Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Τι φέρνουν στην ελληνική κοινωνία όσα επιθυμεί ο Μπάμπης Παπαδημητρίου / Τέταρτο Μνημόνιο ονειρεύονται στη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι φέρνουν στην ελληνική κοινωνία όσα επιθυμεί ο Μπάμπης Παπαδημητρίου / Τέταρτο Μνημόνιο ονειρεύονται στη Ν.Δ.

 Κάτι το οποίο σε απλά ελληνικά συνεπάγεται την έλευση ενός «μίνι» Μνημονίου, όπως ακριβώς σκόπευε να πράξει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ή όπως συνιστούσε στη νυν κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ίσως γι’ αυτό έκανε λόγο εδώ και καιρό ο Κ. Μητσοτάκης για τέταρτο Μνημόνιο, το οποίο προφανώς δεν έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ονειρεύεται να φέρει η Ν.Δ.

Φυσικά, ακολούθησαν απανωτές διαψεύσεις των λεγομένων του Μπ. Παπαδημητρίου, ωστόσο είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος αποτελεί τον λεγόμενο «λαγό» των απόψεων του προέδρου της Ν.Δ. στα οικονομικά ζητήματα, ενώ δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που καλούσε το ΔΝΤ να... “βαστήξει” στα εργασιακά θέματα, παίρνοντας θέση ενάντια σε αυτή της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των δύσκολων αξιολογήσεων του τρίτου Μνημονίου.

Οι δύο προληπτικές γραμμές του ESM

Ας δούμε όμως τι «προσφέρουν» σε μια χώρα τα δύο είδη πιστοληπτικής γραμμής τα οποία έχει καταστρώσει ο ESM.

Κατά πρώτον και τα δύο συνοδεύονται από κείμενο Μνημονίου κατανόησης αλλά και από ελέγχους.

Στην εφαρμογή του πρώτου είδους (PCCL), η επιτροπεία ενεργοποιείται μόνο εφόσον υπάρχει εκταμίευση δόσης (έπειτα από αίτημα του κράτους - μέλους), ενώ στο δεύτερο είδος (ECCL) η επιτροπεία ασκείται εξαρχής, ακόμα κι αν δεν δοθεί καμία δόση.

Η πρώτη γραμμή είναι η Προληπτικών Προϋποθέσεων Πιστωτική Γραμμή (Precautionary Conditioned Credit Line- PCCL). Αυτή, λοιπόν, απαιτεί μεταξύ άλλων:

* Να υπάρχει ιστορικό πρόσβασης στις αγορές με "λογικούς όρους".

* Να είναι βιώσιμο το χρέος.

* Να μην υπάρχουν θέματα φερεγγυότητας των τραπεζών.

* Να είναι βιώσιμο το εξωτερικό ισοζύγιο.

* Να έχει διασφαλιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Επιθυμεί την πιο "σκληρή"

Γι’ αυτό τον λόγο έχει πολύ μεγάλη σημασία η δεύτερη τοποθέτηση του Μπ. Παπαδημητρίου, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω είναι πρώην τραπεζικό στέλεχος σε διάφορες τράπεζες όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, περί ανάγκης χρησιμοποίησης του «μαξιλαριού» για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών. Συνεπώς, θέτει τρόπον τινά ζήτημα φερεγγυότητας των τραπεζών «κλείνοντας» το μάτι στη δεύτερη και πιο «σκληρή» εκδοχή της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.

Η πιο «σκληρή» γραμμή ονομάζεται Ενισχυμένων Προϋποθέσεων Πιστωτική Γραμμή (Enhanced Conditions CreditLine - ECCL). Αφορά κράτη που δεν πληρούν τουλάχιστον έναν από τους προ αναγραφόμενους όρους της πρώτης γραμμής, αλλά τουλάχιστον η γενική οικονομική και δημοσιονομική τους κατάσταση "παραμένει υγιής".

Αμφότερες οι γραμμές (η PCCL αν εκαταμιευθεί και η ECCL αν συναφθεί) υποχρεώνουν σε ανά τρίμηνο εκθέσεις προόδου αλλά και σε συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Με λίγα λόγια, ο Μπ. Παπαδημητρίου φαίνεται ότι επιθυμεί την επιστροφή του Ταμείου από την... πίσω πόρτα. Ακόμη, η ECCL περιλαμβάνει ειδικό καθεστώς "ενισχυμένης εποπτείας" με ΜΗΝΙΑΙΑ αποστολή στοιχείων, τεστ αντοχής για τις τράπεζες και "ευρύ ανεξάρτητο έλεγχο των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης".

Τέλος, αν το κράτος - μέλος δεν συμμορφωθεί με τα μέτρα που ζητούνται, τότε η πιστοληπτική γραμμή διακόπτεται και η μόνη διάδοχη λύση μοιάζει η χρήση ενός "αυθεντικού" Μνημονίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL