Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Για την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος / "Πυρά" Βούτση και Τσακαλώτου κατά Στουρνάρα για την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος / "Πυρά" Βούτση και Τσακαλώτου κατά Στουρνάρα για την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν τα όσα αναφέρει η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτήν ούτε λίγο ούτε πολύ τίθεται στο 2,9% του ΑΕΠ ο πήχης των προβλέψεων για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω της έκθεσης νομισματικής πολιτικής εκτιμά παράλληλα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι φέτος 1,9%.

Από εκεί και πέρα, οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της οικονομίας υπόκεινται σε σημαντικούς εξωτερικούς και εγχώριους κινδύνους, σημειώνεται στην έκθεση. Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης όσο και το υπουργείο Οικονομικών αντέδρασαν για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετική στόχευση στα όσα αναφέρονται στην έκθεση.

Συστάσεις Βούτση

Έμμεσες συστάσεις να... βγάλει από το μυαλό του τις μνημονιακές πολιτικές έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα κατά την επίδοση της ενδιάμεσης έκθεσής της για τη νομισματική πολιτική. "Δεν υπάρχουν ούτε Μνημόνια ούτε 'καμένη γη'" του επεσήμανε ο Ν. Βούτσης.

“Πλέον δεν επικρέμαται και δεν είναι στοιχείο αντιπαράθεσης το γνωστό μότο περί 'καμένης γης'. Επίσης, δεν υπάρχει πλέον πίεση ότι αμέσως μετά τις εκλογές χρειάζονται ή θα χρειαστούν υπερεθνικές δεσμεύσεις, εν είδει τέταρτων - πέμπτων ή άλλων Μνημονίων” υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε πως “όλοι συζητούν σε ένα θετικό πεδίο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τις νέες προοπτικές και δυνατότητες που δίνει η κατάσταση της οικονομίας σήμερα. Αυτό είναι θετικό γιατί γίνεται μια αντιπαράθεση επί της ουσίας με βάση τα προγράμματα των κομμάτων. Η συζήτηση επικεντρώνεται στις κοινωνικές επιπτώσεις και στον τρόπο επούλωσης των τραυμάτων που άφησε η οκτάχρονη κρίση.

Τα τελευταία χρόνια, τον τελευταίο χρόνο, μετά τον περασμένο Αύγουστο, τα βήματα που γίνονται είναι σταθερά σε σχέση και με την ανταπόκριση από τις αγορές για τη δυνατότητα της χώρας να στηριχτεί στα πόδια της και να ασκήσει εθνική δημοσιονομική πολιτική. Πάντοτε βεβαίως ανάμεσα στις μεσομακροπρόθεσμες γενικές δεσμεύσεις, οι οποίες υπάρχουν από τα προγράμματα που έχουν συνομολογηθεί”.

Νωρίτερα, ο Γ. Στουρνάρας είχε πει ότι η έκθεση “επισημαίνει τους κινδύνους, επισημαίνει όμως και τις ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα, επισημαίνει τις πολύ θετικές προοπτικές που προεξοφλούν οι αγορές και ευρέως λέει ότι οι προοπτικές αυτές δεν πρέπει να διαψευστούν. Πρέπει πολύ σύντομα η νέα κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτές, δηλαδή δίνει έναν αισιόδοξο τόνο για το μέλλον. Επίσης περιέχει εννέα προτάσεις οικονομικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα τόσο για τη βραχυπρόθεσμη περίοδο όσο και για τη μεσομακρόπροθεσμη περίοδο”.

Επίθεση ΥΠΟΙΚ

Εν τω μεταξύ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιτέθηκαν στον Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως συμμετέχει στην προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ.

«Εάν ο κύριος Στουρνάρας είχε κάτι νέο να προσθέσει (πέραν του ότι είναι και εναντίον των 120 δόσεων), θα έβγαινε δελτίο Τύπου από το υπουργείο Οικονομικών» σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την έκθεση. Αφού όμως «ξεκίνησε νωρίς τη συμβολή του στην προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας, κοινοποιούμε εκ νέου τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (15.5.19), την οποία είχε κάνει στην αρχή της επικουρικής καμπάνιας του κ. Στουρνάρα κατά του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες.

Η δήλωση αυτή του Ευ. Τσακαλώτου είχε ως εξής: «Εκ παραδρομής σήμερα ο κ. Στουρνάρας διάβασε τους προϋπολογισμούς της δικής του θητείας ως υπουργού Οικονομικών, όπου είχε μια κάποια δυστοκία στην επίτευξη στόχων. Είμαι βέβαιος ότι αν ανατρέξει στον δικό μας προϋπολογισμό και δει προσεκτικά και τους οικονομικούς δείκτες, θα διαπιστώσει ότι ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει».

Αυξάνονται οι καταθέσεις

Ιδιαιτέρως θετική για την ελληνική οικονομία ήταν η αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και η οριακά θετική πιστωτική επέκταση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχουν ξεκινήσει να δίνουν δάνεια οι τράπεζες προς τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Μάιο του 2019 εμφανίζουν αύξηση κατά 345 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις των επιχειρήσεων και ιδιωτών, που ανήλθαν στα 111,5 δισ. ευρώ. Στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα αύξηση κατά 562 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις τον ίδιο μήνα, έναντι αύξησης κατά 1.542 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2018, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 5,7% από 6,0% τον προηγούμενο μήνα.

Τον Μάιο του 2019 η μηνιαία καθαρή ροή στο σύνολο των καταθέσεων ήταν θετική και ανήλθε στα 844 εκατ. ευρώ έναντι της αρνητικής καθαρής ροής 889 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 5,2% από 5,7%.

Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 217 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Μάιο του 2019 οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 709 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 3,6% από 5,3% που ήταν τον Απρίλιο.

Σε 0,1% από μηδενικός διαμορφώθηκε τον Μάιο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης στην εγχώρια οικονομία. Η μηνιαία καθαρή ροή παρουσίασε μείωση κατά 529 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο, όπου η καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 98 εκατ. ευρώ.

Μειώνονται τα κόκκινα δάνεια

Περαιτέρω μείωση, κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ, κατέγραψαν στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs), με τις εισπράξεις όμως από οργανικές δράσεις να παραμένουν χαμηλές και μεγάλο μέρος των ρυθμισμένων δανείων να «ξανασκάει» μόλις ένα τρίμηνο μετά τη ρύθμιση.

Σύμφωνα με την έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, τα NPEs ανήλθαν, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, στα 80 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2018 και κατά περίπου 17 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2014.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL