Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σε βάθος χρόνου και περιορισμένη η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος

Στα αντίμετρα το δυσκολότερο "χτίσιμο" του αφορολογήτου - Ευχάριστη έκπληξη η εικόνα του προϋπολογισμού το επτάμηνο

Υπό αίρεση, σε περιορισμένο βαθμό, αλλά και σε βάθος χρόνου θα είναι πιθανότατα η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Πολύτιμος "αρωγός" πάντως στην όποια εξέλιξη αποδεικνύεται η εξαιρετική εικόνα του προϋπολογισμού του ελληνικού κράτους που παρέδωσε στη σημερινή κυβέρνηση η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα.

Ωστόσο, οι δανειστές έδειξαν με το "καλημέρα" στη νέα κυβέρνηση τις προθέσεις τους για το "ποιος είναι το αφεντικό", καθώς, σύμφωνα με οικονομικούς παρατηρητές, είναι εκείνοι που ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης "ανταλλάγματα", όπως εν προκειμένω το δυσχερέστερο "χτίσιμο" του αφορολογήτου μέσω χρήσεως του άυλου χρήματος.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές φέρονται να σκέφτονται το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας από το 3,5% του ΑΕΠ στο 3% του ΑΕΠ, ήτοι τη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, το οποίο πιθανότατα θα εξετάσουν στο Eurogroup είτε της 9ης Οκτωβρίου είτε της 7ης Νοεμβρίου. Το σενάριο για τμηματική μείωση αναφέρεται, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, σε στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2010 από 3,5% και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2021. Για να δοθεί όμως η σχετική έγκριση, θα ζητηθούν, όπως εκτιμάται, ανταλλάγματα από την κυβέρνηση.

Το αφορολόγητο στα "ανταλλάγματα"

Ένα από τα "ανταλλάγματα" τα οποία φέρονται να ζητούν οι δανειστές για τη σταδιακή χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι και το αφορολόγητο όριο, το οποίο βρίσκεται ήδη στο στάδιο της επεξεργασίας για την τελική διαμόρφωσή του.

Με βάση πληροφορίες, το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για το αφορολόγητο όριο προβλέπει:

Πρώτον: Σταθερό αφορολόγητο όριο εισοδήματος 6.500 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, το οποίο θα χτίζεται με ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα αντιστοιχούν στο:

* 10% του εισοδήματος για τους έχοντες εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

* 15% του ετήσιου εισοδήματος για φορολογούμενους με εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ.

* 20% για εισοδήματα από 30.001 ευρώ και πάνω.

Δεύτερον: Προσαυξημένο αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ. Για να κερδίσει ο φορολογούμενος το μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει πρόσθετες δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα. Έτσι, με το εν λόγω σενάριο αυτό το υφιστάμενο σήμερα αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ διατηρείται μεν, ωστόσο το "χτίσιμό " του θα κοστίζει ακριβότερα στους φορολογούμενους.

Τρίτον: Προβλέπεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για όσους έχουν παιδιά. Έτσι, ένας μισθωτός με ένα παιδί θα έχει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.636 ευρώ και ένας μισθωτός με δύο παιδιά θα έχει 10.636, από 9.090 ευρώ που είναι σήμερα.

"Βαθιά ανάσα" στα έσοδα

Απροσδόκητα ευνοϊκή εικόνα εμφάνισε η πορεία των τακτικών εσόδων τον Ιούλιο. Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν στα 28,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,15 δισ. ή 8,1% έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, στο επτάμηνο καταγράφηκε έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού 1.851 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 4.628 εκατ. ευρώ και ελλείμματος 2.148 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 1.779 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 803 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 926 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα καθαρά κρατικά έσοδα ανήλθαν σε 28.605 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2.150 εκατ. ευρώ ή 8,1% έναντι του στόχου.

Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως σε:

* Είσπραξη 1.119 εκατ. ευρώ που αφορά το τίμημα (εκτός ΦΠΑ) της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραττόταν πέρυσι.

* Είσπραξη 644 εκατ. ευρώ από ANFAs τον Μάιο που δεν είχαν προβλεφθεί.

Τα συνολικά κρατικά έσοδα ήταν 31.117 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.402 εκατ. ευρώ ή 8,4% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2.511 εκατ. ευρώ, 253 εκατ. ευρώ άνω του στόχου (2.259 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατήλθαν σε 1.147 εκατ. ευρώ, 247 εκατ. ευρώ κάτω του στόχου.

Τον Ιούλιο τα καθαρά κρατικά έσοδα ήταν 5.155 εκατ. ευρώ, 209 εκατ. ευρώ άνω του μηνιαίου στόχου και τα κρατικά έσοδα 5.638 εκατ. ευρώ, 287 εκατ. ευρώ άνω του στόχου.

Τα έσοδα ΠΔΕ ήταν 93 εκατ. ευρώ, 25 εκατ. ευρώ κάτω του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων Ιουλίου ήταν 483 εκατ. ευρώ, 79 εκατ. ευρώ άνω του μηνιαίου στόχου.

Οι κρατικές δαπάνες κατήλθαν στο επτάμηνο στα 30.456 εκατ. ευρώ, 627 εκατ. ευρώ κάτω του στόχου (31.083 εκατ. ευρώ), καθώς σημειώθηκαν:

* Μειωμένη δαπάνη τόκων έναντι στόχου κατά 189 εκατ. ευρώ,

* Υποεκτέλεση ΠΔΕ κατά 163 εκατ. ευρώ.

* Μικρότερες έναντι του στόχου πληρωμές οπλικών συστημάτων κατά 277 εκατ. ευρώ.

Οι κρατικές δαπάνες ήταν το επτάμηνο αυξημένες από πέρυσι κατά 1.409 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω αυξημένων:

* Επιχορηγήσεων προς τέως ΟΚΑ κατά 1.201 εκατ. ευρώ κυρίως για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης και την καταβολή οικογενειακών επιδομάτων.

* Πληρωμών για τόκους κατά 557 εκατ. ευρώ.

* Αυξημένων δαπανών ΠΔΕ κατά 588 εκατ. ευρώ.

Μειωμένες ήταν οι πληρωμές για καταπτώσεις εγγυήσεων κατά 826 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατήλθε στα 4.319 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 436 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.


ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ξέρουν μόνο να γκρεμίζουν

Να γκρεμίζεις είναι εύκολο, το δύσκολο είναι να χτίσεις. Ως αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ. επιδόθηκε συστηματικά σε μια χυδαία επιχείρηση κατεδάφισης όλων των κόπων του ελληνικού λαού, αυτών που επέτρεψαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις