Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Σταματήστε τις διαρροές και πιάστε δουλειά!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταματήστε τις διαρροές και πιάστε δουλειά!

Να συνεχίσει την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος ΕΣΠΑ αλλά και τον σχεδιασμό του επόμενου καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη Ν.Δ., με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας σχετικό με την πορεία του ΕΣΠΑ. Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται επιστολή του Ευρωπαίου επιτρόπου κ. Χαν, ο οποίος επισημαίνει πέντε τομείς στους οποίους η Ελλάδα χάνει τη δυναμική της, τόσο για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 όσο και στις προετοιμασίες για την επόμενη 2021-2027. Μάλιστα, το δημοσίευμα ακολούθησε και σχετικό tweet του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ότι «...παραλάβαμε μια τεράστια αποτυχία, που πρέπει να τρέξουμε -και θα το κάνουμε- για να τα καταφέρουμε στο τέλος!»

«Η Ελλάδα κατέκτησε πολλές πρωτιές τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και στο ‘Σχέδιο Γιούνκερ’» αντέτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τους αυξημένους πόρους που διασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση για τη χώρα. Παράλληλα, στέλνει μήνυμα σε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης, καλώντας τους να σταματήσουν τις διαρροές παρουσιάζοντας εικόνα καμένης γης», καθώς, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και η κυβέρνηση δεν πείθει κανέναν.

Δεκάδες επιστολές σε κράτη

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «Με αφορμή την ‘αποκάλυψη’ από απογευματινή εφημερίδα επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από αυτές που, για όσους γνωρίζουν, στέλνονται κατά δεκάδες σε όλα τα κράτη-μέλη σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα πρέπει για πολλοστή φορά να υπενθυμίσουμε τα αυτονόητα:

Η χώρα μας κατέκτησε πολλές πρωτιές τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και στο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα ‘Σχέδιο Γιούνκερ’ το διάστημα 2015-2019. Οι επιτυχίες αυτές έχουν τύχει ευρύτατης αναγνώρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τις αιρεσιμότητες στο ΕΣΠΑ που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, την αντίθεση έργων με ευρωπαϊκές Οδηγίες και το πάγωμα των έργων περιβάλλοντος (νερού, λυμάτων, απορριμμάτων) και ψηφιακής πολιτικής που παραλάβαμε στις αρχές του 2015”.

Και συνεχίζει: “Σήμερα έχουμε πλήρη ενεργοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και εντάξεις έργων στο 90% του διαθέσιμου προϋπολογισμού, πράγμα που δείχνει το κολοσσιαίο έργο που έγινε στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά το Εξοικονομώ ΙΙ και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ, τα σημαντικά αυτά προγράμματα που σχεδίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιούνται κανονικά και προσφέρουν σημαντική ρευστότητα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί, τα τελευταία χρόνια, με απόλυτη επιτυχία, δύο αντίστοιχα προγράμματα (ενδιάμεσο Εξοικονομώ και ΤΕΠΙΧ), καλύπτοντας μετά από χρόνια κρίσιμες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας”.

Από εκεί και πέρα καλεί την κυβέρνηση της Ν.Δ. “να συνεχίσει την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος ΕΣΠΑ αλλά και τον σχεδιασμό του επόμενου με βάση τις θετικές πρακτικές της κυβέρνησής μας. Ήταν άλλωστε μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησής μας το γεγονός ότι κατάφερε να διασφαλίσει αυξημένους πόρους για την Ελλάδα για την επόμενη προγραμματική περίοδο κατά 8%, τη στιγμή που ο συνολικός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παρουσιάζει μείωση”.

Επίσης, η ανακοίνωση συμπληρώνει ότι, "σε αυτή την κατεύθυνση προφανώς και από τη μεριά μας θα βοηθήσουμε να αντιμετωπιστούν καθυστερήσεις και εμπλοκές, που συχνά δημιουργούνται και από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, με μόνο κριτήριο τη διαφάνεια και το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον".

Και καταλήγει: "Αντί λοιπόν οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προσπαθούν με στοχευμένες διαρροές να πετύχουν μικροκομματικά οφέλη παρουσιάζοντας εικόνα ‘καμένης γης’ που δεν πείθει κανέναν, έχουν υποχρέωση να αξιοποιήσουν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας την πολύ σημαντική παρακαταθήκη που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Σπόντες Αλεξιάδη σε Γεωργιάδη

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος σχολίασε: «Περιμένουμε όλα τα στοιχεία, σεβόμαστε τις δημοσιογραφικές έρευνες και θα τοποθετηθούμε σ’ αυτό στη Βουλή. Αλλά ας μη βιάζεται ο κ. Γεωργιάδης να κάνει τέτοια tweet. Ας ξεκινήσει να παράξει έργο στο υπουργείο του, γιατί μέχρι στιγμής ακούμε καλές προθέσεις και καλές εξαγγελίες, και ας μας εξηγήσει πώς όλα αυτά που έλεγε για συνεργάτες την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, για πτυχία και μεταπτυχιακά, τα ξέχασε εν μια νυκτί, αποφασίζοντας να δώσει μισθό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, περισσότερο απ' ό,τι δίναμε εμείς επί ΣΥΡΙΖΑ, σ' έναν απόφοιτο λυκείου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL