Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
"Apodixi Please": Καμπάνια της ΑΑΔΕ για τους τουρίστες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Apodixi Please": Καμπάνια της ΑΑΔΕ για τους τουρίστες

Καμπάνια απευθυνόμενη στους ξένους τουρίστες, η οποία τους ενημερώνει για τα δικαιώματά τους ως καταναλωτών και τους προτρέπει να ζητούν απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους, σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση αρνείται να το κάνει, πραγματοποιεί και φέτος καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η καμπάνια της έχει τίτλο "Apodixi Please" και "τρέχει" τόσο στις διαφημιστικές θέσεις στις αίθουσες αφίξεων όσο και δίπλα στους ιμάντες παραλαβής αποσκευών όλων των μεγάλων αεροδρομίων της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδος κ.λπ.) όπως επίσης και σε μεγάλα sites του εξωτερικού, μέσω Google.

Φωτογραφία με απόδειξη

Με μια φωτογραφία από χαρακτηριστικό ελληνικό τοπίο και μια απόδειξη ταμειακής μηχανής δίπλα σε αυτό, αναφέρεται στα αγγλικά:

"Μια φωτογραφία είναι απόδειξη μιας ανάμνησης. Ζητήστε απόδειξη για τις πληρωμές σας. Καλωσορίσατε στην Ελλάδα! Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα δικαιώματά σας ως καταναλωτών. Όλα τα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα είναι υποχρεωμένα να δέχονται χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες. Δεν είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε, εάν δεν πάρετε απόδειξη. Συνεπώς, ζητήστε να πληρώσετε με κάρτα. Ζητήστε την απόδειξή σας. Απλώς πείτε #Apodixi_Please".

Οδηγίες μέσω Ίντερνετ

Τα banner στο Internet οδηγούν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/apodixi) όπου εκεί παρέχονται αναλυτικές σχετικές οδηγίες προς τους τουρίστες. Ειδικότερα στην ιστοσελίδα επισημαίνετε ότι όλα τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και γενικά σχεδόν όλοι οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών (με λίγες εξαιρέσεις, όπως οι οδηγοί ταξί και περίπτερα) υποχρεούνται να δέχονται χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες. "Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να πληρώσετε σε μετρητά. Μπορείτε να ζητήσετε να πληρώσετε με κάρτα" τονίζεται.

Επιπλέον, όλοι οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις στους πελάτες τους. Ο καταναλωτής δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώνει, σε μετρητά ή με κάρτα, εάν δεν του παρασχεθεί έγκυρη απόδειξη πληρωμής («apodixi»).

Το μήνυμα καταλήγει ως εξής:

“Έτσι σε όλες τις περιπτώσεις, προτού να πληρώσετε, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε μια απόδειξη και δεν είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε εάν δεν έχετε κάποια απόδειξη. Είναι τόσο απλό να λέτε στα ελληνικά: ‘Apodixi please’!

Ακόμη ένα πράγμα. Χρησιμοποιώντας την κάρτα σας για τις πληρωμές σας και ζητώντας μια απόδειξη, βοηθάτε την Ελληνική Φορολογική Διοίκηση να εισπράττει φόρους που περιλαμβάνονται ήδη στην τιμή που πληρώνετε. Πρακτικά συμβάλλετε στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και μας προσφέρετε την ευκαιρία να σας προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες την επόμενη φορά που θα έρθετε στη χώρα μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL