Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Ειδικό σώμα πάταξης παρεμπορίου ζητούν τα επιμελητήρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ειδικό σώμα πάταξης παρεμπορίου ζητούν τα επιμελητήρια

Σειρά άμεσων μέτρων αντιμετώπισης του παρεμπορίου, το οποίο προκαλεί ετησίως απώλεια φορολογικών εσόδων 6 έως 8 δισ. ευρώ, με τον διαφεύγοντα τζίρο από την αγορά να υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ, καθώς και σύσταση ειδικού σώματος πάταξης του φαινομένου προτείνουν τα επιμελητήρια της χώρας. Σε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τονίζεται η ανάγκη άμεσης πάταξης του φαινομένου, το οποίο έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας για την αγορά.

Στην επιστολή του, ο Κ. Μίχαλος χαρακτηρίζει ζωτικής σημασίας προτεραιότητα την αποτελεσματική πάταξη λαθρεμπορίου και παρεμπορίου, δραστηριότητες που προκαλούν τεράστια ζημιά στην αγορά, σε όρους διαφυγόντος τζίρου έως 25 δισ. ευρώ, "σε μια εποχή όπου οι νόμιμες και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης". Επισημαίνει ακόμη ότι "αποστερούν φορολογικά έσοδα 6 έως 8 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία σε εποχή κατά την οποία φορολογούμενοι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτους άμεσους και έμμεσους φόρους". Ιδιαίτερο λόγο κάνουν τα επιμελητήρια για παροχή προϊόντων αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας, τα οποία δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών.

Η ΚΕΕ καλεί το κράτος να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά για να προστατέψει τη νόμιμη εμπορική δραστηριότητα και το δημόσιο συμφέρον από την εξάπλωση του παρεμπορίου, να αναλάβει δράση, με πρώτο βήμα τη σύσταση ειδικού σώματος δίωξης παρεμπορίου με πανελλαδική διάρθρωση, ενοποίηση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων και αποκλειστική υπευθυνότητα για το αντικείμενο. Επιτακτική θεωρεί την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, τον συντονισμό των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και την αυστηρή εποπτεία ενάντια σε διαφθορά και συναλλαγή ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς. "Η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους ενάντια στην παρανομία και τη διαφθορά πρέπει να είναι ισχυρή και διαρκής, ώστε να λειτουργεί όχι μόνο κατασταλτικά, αλλά και αποτρεπτικά" σημειώνεται.

Συνεχής έλεγχος

Στα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του παρεμπορίου που προτείνουν τα επιμελητήρια περιλαμβάνονται:

* Διοικητική ενοποίηση διευθύνσεων εμπορίου και ελεγκτικών μηχανισμών με δημιουργία κεντρικής δομής στην περιφέρεια για εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και πάταξη του παρεμπορίου, με δημιουργία ειδικού σώματος δίωξης παρεμπορίου. Στόχος, ο εντοπισμός των κεντρικών αποθηκών παράνομων προϊόντων και η αποδιοργάνωση των κυκλωμάτων τροφοδοσίας.

* Πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας για παρεμπόριο αρχικά, αλλά και κωδικοποίηση, εκσυγχρονισμός και αυστηροποίηση νόμων και διατάξεων που αφορούν τα εμπλεκόμενα αδικήματα.

* Εντατικοποίηση αστυνόμευσης όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα.

* Εξασφάλιση αναγκαίων μέσων και εργαλείων για αποτελεσματικότερη άσκηση αποστολής των εμπλεκόμενων με το παρεμπόριο φορέων.

* Επισήμανση, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, των καταστημάτων που λειτουργούν χωρίς νόμιμες άδειες, ώστε να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα η διάθεση της παραγωγής τους και η πιθανή εμπλοκή τους σε παρεμπορικές και παράνομες δραστηριότητες.

* Επισήμανση και συστηματικός έλεγχος εμπορικών και μεταποιητικών καταστημάτων των οποίων οι φορείς είναι αλλοδαποί, αλλά και των κάθε λογής πάγκων και υπαίθριων παζαριών.

* Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για ομαλή ένταξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα οι Ρομά.

* Αυστηρή εποπτεία και δικλείδες ενάντια στη διαφθορά και τη συναλλαγή ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς.

* Διαμόρφωση δυναμικής εθνικής "καμπάνιας" ευαισθητοποίησης του κοινού για το παρεμπόριο, αναφερόμενη στους κινδύνους για την εθνική οικονομία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τον καταναλωτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL