Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Θερινή έκθεση της Κομισιόν / Θερινή έκθεση της Κομισιόν: Ισχυρή ανάπτυξη και όχι... καμένη γη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θερινή έκθεση της Κομισιόν / Θερινή έκθεση της Κομισιόν: Ισχυρή ανάπτυξη και όχι... καμένη γη

Σταθεροποίηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα σε ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο προβλέπει στη θερινή οικονομική της έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστοποιώντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στα οικονομικά της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 θα διαμορφωθεί στο 2,1% (σε σχέση με 2,2% στην προηγούμενη πρόβλεψη) και στο 2,2% το 2020. Για την Ευρωζώνη η πρόβλεψη για αύξηση 1,2% του ΑΕΠ το 2019 παραμένει αμετάβλητη, ενώ η πρόβλεψη για το 2020 έχει μειωθεί ελαφρά σε 1,4% βάσει του πιο συγκρατημένου ρυθμού που αναμένεται κατά το υπόλοιπο του έτους (εαρινές προβλέψεις: 1,5 %). Την ίδια στιγμή, Ιταλία και Γερμανία αναμένεται να καταγράψουν τα χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2019, γλιτώνοντας παρά λίγο την ύφεση: 0,1% για την Ιταλία (0,7% το 2020) και 0,5% για τη Γερμανία (1,4% 2020).

Θετικά τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι η σχετική ανάκαμψη των επενδύσεων, καθώς και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης που συνδέεται με τα μέτρα που έλαβε τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

“Πέρα από τη θετική επίδραση της αύξησης των κατώτατων μισθών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, που μπορεί να είναι πιο έντονη το δεύτερο τρίμηνο, τα δημοσιονομικά μέτρα του Μαΐου, θα μπορούσαν να συμβάλουν περαιτέρω στην ιδιωτική κατανάλωση” αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Επιτροπής, εξηγώντας ότι η ιδιωτική κατανάλωση “θα ανακάμψει το υπόλοιπο του έτους” και επομένως πρόκειται να αντισταθμίσει κάποιες από τις “δυσμενείς εξελίξεις” που αναμένονται από τον τομέα των εξαγωγών.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι τον ρυθμό ανάπτυξης “φρέναραν” το προηγούμενο διάστημα η υποχώρηση των εξαγωγών και η μείωση της δημόσιας κατανάλωσης.

“Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2019, το οποίο αντιστοιχεί σε έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,3% σε σχέση με 1,5% το προηγούμενο τρίμηνο” υπογραμμίζει η έκθεση, σχολιάζοντας ότι η εν λόγω επιβράδυνση αποδεικνύει “τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανάκαμψης της Ελλάδας”.

Για το προσεχές διάστημα, η Επιτροπή αναμένει “αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων”, ενώ σε ό,τι αφορά τους ενδεχόμενους κινδύνους για την ελληνική οικονομία σημειώνει ότι σχετίζονται τόσο με εξωτερικούς όσο και με εσωτερικούς παράγοντες και συγκεκριμένα με την “ισχυρότερη από την αναμενόμενη αποδυνάμωση του διεθνούς περιβάλλοντος και την υποεκτέλεση του προϋπολογισμού”.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Επιτροπή κάνει λόγο για “ήπια πίεση στις τιμές”, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 0,6% τον Μάιο, ενώ προβλέπει πως θα διαμορφωθεί στο 0,8% το 2019 και το 2020. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον πληθωρισμό, αν και ο όποιος αντίκτυπος “θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την αύξηση της κατανάλωσης”.

"Τα μέτρα του Μαΐου 2019 θα δώσουν κάποια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην οικονομία υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων” δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί.

Επαφές Μοσκοβισί

Σε ό,τι αφορά τη νέα κυβέρνηση, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι υπάρχουν οι δεσμεύσεις από τη συμφωνία του 2018 και “κάθε πρόταση διαφοροποίησής της πρέπει να συζητιέται”. “Περνάμε σε μια νέα φάση, με νέα κυβέρνηση και πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία” ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν θα ήθελε να προβεί σε “εικασίες”.

Επιπλέον, ο Π. Μοσκοβισί ανακοίνωσε ότι είχε χθες συνομιλία με το νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον οποίο, όπως είπε, γνωρίζει καλά λόγω της προηγούμενης κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής του εμπειρίας. Όπως συμπλήρωσε, απηύθυνε συγχαρητήρια και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει “θετική και εποικοδομητική συνεργασία”, ενώ ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ή στις Βρυξέλλες μέσα στον μήνα.

Εξάλλου, ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε πως η Επιτροπή δεν ήταν ποτέ υπέρμαχος της λιτότητας στην Ελλάδα και επανέλαβε πως θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της. “Καταφέραμε μαζί την έξοδο από το πρόγραμμα και πλέον πρέπει να οικοδομήσουμε την πορεία επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας από κοινού” κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL