Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Το αργότερο έως τα ξημερώματα του Σαββάτου η ομαλοποίηση, της ηλεκτροδότησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το αργότερο έως τα ξημερώματα του Σαββάτου η ομαλοποίηση, της ηλεκτροδότησης

Μέχρι σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο έως τα ξημερώματα του Σαββάτου αναμένεται να ομαλοποιηθεί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές της Χαλκιδικής που επλήγησαν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, που προκάλεσαν σοβαρή βλάβη σε γραμμή μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης, με αποτέλεσμα εκτεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Τα σοβαρότερα προβλήματα αφορούν κυρίως τον δυτικό τομέα της Χαλκιδικής (πρώτο “πόδι”) και μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών στη γραμμή μεταφοράς (αρμοδιότητας ΑΔΜΗΕ) έχουν ήδη προχωρήσει ενέργειες για να υπάρξει καταρχάς ηλεκτροδότηση των κρίσιμων υποδομών (αντλιοστάσια, κέντρα υγείας κ.λπ.) και των περιοχών όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση του πληθυσμού.

Η σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε απώλειες και στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης (στύλοι, καλώδια κ.λπ.) που αποκαθίστανται σταδιακά από τον ΔΕΔΔΗΕ σε όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Συνεργεία και τεχνικοί του αρμόδιου ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς) όπως και του ΔΕΔΔΗΕ (δίκτυα διανομής) βρίσκονται επί ποδός από προχθές, ουσιαστικά, συνδράμοντας με όλες τους τις δυνάμεις, ο δε επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης μετέβη από νωρίς στην περιοχή.

Ζημιά στο δίκτυο μεταφοράς

Ειδικότερα τέθηκε εκτός λειτουργίας η γραμμή μεταφοράς 150 kV Μουδανιών - Κασσανδρείας, που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της γραμμής στην περιοχή της Ποτίδαιας εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας. Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση του ΑΔΜΗΕ, πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθούν τα υγιή τμήματα της γραμμής μεταφοράς εκατέρωθεν της βλάβης και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσουν οι εργασίες αντικατάστασης των ιστών.

Ήδη τα συνεργεία του είχαν χθες από νωρίς εγκαταστήσει ειδικό φωτισμό ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας για την περάτωση των εργασιών το ταχύτερο δυνατόν. Συγχρόνως, καλαθοφόρα οχήματα ήταν διαθέσιμα για τις εργασίες επισκευής και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός έχει μεταφερθεί νωρίτερα στον χώρο των επισκευών με κινητοποίηση από νότια Ελλάδα, Αττική και βόρεια Ελλάδα, που ξεκίνησε την προηγούμενη νύχτα.

Μέχρι την αποκατάσταση της ζημιάς είχε δρομολογηθεί από χθες σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ η εξασφάλιση τροφοδότησης φορτίων 15 MW, μέσω των κυκλωμάτων μέσης τάσης από την περιοχή των Μουδανιών. Επίσης ο ΑΔΜΗΕ είχε εξασφαλίσει από όλη την Ελλάδα τα διαθέσιμα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες δυναμικότητας 5 MW) για την ηλεκτροδότηση κρίσιμων υποδομών, όπως ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για να γίνει η σύνδεσή τους (χθες).

Ο Μ. Μανουσάκης εκτίμησε -χθες το απόγευμα- ότι η μέγιστη διάρκεια για την ομαλοποίηση της ρευματοδότησης είναι 24-30 ώρες, εφόσον οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν επιδεινωθούν, και επισήμανε ότι υπάρχει συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και της ηλεκτρικής βιομηχανίας για αντιμετώπιση της πρωτοφανούς φυσικής καταστροφής και αποκατάσταση της ομαλότητας το ταχύτερο δυνατόν.

Παράλληλα, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονταν πυρετωδώς, ώστε, αφού αποκατασταθούν οι ζημιές στις γραμμές υψηλής τάσης, να επανηλεκτροδοτηθεί και το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης.

Υπόλοιπες περιοχές

Άμεση ήταν η κινητοποίηση και του ΔΕΔΔΗΕ σε σχέση με τις ζημιές στο δίκτυο διανομής.

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Σιθωνίας αναμενόταν έως χθες το βράδυ να αποκατασταθούν στην πλειονότητά τους, ενώ από το μεσημέρι είχαν αποκατασταθεί οι βλάβες στις περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Έδεσσας, Κοζάνης, Κατερίνης, Καστοριάς και Φλώρινας. Περιορισμένης έκτασης προβλήματα υπήρχαν χθες σε περιοχές της Κομοτηνής και της Βέροιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL