παραδοχές της παγκόσμιας οικονομικής θεωρίας, την Κυριακή επιχείρησε να μας ‘αποδείξει’ ότι έχουν ήδη μειωθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς μάλιστα να το καταλάβει κανένας», και προσέθεταν: «ούτε καν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος».

Υπήρχε σχέδιο

Η απάντηση ήρθε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο οποίος μιλώντας στο tvxs.gr τόνισε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση μείωση του πλεονάσματος στο 2,5% μέσω του καταπιστευτικού λογαριασμού δεν παραβίαζε τη συμφωνία με τους θεσμούς και ως εκ τούτου, «δεν υπήρχε λόγος να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης»,. Μάλιστα ο ίδιος κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι "άλλα λέγανε τα προεκλογικά σποτάκια της Ν.Δ. και άλλη στρατηγική ακολουθεί τώρα ως κυβέρνηση, αφού τώρα η θέση τους είναι ότι η διαπραγμάτευση για τη μείωση θα γίνει εν ευθέτω χρόνω. Εμείς εξασφαλίσαμε δύο πράγματα συγχρόνως", πρόσθεσε: "Και ότι οι δανειστές θα πάρουν τη δική μας συμβολή στην απομείωση του χρέους, άρα δεν παραβιάζαμε τη συμφωνία, και ότι εμείς θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε 1% του ΑΕΠ για θετικά μέτρα, μειώνοντας έτσι το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα τρία χρόνια. Περιμέναμε αντιδράσεις από κάποια κράτη μέλη, αλλά αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι. Όμως, στη μετά Μνημόνιο εποχή, θέματα που δεν παραβιάζουν τη συμφωνία δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης".

Τα γεγονότα

Τον περασμένο Απρίλιο, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο κατέστρωσαν ένα σχέδιο για τη μείωση των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% επιστρατεύοντας την υπόθεση με τον καταπιστευτικό λογαριασμό. Έναν κλειστό λογαριασμό, στον οποίον η κυβέρνηση έβαλε 5,5 δισ. ευρώ, όσα είναι δηλαδή τα χρήματα της τριετούς μείωσης του στόχου κατά 1% ετησίως. Με τον τρόπο αυτόν τα χρήματα των δανειστών ήταν εξασφαλισμένα, η μείωση του πλεονάσματος είχε επιτευχθεί και κανένα προαπαιτούμενο δεν είχε επιβληθεί γι' αυτό.

Μετά την 7η Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. εξελέγη με σημαία της τη μείωση των πλεονασμάτων για μεγαλύτερη ανάπτυξη και φορολογικές ελαφρύνσεις, απέρριψε δίχως δεύτερη συζήτηση την πρόταση αυτή, για την οποία οι θεσμοί, θέλοντας να αποφύγουν τυχόν πολιτική εμπλοκή στην προεκλογική περίοδο, είχαν αποφύγει να πάρουν θέση. Ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν να τίθεται υπό συζήτηση...

Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση έβαλε «μπρος» μια διετή εφαρμογή μεταρρυθμιστικού πακέτου για να... εξευμενίσει τους δανειστές, προκειμένου από το 2021 να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων, πιθανότατα στοχεύοντας στον συνυπολογισμό της επιστροφής των ANFAs και των SMPs, δηλαδή των επιστροφών των κερδών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι μισθοί, το Μοσχάτο και η... Ζιμπάμπουε

Απέχθεια για την αύξηση των μισθών των εργαζομένων αποτυπώνεται το ενημερωτικό σημείωμα της Νέας Δημοκρατίας περί Syrizonomics, το οποίο αναφέρει ότι «αυτό που δεν κατάφεραν να λύσουν οι μεγάλοι δάσκαλοι της οικονομικής θεωρίας, όσοι έσπαγαν (ματαίως και επί αιώνες) το κεφάλι τους για να βρουν έναν τρόπο να ανακουφίσουν τον πλανήτη από τη φτώχεια, το έλυσε με μια απλή σκέψη ο Αλέξης Τσίπρας. Πρώτα αυξάνεις τους μισθούς και μετά έρχεται η ανάπτυξη". Μάλιστα, για να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους, αναφέρουν ότι "σε χώρες που δοκιμάστηκε το μοντέλο του πρώην πρωθυπουργού, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε τέτοιο βαθμό που εξαφανίστηκαν από τα καταστήματα οι βαλίτσες, καθώς οι κάτοικοι ήταν αναγκασμένοι να κουβαλούν με αυτές τα χαρτονομίσματα που χρειάζονταν για να αγοράσουν π.χ. ένα κουτί γάλα. Για παράδειγμα, στη Ζιμπάμπουε ο πληθωρισμός έφτασε το 2008 στο 79.600.000.000% και οι τιμές διπλασιάζονταν με την πάροδο μόλις 24 ωρών».

Απαντώντας με τον πλέον σκωπτικό τρόπο που τον χαρακτηρίζει, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει ότι τα «efficiency wages», δηλαδή οι αποδοτικοί μισθοί μακροοικονομικά και μικροοικονομικά μπορούν να λειτουργήσουν θετικά «ως κίνητρο για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες να αυξήσουν την παραγωγικότητα με επενδύσεις» και παραπέμπει τους οικονομολόγους της Νέας Δημοκρατίας στη σχετική βιβλιογραφία και στα βιβλία των Τζορτζ Άκερλοφ και Τζόζεφ Στίγκλιτς, οι οποίοι μάλιστα έχουν βραβευτεί και με Νόμπελ.

Γι’ αυτό, συστήνει στους οικονομολόγους της Ν.Δ. "να διαβάσουν τη σχετική βιβλιογραφία, που μπορούν να τη δουν στο τελευταίο βιβλίο του David Blanchflower (‘Not Working: Where Have All The Good Jobs Gone?’, Princeton University Press, 2019), το οποίο αναλύει τη θεωρία και σύγχρονη εμπειρία στις οικονομίες του ΟΟΣΑ με στάσιμους μισθούς και άθλιες θέσεις εργασίας", και καταλήγει: "Μάλλον δεν πρόλαβαν να το διαβάσουν ούτε στη Ζιμπάμπουε (στην οποία αναφέρεται η Ν.Δ.) ούτε στο Μοσχάτο".

Τέλος, παραθέτει και μια φράση από τη «Μαύρη Οχιά», τη γνωστή σειρά με τον Ρόουαν Άτκινσον, όπου λέει «The eyes are open, the mouth moves, but Mr Brain has long since departed, hasn't he, Percy?», δηλαδή: «Τα μάτια είναι ανοιχτά, το στόμα κινείται, αλλά ο κ. Εγκέφαλος έχει από καιρό αποχωρήσει, έτσι δεν είναι, Πέρσι;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL