Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αρχίζει το ξεπούλημα της ΔΕΗ

Στις 31.10 το σχέδιο της κυβέρνησης στην Κομισιόν - Ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής, κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και εθελούσιες έξοδοι στο μενού

Την ιδιωτικοποίηση των εθνικών δικτύων διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και τη διενέργεια εθελούσιων εξόδων για το προσωπικό της ΔΕΗ βαφτίζει ως “διαρθρωτικά μέτρα” ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης, δηλαδή το κυβερνητικό σχέδιο διάσπασης και εκποίησης της δημόσιας επιχείρησης, το οποίο θα υποβάλει στην Κομισιόν ακριβώς σε τρεις μήνες.

Μιλώντας χθες για τη ΔΕΗ, σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός αναφέρθηκε σε δύο “ορόσημα”: της 24ης Σεπτεμβρίου για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ και της 31ης Οκτωβρίου που αφορά “στα διαρθρωτικά μέτρα που θα πρέπει να συζητήσουμε με την Κομισιόν”. Κατέστησε δε σαφές ότι “έτσι κι αλλιώς εμείς πρέπει να τα πάρουμε για να εξυγιάνουμε την επιχείρηση, αλλά υπάρχουν και κάποιες μνημονιακές υποχρεώσεις”.

Έλεγχος από Κομισιόν

Ειδικότερα, αναφερόμενος στον έλεγχο που θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου από την Κομισιόν, επανήλθε στο σχέδιο της κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει σε “διαρθρωτικό επίπεδο”: μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, των δικτύων διανομής -με αναπόσβεστη αξία παγίων 3,6 δισ. και ετήσια κέρδη EBITDA 350 εκατ.-, εθελούσιες εξόδους για τους εργαζόμενους, αλλά και απόσυρση, κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.

Θυμίζουμε ότι το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων δεν περιλαμβανόταν στις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού στη Βουλή, όμως συνάδει απόλυτα με τις επικίνδυνες, συνεχείς αναφορές του, των τελευταίων ημερών, ότι δήθεν ορισμένες από τις παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες “κοστίζουν περισσότερο όταν λειτουργούν από όσο θα κόστιζαν αν ήταν κλειστές και οι εργαζόμενοι πληρώνονταν κανονικά”… χωρίς καμία αναφορά στη συνεισφορά των μονάδων αυτών στο σύστημα για να αποφευχθούν διακοπές ρεύματος από έλλειψη ενέργειας, αλλά και μεγάλη άνοδος της τιμής και επιβάρυνση των καταναλωτών από αυξημένες εισαγωγές.

Έκθεση - ορόσημο τον Σεπτέμβριο

Σε σχέση με το έτερο “ορόσημο” της 24ης Σεπτεμβρίου, για τη ρευστότητα της ΔΕΗ, ο υπουργός σημείωσε ότι είναι η ημέρα που θα βγει η νέα έκθεση της Ernst & Young, η οποία “θα μας μιλάει πια για την κατάσταση της εταιρείας”, και πρέπει μέχρι τότε να έχουμε προχωρήσει όλα τα μέτρα για να μην υπάρξει ζήτημα για την ευστάθεια, τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τις προγραμματικές δηλώσεις του, δηλαδή την αναπροσαρμογή των τιμολογίων του ρεύματος, που, κατά τον ίδιο, δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές, λόγω της μείωσης στον ΦΠΑ της ενέργειας και της αντίστοιχης μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) καθώς υπάρχει πλεόνασμα - δύο ενέργειες που είχε "τρέξει" η προηγούμενη κυβέρνηση.

Α.Ζ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διεθνής διασυρμός

Να λοιπόν που η περίφημη λίστα Πέτσα έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην πλατφόρμα του Συμβουλίου για την ελευθερία του Τύπου αναρτήθηκαν χθες όλα τα δεδομένα για το σκάνδαλο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις