Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Μούδιασμα" της Αθήνας από την αβεβαιότητα που βλέπει η Moody's

Μέτρια θεσμική ισχύ, χαμηλή δημοσιονομική και υψηλή ευπάθεια σε κινδύνους γεγονότων λόγω τραπεζών "βλέπει" ο οίκος

Εξανεμίστηκαν οι όποιες προσδοκίες για ένα καλύτερο "rating" από τη Moody's, καθώς, ελάχιστες ώρες πριν την προγραμματισμένη για χθες ανακοίνωσή της για τον "βαθμό" που θα έδινε στην Ελλάδα, έκανε λόγο για μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της χώρας.

Ειδικότερα δε, ο οίκος "βλέπει" μέτρια θεσμική ισχύ, χαμηλή δημοσιονομική και υψηλή ευπάθεια σε κινδύνους γεγονότων λόγω τραπεζών, ενώ κάνει λόγο για δυσμενή δημογραφικά και χαμηλές επενδύσεις.

Πιο αναλυτικά, τα δυσμενή δημογραφικά αλλά και οι χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά ειδικά το κρίσμο πεδίο των επενδύσεων και των αποταμιεύσεων δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, ενώ παράλληλα διαπιστώψνεται και ένα υψηλό επίπεδο ευπάθειας της χώρας σε κινδύνους γεγονότων, κυρίως λόγω του τραπεζικού κλάδου, αναφέρει στην περιοδική της έκθεση για την Ελλάδα η Moody’s.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πάντως τις βελτιωμένες επιδόσεις όσον αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αλλά και την ήπια δομή του χρέους της χώρας.

Διευκρινίζεται πως στη συγκεκριμένη έκθεση δεν εμπλέκεται κάποια επιτροπή αξιολόγησης και η δημοσιοποίησή της δεν συνιστά ενέργεια πιστοληπτικής αξιολόγησης ούτε αποτελεί ένδειξη για κάποια αλλαγή αξιολόγησης στο κοντινό μέλλον.

Στις αναφορές της στην περιοδική της έκθεση, η Moody's επισημαίνει ότι το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας (B1) στηρίζεται από τη «μέτρια» οικονομική ισχύ της χώρας, αντανακλώντας τα υψηλότερα επίπεδα πλούτου συγκριτικά με άλλες χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα αξιολόγησης, μια μετρίου μεγέθους οικονομία, με μέτρια επίπεδα διαφοροποίησης, που εξισορροπείται από τη σημαντική ακόμα αβεβαιότητα ως προς τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών καθώς και των χαμηλών επιπέδων επενδύσεων και αποταμιεύσεων.

Η «μέτρια (-)» θεσμική ισχύς της Ελλάδας λαμβάνει υπόψιν τις αδύναμες ακόμα επιδόσεις της χώρας για το κράτος δικαίου, την αποτελεσματικότητα του κράτους και τον έλεγχο της διαφθοράς, όπως αυτές μετρώνται από τους δείκτες της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (Worldwide Governance) που εξισορροπούνται από τη βελτίωση των επιδόσεων σε ό,τι αφορά τη νομοθέτηση και την εφαρμογή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Η «χαμηλή (+)» δημοσιονομική ισχύς αντανακλά το πολύ υψηλό χρέος της κυβέρνησης, το οποίο εξισορροπείται από την ήπια δομή του χρέους με πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μακρές ωριμάνσεις.

Η «υψηλή (+)» ευπάθεια σε κινδύνους γεγονότων οφείλεται στους κινδύνους του τραπεζικού κλάδου.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Μην μιλάτε. Χειροκροτήστε

Τις μέρες της πανδημίας τα κανάλια αναζητούν εναγωνίως Έλληνες γιατρούς που να εργάζονται σε νοσοκομεία του εξωτερικού και τους βγάζουν στα δελτία ειδήσεων για να περιγράψουν τις εμπειρίες τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις