Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Άγονος κατέληξε και ο δεύτερος διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Φλώρινα, εξέλιξη που, όπως όλα δείχνουν, ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών, που περιλαμβάνουν τον τεμαχισμό και την εκποίηση της δημόσιας επιχείρησης.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε επίσημα η ΔΕΗ, χθες έως τις 12 το μεσημέρι, προθεσμία υποβολής προσφορών για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων, δεν κατατέθηκε καμία προσφορά και πλέον στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, μεθαύριο Πέμπτη 18.7, θα γίνει ενημέρωση προκειμένου ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος.

Η κατάληξη αυτή ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις και η υιοθέτηση της προεκλογικής ρητορικής της κινδυνολογίας από τη Ν.Δ., όπως βέβαια και οι δηλώσεις και “διαρροές” των στελεχών της νέας κυβέρνησης, δεν άφησαν... περιθώριο για επενδυτικό ενδιαφέρον, απεναντίας δημιούργησαν νέες αυξημένες προσδοκίες για πιο γενναίες προσφορές και “πακέτα” από την κυβέρνηση Ν.Δ. σε συνεργασία με τους θεσμούς.

Η αποτυχία και του δεύτερου διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, σε συμμόρφωση προς την καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναμένεται να οδηγήσει πλέον σε άλλες επιλογές, καθώς και στην ενεργοποίηση των εναλλακτικών δομικών μέτρων που προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις για το πλήρες άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.

Η επόμενη μέρα

Πλέον μπαίνουν όλα τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στο τραπέζι για την “επόμενη μέρα” της ΔΕΗ, ή το “σχέδιο διάσωσης”, όπως το αποκαλεί η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ, από την πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι τον διαμελισμό του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με στόχο την εκποίηση νέων “φιλέτων”. Άλλωστε, δεν πρόκειται για καινούργιες πολιτικές, αφού τόσο το προηγούμενο διάστημα, διά δηλώσεων των στελεχών της, όσο και προ διετίας με το πρόγραμμά της, η Ν.Δ. ήταν σαφής σε σχέση με τη... σωτηρία της ΔΕΗ: προσφορά “πακέτων” λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών, ιδιωτικοποιήσεις ακόμα και σε δίκτυα διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) και ΑΠΕ κ.λπ.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν χθες ότι η κατάληξη της διαγωνιστικής διαδικασίας καθιστά σαφή την απαξίωση της ΔΕΗ, απομειώνοντας και τη σημασία των λιγνιτικών μονάδων στην αγορά - κάτι που πάντως δεν ισχύει δεδομένου του ενδιαφέροντος ακόμα και διεθνών εταιρειών και κοινοπρακτικών σχημάτων από τον πρώτο κιόλας διαγωνισμό, που υποχώρησαν τελικά, αλλά λόγω ρυθμιστικών, κυρίως, ζητημάτων και εκκρεμοτήτων (ΑΔΙ, τιμή πρώτης ύλης κ.λπ.).

Αύξηση τιμολογίων

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι και η ενίσχυση της ρευστότητας με τη διευθέτηση ζητημάτων όπως οι οφειλές ΥΚΩ και Δημοσίου προς τη ΔΕΗ. Όμως, δεν αποκλείεται αύξηση τιμολογίων, ενώ είναι μάλλον βέβαιο ότι θα ψαλιδιστεί περαιτέρω η “έκπτωση συνέπειας” (ήδη έχει μειωθεί φέτος στο 10% από 15%).

Οι βασικές αρχές του “σχεδίου διάσωσης” της ΔΕΗ αναμένεται πλέον να ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Εξάλλου, ως αστεία και στερεότυπα χωρίς βάση χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Ανδριώτης τα όσο κυκλοφορούν περί κινδύνου κατάρρευσης της ΔΕΗ ή αναφορές όπως ότι δεν έχει κονδύλια για να αγοράσει κολώνες ο ΔΕΔΔΗΕ... Μιλώντας σε τεχνικό, ενεργειακό συνέδριο, σημείωσε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ δεν δίνει την εικόνα μιας επιχείρησης που καταρρέει, ενώ ανέφερε ότι τα προβλήματα της επιχείρησης είναι κυρίως “εξωτερικά” (μεγάλη άνοδος στην τιμή CO2).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL