Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Οι σημερινοί αγώνες για την ισότητα στην αμοιβή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι σημερινοί αγώνες για την ισότητα στην αμοιβή

Τον περασμένο Ιανουάριο ένας αγώνας που κρατούσε 12 ολόκληρα χρόνια δικαιώθηκε. Οι χιλιάδες γυναίκες δημοτικοί υπάλληλοι στη Γλασκώβη, οι οποίες διεκδικούσαν να αμείβονται το ίδιο με τους άνδρες συναδέλφους τους, είδαν το δικαστήριο να αποφαίνεται τελεσίδικα υπέρ τους για εξίσωση των μισθών, αλλά και να τους επιδικάζει υψηλή αποζημίωση.

Οι 12.500 εργαζόμενες που βρίσκονται με επιμονή τόσα χρόνια στον αγώνα θα λάβουν συνολική αποζημίωση που ξεπερνά τις 500 εκατ. λίρες (περίπου 570 εκατ. ευρώ).

Πριν από τη δικαίωσή τους είχε προηγηθεί 48ωρη απεργία τους στις 23 και 24 Οκτωβρίου, που καταγράφηκε ως η μαζικότερη απεργία στη σύγχρονη βρετανική ιστορία. Στην απεργία συμμετείχαν περισσότερες από 8.000 γυναίκες που απασχολούνται στη φροντίδα στο σπίτι, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στις υπηρεσίες καθαρισμού και τροφοδοσίας.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν και άνδρες συνάδελφοί τους. «Θέλαμε να απεργήσουμε για να υποστηρίξουμε τις γυναίκες συναδέλφους. Θα μπορούσαν να είναι οποιουδήποτε η σύζυγος, η αδελφή, η κόρη» δήλωσε αλληλέγγυος απεργός οδοκαθαριστής στα νέα του Channel 4.

Οι γυναίκες δημοτικοί υπάλληλοι δεν ξέχασαν την αλληλεγγύη των ανδρών συναδέλφων τους. Έξω από το δικαστήριο που τις δικαίωσε, έγραφαν στα πλακάτ: «The dust may have settled but we will remember that the dustmen came out!» («Η σκόνη έχει πια καθίσει, αλλά εμείς θα θυμόμαστε πως οι καθαριστές της σκόνης βγήκαν έξω -σ.σ.: στην απεργία»).

Όπως σημειώνει η Χριστίνα Ζιάκκα σε άρθρο της στις 12 Φεβρουαρίου στο “Ξεκίνημα”, "στην ‘ουρά’ αυτής της νίκης η δημοτική αρχή συζητά τη σύναψη τραπεζικού δανείου για να μπορέσει να καταβάλει τις αποζημιώσεις. Αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους επιχειρούν να ‘ρεφάρουν’ το κόστος της μισθολογικής εξίσωσης με περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες που απολαμβάνει συνολικά η εργατική τάξη στη Γλασκώβη. Ο αγώνας λοιπόν πρέπει να συνεχιστεί ώστε να μην πετύχει η προσπάθεια που θα κάνει η δημοτική αρχή να μετακυλίσει το κόστος των αυξήσεων για τις γυναίκες σε όλους τους εργαζόμενους και τους δημότες της περιοχής".

Μισθολογικές και άλλες διακρίσεις στις ομάδες των ΗΠΑ

Στον αγώνα για την ίση αμοιβή με τους άνδρες συναδέλφους τους βρίσκονται από τις αρχές Μαρτίου οι ποδοσφαιρίστριες της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ Οι 28 αθλήτριες κατέθεσαν μήνυση κατά της ομοσπονδίας για διακρίσεις εις βάρος τους λόγω φύλου, με κυριότερη τη μεγάλη μισθολογική διαφορά που τις χωρίζει από τους άνδρες συναδέλφους τους κι ενώ εκείνοι μάλιστα έχουν να επιδείξουν πολύ λιγότερες επιτυχίες.

Ειδικότερα οι άνδρες παίρνουν μπόνους 17.625 δολαρίων την ώρα που οι γυναίκες δεν λαμβάνουν ούτε τα μισά. Όπως αναφέρεται στην αγωγή των γυναικών, αν οι δύο ομάδες δώσουν 20 φιλικά τον χρόνο, το μάξιμουμ των μπόνους που θα κερδίσουν οι γυναίκες φτάνει τα 99.000 δολάρια (περίπου 5.000 δολάρια ανά παιχνίδι), την ώρα που οι άνδρες λαμβάνουν κατά μέσον όρο 263.000 δολάρια (περίπου 13.000 δολάρια ανά παιχνίδι).

Η αγωγή περιλαμβάνει, σύμφωνα με την εφημερίδα “Guardian”, και άλλες κατηγορίες για άνιση μεταχείριση. Για παράδειγμα στην ομάδα των ανδρών φέρεται να δόθηκε η δυνατότητα για 17 πτήσεις με τσάρτερ από και προς την Αμερική στο πλαίσιο αγώνων το 2017, ενώ αντίθετα στις γυναίκες δεν παρασχέθηκε καμία.

Οι γυναίκες έπαιξαν 62 εντός έδρας αγώνες σε τεχνητό χλοοτάπητα -που είναι πιο επίπονος για το σώμα- για πάνω από τέσσερα χρόνια, ενώ η ομάδα των ανδρών έπαιξε μόνο έναν χρόνο. Η αμερικανική ομάδα φέρεται επίσης να επωφελήθηκε από την καλύτερη αξιοποίηση του μάρκετινγκ και τις υψηλότερες τιμές των εισιτηρίων στα παιχνίδια τους σε σχέση με τις γυναίκες.

Για πολλά χρόνια το κύριο επιχείρημα της ομοσπονδίας ήταν πως η εθνική ομάδα των ανδρών έφερνε πίσω περισσότερα έσοδα, καθώς έκοβε περισσότερα εισιτήρια στους αγώνες της. Ωστόσο από το 2016 η ομάδα των γυναικών έχει φέρει περισσότερα κέρδη από τους άνδρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2016, παρότι υπήρχε η εκτίμηση για έλλειμμα 400.000 δολαρίων στα ταμεία της ομοσπονδίας, τελικώς προέκυψε όφελος 17,7 εκατομμυρίων χάρη στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τις γυναίκες το 2015 και την αύξηση της δημοτικότητας της ομάδας. Η τελευταία εικόνα από τα οικονομικά της ομοσπονδίας συνεχίζει να δείχνει περισσότερα έσοδα για τις γυναίκες, καθώς οι άνδρες δεν κατάφεραν να προκριθούν στο Μουντιάλ του 2018, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να φέρουν μεγάλα έσοδα.

Η έκβαση της υπόθεσης δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί. Από τη μία είναι τα στοιχεία που φέρνουν η πλευρά των ποδοσφαιριστριών, τα οποία αποτυπώνουν εμφατικά την αδικία.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι ότι η ανδρική ομάδα που προχώρησε έως τον γύρο των 16 στο Μουντιάλ του 2014 πήρε μπόνους 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ αντίθετα η γυναικεία που κατέκτησε τη διοργάνωση το 2015 έλαβε το κατά πολύ μικρότερο ποσό των 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από την άλλη πλευρά στερεότυπα και αντιλήψεις χρόνων, μια εδραιωμένη πραγματικότητα που κανείς δεν μπορούσε ούτε καν να φανταστεί διαφορετική μέχρι πρότινος, δεν είναι εύκολο να ανατραπούν. Ο ποδοσφαιριστής Alejandro Bedoya, για παράδειγμα, απέδωσε στο επιχειρηματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί ο αθλητισμός την αδυναμία να υπάρξει μισθολογική εξίσωση, χωρίς να τάσσεται ωστόσο υπέρ της.

Ένας άλλος διεθνής παίκτης, ο Graham Zusi, προσπάθησε να κάνει έναν διαχωρισμό λέγοντας ότι ναι μεν οι γυναίκες αξίζουν περισσότερο, αλλά οι αμοιβές δεν μπορούν να είναι ίσες.

Το θετικό είναι ότι η συνδικαλιστική ένωση των ανδρών στην εθνική ομάδα, η οποία είναι στη μέση των δικών της διαπραγματεύσεων για τις αμοιβές των παικτών, δηλώνει ότι υποστηρίζει απόλυτα την αγωγή των γυναικών και έχει συμπεριλάβει το ζήτημα στις συζητήσεις της με την ομοσπονδία.

"Δεσμευόμαστε στην ιδέα ενός μοντέλου κατανομής εσόδων που θα αντιμετωπίζει τα ρεαλιστικά δεδομένα της αγοράς που επικαλείται η ομοσπονδία, αλλά και θα οδηγούν σε έναν δρόμο προς μια δίκαιη αποζημίωση".

Οι γυναίκες στην Ε.Ε. κερδίζουν 16% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2016 οι γυναίκες στην Ευρώπη κέρδιζαν κατά μέσον όρο 16% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες.

Ανά χώρα οι διαφορές υπερβαίνουν μάλιστα το 20% στην Εσθονία (25,3%), στην Τσεχία (21,8%), στη Γερμανία (21,5%), στη Βρετανία (21%) και στην Αυστρία (20,1%).

Αντιθέτως οι μισθοί των γυναικών πλησιάζουν αυτούς των ανδρών στη Ρουμανία (διαφορά 5,2%), την Ιταλία (5,3%), το Λουξεμβούργο (5,5%). Στο Βέλγιο, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Κροατία η διαφορά στους μισθούς είναι επίσης κάτω από 10%. Στη Γαλλία η διαφορά στις αμοιβές φθάνει το 15,2%.

Στην Ελλάδα η διαφορά φτάνει το 12,5% και στην Κύπρο το 13,9%.

Συνολικά η μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών είχε μειωθεί στην Ε.Ε., κατά 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας από το 2011 έως το 2016. Οι κύριες πρόοδοι στον τομέα αυτόν κατεγράφησαν στη Ρουμανία (-4,4 ποσοστιαίες μονάδες), στην Ουγγαρία (-4,0), στην Ισπανία και στην Αυστρία (-3,4 ποσοστιαίες μονάδες).

Μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου οι άντρες αμείβονται το ίδιο γυναίκες είναι η Ισλανδία, η οποία ωστόσο δεν είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL