Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Η ανάκαμψη φαίνεται, δεν κρύβεται!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ανάκαμψη φαίνεται, δεν κρύβεται!

Παρά το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τα «φάλτσα» σε μια σειρά από καίρια ζητήματα, και μάλιστα σε μόλις επτά μέρες ύπαρξης, απέφυγε με κάθε τρόπο να εγείρει ζητήματα στα βασικά θέματα της οικονομίας. Άλλωστε χαρακτηριστική είναι η δήλωση του νέου υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι δεν παραλαμβάνει καμένη γη. Ακόμη και η τοποθέτηση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, περί εκτίμησης για ύπαρξη δημοσιονομικού κενού το 2019, το οποίο όμως μπορεί να μην συμβεί εν τέλει, δείχνει αφενός ότι ο ίδιος κινήθηκε σε πολλές περιπτώσεις ως πολιτικός και όχι ως ανεξάρτητος κεντρικός τραπεζίτης και αφετέρου ότι η ελληνική οικονομία όδευε και οδεύει -τουλάχιστον προς το παρόν- σε θετικό έδαφος. Εκτός αν η νέα κυβέρνηση -με το καλημέρα- περικόψει δημόσιες δαπάνες άνω του 1 δισ. ευρώ (0,6% κενό "βλέπει" ο Γιάννης Στουρνάρας).

Για να μην κοροϊδεύει κανείς κανέναν, η Κομισιόν έβαλε τα πράγματα στη θέση τους παραδεχόμενη ότι τα μέτρα Τσίπρα (τόσο του Ιανουαρίου όσο και του Μαΐου) θα επιταχύνει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία είναι πέρα από υπαρκτή. Γι' αυτό και η νέα κυβέρνηση παραμένει προσεκτική στο ζήτημα αυτό ετοιμάζοντας το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να τύχει της έγκρισης των θεσμών.

Σε καλό επίπεδο η ανάπτυξη

Η Επιτροπή εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 θα διαμορφωθεί στο 2,1% (σε σχέση με 2,2% στην προηγούμενη πρόβλεψη) και στο 2,2% το 2020. Για την Ευρωζώνη η πρόβλεψη για αύξηση 1,2% του ΑΕΠ το 2019 παραμένει αμετάβλητη, ενώ η πρόβλεψη για το 2020 έχει μειωθεί ελαφρά σε 1,4% βάσει του πιο συγκρατημένου ρυθμού που αναμένεται κατά το υπόλοιπο του έτους (εαρινές προβλέψεις: 1,5 %). Την ίδια στιγμή, Ιταλία και Γερμανία αναμένεται να καταγράψουν τα χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2019 γλιτώνοντας παραλίγο την ύφεση: 0,1% για την Ιταλία (0,7% το 2020) και 0,5% για τη Γερμανία (1,4% 2020).

Βαίνει μειούμενη η ανεργία

Φεύγοντας από το μακροοικονομικό επίπεδο, είναι σημαντικό ότι η ροή μείωσης της ανεργίας είναι συνεχόμενη. Χρειάστηκε να περάσουν 93 μήνες από το 17,8% του Ιουλίου του 2011, για να βρεθεί η ανεργία τον Απρίλιο κάτω του 18%, όριο το οποίο είχε υπερβεί τον Αύγουστο του ίδιου έτους με 18,6% και έκτοτε κυμαινόταν αδιαλείπτως πάνω από αυτό. Έτσι το 17,6% του φετινού Απριλίου αποτελεί χαμηλό 94 μηνών, μετά δηλαδή το 17,3% του Ιουνίου του 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια εκείνη χρονιά της εργασιακής ζούγκλας του Μνημονίου, και ειδικότερα τον Νοέμβριο του 2011, ο αριθμός των ανέργων είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά το 1 εκατομμύριο και είχε διαμορφωθεί σε 1,01 εκατομμύριο. Μάλιστα, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ανεργία στους νέους "έπεσε" στο 30,4%, όταν το 2014 κινούνταν στην περιοχή του 60%.

Υλοποιείται το σχέδιο "εξόδου" της προηγούμενης κυβέρνησης

Έτοιμος από καιρό για νέα έξοδο στις αγορές είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ολοκληρώνοντας το δανειακό πρόγραμμα του 2019, καθότι έχουν προηγηθεί ήδη δύο εκδόσεις ομολόγων επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι συνθήκες για την έκδοση του επόμενου ομολόγου είναι αυτή τη στιγμή πολύ καλές, αφού οι αγορές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα χαμηλώνοντας τις αποδόσεις τους. Σε αυτή την πτωτική πορεία έχει συμβάλει τα μέγιστα και η ύπαρξη του «μαξιλαριού» των 37 δισ. ευρώ δίνοντας το «σήμα» ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη κεφαλαίων για να καλύψει υποχρεώσεις.

Ο ΟΔΔΗΧ υπολογίζει ότι μπορεί να βγει με νέα έκδοση είτε μέχρι και το τέλος του μήνα είτε αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πολυετές ομόλογο

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί από την αρχή του χρόνου το πενταετές ομόλογο του περασμένου Φεβρουαρίου και το δεκαετές του περασμένου Μαρτίου. Συνολικά έχουν αντληθεί τα 5 δισ. από τα συνολικά 7 δισ. που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα ως ανώτατο όριο δανεισμού από τις αγορές. Η νέα έκδοση θα είναι σχετικά περιορισμένη, στα 2 δισ. ευρώ.

Η διάρκεια του νέου ομολόγου θα καθοριστεί από τις διαθέσεις των αγορών, αφού στο υπουργείο Οικονομικών ο στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος να καταλήξει σε πιο κλασικούς επενδυτές και όχι κερδοσκοπικά funds. Τούτο παρά το γεγονός ότι το ΥΠΟΙΚ θέλει να επεκτείνει την καμπύλη επιτοκίων πέραν των 10 ετών συνολικού ύψους 35 δισ. ευρώ που διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή στην αγορά. Θεωρητικά πάντως σήμερα η Ελλάδα μπορεί να δοκιμάσει την έκδοση και δεκαπενταετών και εικοσαετών ομολόγων με πολύ χαμηλότερη απόδοση από τις σημερινές, αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι αγοραστές δεν θα έχουν απώλειες στο μέλλον, όπως συνέβη στην περίπτωση του PSI.

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται μια έκδοση μεγάλης χρονικής περιόδου, αν υπάρξει ενδιαφέρον από τους υποψήφιους επενδυτές και το επιτόκιο μπορεί να βρεθεί κάπου κοντά στο 3%. Άλλωστε ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έχει εκπονηθεί εδώ και καιρό... Παράλληλα εξελίσσεται και η εξαγορά μέρους του ακριβού χρέους του ΔΝΤ, κάτι το οποίο έχει ήδη προαποφασιστεί και έπαιξε και αυτό ρόλο στη μείωση των επιτοκίων για τα ελληνικά ομόλογα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL