Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.2°C16.6°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
14.5°C14.5°C
2 BF 60%
Στο επίκεντρο ΔΕΗ και ιδιωτικοποιήσεις ΕΛ.ΠΕ., ΔΕΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο επίκεντρο ΔΕΗ και ιδιωτικοποιήσεις ΕΛ.ΠΕ., ΔΕΠΑ

Η επόμενη μέρα για τη ΔΕΗ αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο των επαφών του νέου υπουργού ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, κατά τις οποίες φαίνεται πως θα γίνουν οι πρώτες συζητήσεις για τα σχέδια της κυβέρνησης και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν γενικότερα για τα ενεργειακά θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και άλλων ενεργειακών επιχειρήσεων.

Ο υπουργός, μιλώντας στο συνέδριο του "Economist", χαρακτήρισε “ως το πιο επείγον θέμα” αυτό της ΔΕΗ, ενώ για πιο αναλυτικές ανακοινώσεις σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για την επιχείρηση παρέπεμψε στις επικείμενες προγραμματικές δηλώσεις. Σημείωσε δε ότι στη δική του ατζέντα, εκτός της ΔΕΗ, είναι και η ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ. και της ΔΕΠΑ, ενώ για τα ζητήματα με τις Βρυξέλλες παρέπεμψε στον νέο υφυπουργό Γ. Θωμά, που υπήρξε γενικός διευθυντής της Γ.Δ. Ενέργειας της Κομισιόν...

“Την ακρωτηριασμένη ΔΕΗ θα την πληρώσει ακριβά ολόκληρος ο ελληνικός λαός” επισήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Ανδριώτης κατά την ομιλία του στο ίδιο συνέδριο, καλώντας την κυβέρνηση “να στηρίξει το εθνικό κεφάλαιο που λέγεται ΔΕΗ” αλλά και να εξετάσει τις προτάσεις που ήδη έχει καταθέσει η διοίκηση της επιχείρησης στον υπουργό ΠΕΝ (περί διάθεσης 51% των λιγνιτικών). Σχετικά με τα σενάρια καταστροφολογίας, σημείωσε ότι αυτά δεν ωφελούν και πρόσθεσε “η ΔΕΗ δεν καταρρέει ούτε βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, ούτε αποτελεί συστημικό κίνδυνο. Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα τα οποία είναι απολύτως διαχειρίσιμα. Υπάρχουν προοπτικές, αρκεί να υπάρχει βοήθεια από την Πολιτεία”. Προέβλεψε δε ότι το 2022 τα λειτουργικά κέρδη θα ξεπερνούν το 1 δισ. εφόσον η επιχείρηση κρατήσει τα περιουσιακά στοιχεία της και αφεθεί να λειτουργήσει ως επιχείρηση χωρίς τα ασφυκτικά δεσμά του κράτους.

Χατζηδάκης με ΓΕΝΟΠ

Να βρεθεί η βέλτιστη λύση με τη ΔΕΗ στην υπηρεσία του καταναλωτή υπό δημόσιο έλεγχο ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης κατά τη συνάντηση που είχε χθες το προεδρείο με τον Κ. Χατζηδάκη. Ο υπουργός φαίνεται ότι “δεν άνοιξε τα χαρτιά του” ενόψει της σημερινής συνάντησης με τους θεσμούς, τις προγραμματικές δηλώσεις και την αλλαγή διοίκησης στη ΔΕΗ, ενώ ακόμα δεν έχει εξειδικευτεί το “σχέδιο” της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, που πάντως τα εξετάζει όλα - διάθεση υδροηλεκτρικών, στρατηγικό εταίρο και στον ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν να μην υπάρξει αιφνιδιασμός, κάτι στο οποίο ο υπουργός συμφώνησε, και δηλώνουν σε αναμονή των αποφάσεων ώστε να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Ο Κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση επανέλαβε τα γνωστά περί σωτηρίας της ΔΕΗ και διασφάλιση των εργαζομένων.

Αναφέρθηκε στην πτώση της μετοχής της ΔΕΗ λέγοντας μάλιστα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, “άθελά της φυσικά, την τίναξε στον αέρα” ρίχνοντάς την κατά 90%, ενώ επικαλέστηκε έκθεση της Ernst & Young περί προβλήματος βιωσιμότητας τους επόμενους μήνες για να καταλήξει: “Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να έχει λίγο πιο χαμηλούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι λέει τις τελευταίες μέρες;”.

Μίλησε τέλος για αύξηση της μετοχής της ΔΕΗ (από 1,3 ευρώ σε 2,1 ευρώ) από τις ευρωεκλογές και μετά που οφείλεται στο ότι “όλοι αντιλαμβάνονται πως ο Μητσοτάκης και η καινούργια κυβέρνηση θέλουν να προχωρήσουν σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο για τη ΔΕΗ”. Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε να περιοριστεί η δημοκοπία... και “να κοιτάξουμε όλοι να είμαστε σοβαροί αν μη τι άλλο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL