Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Με επταετές ομόλογο η νέα προσφυγή στις αγορές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με επταετές ομόλογο η νέα προσφυγή στις αγορές

Στην έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας προχωρά άμεσα, πιθανότατα δε και σήμερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Για τον λόγο αυτό ο ΟΔΔΗΧ έδωσε ήδη εντολή στους οίκους Bank of America Merill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale να προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, η διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει "στο κοντινό μέλλον" και αυτή εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το βιβλίο θα ανοίξει σήμερα. Οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί πως άτυπος στόχος της έκδοσης είναι να διαμορφωθεί ένα επιτόκιο στην περιοχή του 1,80%. Σημειώνεται εν προκειμένω ότι στη δευτερογενή αγορά κρατικών χρεογράφων το υφιστάμενο επταετούς διάρκειας ομόλογο διαπραγματεύεται στο πεδίο πέριξ του 1,55%.

Ο λόγος για τον οποίο επελέγη η παρούσα φάση είναι ότι ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα το οποίο επικρατεί στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, ώστε να επιτευχθεί εγκαίρως ο στόχος για την άντληση κεφαλαίων συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος. Με αυτή την έκδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί το δανειακό πρόγραμμα του 2019, καθότι έχουν προηγηθεί ήδη δύο εκδόσεις ομολόγων επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Έως τώρα έχουν εκδοθεί από την αρχή του χρόνου το πενταετές ομόλογο του περασμένου Φεβρουαρίου και το δεκαετές του περασμένου Μαρτίου. Συνολικά έχουν αντληθεί τα 5 δισ. από τα συνολικά 7 δισ. που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα ως ανώτατο όριο δανεισμού από τις αγορές. Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι βασικός στόχος είναι η προσέλκυση θεσμικών επενδυτών μεσομακροπρόθεσμης προοπτικής και δευτερευόντως η τιμολόγηση που δεν θα αποτελεί πρόβλημα έστω κι αν υπερβεί το όριο του 2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι ελληνικές αποδόσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, αν και το momentum δεν είναι το ίδιο ευνοϊκό με εκείνο που ήταν τις τελευταίες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ενδεικτικό είναι πως τα τελευταία 24ωρα πριν τις εκλογές η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου άγγιξε το 2%, καθώς βρέθηκε στο 2,01%, που αποτελεί και το ιστορικό χαμηλό του εν λόγω τίτλου. Ωστόσο, η απόδοσή του χθες βρισκόταν αισθητά ψηλότερα και ενδοσυνεδριακά είχε κυμανθεί ακόμη και στο 2,37%, έναντι ανοίγματος στο 2,35%, δηλαδή 36 μονάδες βάσης πάνω από το προεκλογικό 2,01%. Όσον αφορά δε την απόδοση του πενταετούς ομολόγου, αυτή βρέθηκε χθες στο 1,32%. Παρά ταύτα, η προηγηθείσα των εκλογών αποκλιμάκωση των αποδόσεων ήταν που είχε τροφοδοτήσει από το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου σενάρια για νέα έξοδο στις αγορές το προσεχές διάστημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι σε κατάσταση επιφυλακής για την έκδοση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL