Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Θεανώ Φωτίου: / Θεανώ Φωτίου: Πρότυπο για την απο-ιδρυματοποίηση η Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεανώ Φωτίου: / Θεανώ Φωτίου: Πρότυπο για την απο-ιδρυματοποίηση η Ελλάδα

Σε "ανακεφαλαίωση της πολλής δουλειάς που έχει γίνει αθόρυβα" από την κυβέρνηση για την απο-ιδρυματοποίηση προχώρησε χθες η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. "Το κράτος είναι πια νομοθετικά εξοπλισμένο" υπογράμμισε και παρουσίασε το σύνολο των μέτρων που έχουν ληφθεί και έχουν σχεδιαστεί για το μέλλον.

Η παρουσίαση έγινε ενώπιον εξειδικευμένων φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο τριήμερου εργαστηρίου για την αποϊδρυματοποίηση που λαμβάνει χώρα στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η αν. υπουργός ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν την κριτική τους, αλλά και τις προτάσεις τους για προσθήκες, που θα βελτιώσουν περαιτέρω το υπάρχον σύστημα.

Ο εκπρόσωπος του EASPD, ενός από τους φορείς που παρευρέθηκαν και έχει εξειδίκευση στα ζητήματα της αναπηρίας, εκφράστηκε πάντως μόνο με θερμά λόγια για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, μετά το τέλος της ομιλίας της Θ. Φωτίου. "Είναι μια πολύ σοβαρή πρόταση, απολύτως προσαρμοσμένη στις ελληνικές συνθήκες, που θα αποτελέσει πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα" τόνισε.

Οι βασικοί στόχοι του σχεδίου

Νωρίτερα, παρουσιάζοντας το σχέδιο για την Εθνική Στρατηγική Απο-ιδρυματοποίησης που εκπόνησε το υπουργείο, η αν. υπουργός ανέφερε ότι οι δύο βασικοί του στόχοι είναι:

* Πρώτον, η κατάργηση της ιδρυματικής φροντίδας και η δημιουργία κατάλληλων μικρών Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για όσους βρίσκονται σήμερα μέσα στα ιδρύματα (παιδιά, άτομα με αναπηρίες).

* Δεύτερον, η ενίσχυση όλων των υπαρχουσών δομών και η επιπλέον δημιουργία κατάλληλων δομών βραχείας φιλοξενίας και κινητών μονάδων, ώστε να παραμείνουν τα άτομα αυτά μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον και να μην κατευθύνονται προς στα ιδρύματα.

"Για πρώτη φορά τα ιδρύματα υποχρεώθηκαν να καταγραφούν"

Μιλώντας, στη συνέχεια, για την τραγική κατάσταση που παρέλαβε όταν ξεκινούσε την υπουργική της θητεία σε σχέση με τα ιδρύματα, η Θ. Φωτίου υπογράμμισε πως δεν ήταν γνωστός ούτε καν ο αριθμός τους.

"Έπρεπε πρώτα να καταλάβουμε τι έχουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι για πρώτη φορά έγινε κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας και, με νόμο του 2016, πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική καταγραφή των 63 δημόσιων (ΝΠΔΔ) και των 1.600 ιδιωτικού δικαίου ιδρυμάτων (ΝΠΙΔ). Στην ηλεκτρονική καταγραφή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι άνθρωποι που διαβιούν στα ιδρύματα, το επιστημονικό προσωπικό, τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος.

Η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζονται επίσης οι όροι για την ίδρυση Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για όλα τα άτομα με αναπηρίες και όχι μόνο γι' αυτά με νοητική στέρηση.

Προχωρά η μεταφορά από τα Λεχαινά

Μίλησε επιπλέον για την υλοποίηση, από τον Ιανουάριο του 2018, του πιλοτικού προγράμματος απο-ιδρυματοποίησης στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας (όπου ανήκει και το ίδρυμα των Λεχαινών) και Αττικής, επισημαίνοντας ότι σύντομα θα ξεκινήσει η μεταφορά ωφελούμενων από τα ιδρύματα σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του προέρχεται από αμιγώς εθνικούς πόρους.

Επίσης, σύμφωνα με την κ. Φωτίου, παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και έλαβε τη σχετική έγκριση το σχέδιο χρηματοδότησης δικτύου Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για 120 νέες ΣΥΔ και τις 40 υφιστάμενες, που θα χρηματοδοτηθούν από τα ΠΕΠ με ποσό 51 εκατ. ευρώ.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στον καινοτόμο νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία, χάρη τον οποίο οι υποψήφιοι γονείς δεν χρειάζεται να περιμένουν 6 με 8 χρόνια για να πάρουν παιδί αλλά μόλις 8 με 12 μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL