Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Τρεις γυναικοκτονίες σε οκτώ ημέρες!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρεις γυναικοκτονίες σε οκτώ ημέρες!

Το περασμένο Σάββατο φεμινιστικές οργανώσεις καλούσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αλλαγή του ορισμού του βιασμού στον προτεινόμενο Ποινικό Κώδικα, που ουσιαστικά χειροτερεύει ακόμα και τον ισχύοντα ορισμό, καθώς για να αποδοθεί η κατηγορία βιασμού η γυναίκα θα πρέπει να αποδείξει ότι απειλήθηκε η ζωή της. Δηλαδή μόνο όσες επιβιώσουν μιας εξαιρετικά άγριας επίθεσης θα θεωρούνται βιασμένες. Ανάμεσα στις πικέτες που κρατούσαν οι διαδηλώτριες ξεχώριζε μια: "Οι βιαστές και οι γυναικοκτόνοι έχουν τα κλειδιά του σπιτιού μας!".

Οι τελευταίες οκτώ ημέρες έχουν βαλθεί να επιβεβαιώσουν με τον πλέον τραγικό και αιματηρό τρόπο την πικέτα, καθώς σε αυτό το χρονικό διάστημα τρεις (!) γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους εν διαστάσει, πρώην ή νυν συζύγους και συντρόφους σε όλη τη χώρα. Η πιο πρόσφατη γυναικοκτονία έγινε χθες τα ξημερώματα λίγο μετά τις 2.30 π.μ. στη Χρυσομαλλούσα στη Λέσβο. Η 24χρονη Ερατώ έπεσε νεκρή από τη σφαίρα της καραμπίνας του 25χρονου εν διαστάσει συζύγου της, ενώ στο διπλανό δωμάτιο κοιμόταν η δίχρονη κόρη του ζευγαριού. Το ζευγάρι δεν έμενε πια μαζί πια και επρόκειτο, όπως έγινε γνωστό, να πάρουν διαζύγιο. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο δράστης εισέβαλε από το μπαλκόνι στο σπίτι, το οποίο νοίκιασε η 24χρονη στην πόλη της Μυτιλήνης στη συνοικία Χρυσομαλλούσα, και τη σκότωσε με μια σφαίρα στον αριστερό κρόταφο.

Ο ήχος του πυροβολισμού ξύπνησε προφανώς κάποιον γείτονα, ο οποίος ειδοποίησε την αστυνομία. Η αστυνομία φτάνοντας βρήκε ανοιχτές τις πόρτες της εισόδου της πολυκατοικίας και του διαμερίσματος στο οποίο έμενε η 24χρονη. Εκεί οι αστυνομικοί αντίκρισαν στο κρεβάτι της νεκρής την 24χρονη με τραύμα στην αριστερή κροταφική χώρα, ενώ πάνω στο κρεβάτι βρέθηκε, κατά αστυνομικές πηγές, το κυνηγετικό όπλο που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε, δύο φυσίγγια και κάλυκας. Aπό το όπλο, το οποίο ανήκει νόμιμα στον 25χρονο εν διαστάσει σύζυγο του θύματος, οι αστυνομικοί έφτασαν στη σύλληψη του 25χρονου, ο οποίος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ομολόγησε την πράξη του, την οποία χρέωσε σε "ερωτική αντιζηλία".

Εις βάρος του γυναικοκτόνου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Χθες το μεσημέρι οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα, όπου ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί. Η απολογία του ορίστηκε για το πρωί του Σαββάτου.

Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει ο εισαγγελέας για την επιμέλεια της δίχρονης κόρης του ζευγαριού.

Κρήτη: Σκότωσε τη σύντροφό του και αυτοκτόνησε

Η γυναικοκτονία αυτή έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά τον φόνο 49χρονης γυναίκας στη Χαλέπα Χανίων από τον 47χρονο σύντροφό της μέσα στο σπίτι όπου ζούσαν μαζί. Ο 47χρονος, αφού τη σκότωσε, έστρεψε το όπλο προς τον εαυτό του και αυτοκτόνησε. Εκεί η γειτονιά δεν φαίνεται να άκουσε τίποτα γιατί η κόρη της γυναίκας που ζούσε σε άλλο σπίτι ήταν αυτή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μακάβριο θέαμα όταν πήγε στο σπίτι της μητέρας της.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, ο δράστης την πυροβόλησε συνολικά επτά φορές, πριν αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι. Αναλυτικότερα, ο ιατροδικαστής σημειώνει ότι το θύμα δέχτηκε τρεις σφαίρες στην πλάτη, τρεις στα πόδια και μία στον αριστερό της βραχιόνα από εξοστρακισμό. Η γυναίκα έχασε πολύ αίμα, με αποτέλεσμα να πεθάνει μέσα σε λίγα λεπτά. Ο δράστης την πυροβόλησε από απόσταση περίπου μισού μέτρου πριν αυτοκτονήσει κρατώντας το όπλο με το δεξί χέρι.

Για ποιον ακριβώς λόγο ο 47χρονος σκότωσε τη σύντροφό του κανείς δεν γνωρίζει, ωστόσο στα τοπικά ΜΜΕ γινόταν λόγος για καυγάδες του ζευγαριού τον τελευταίο καιρό.

Καλλιθέα: Συνέλαβαν τον πρώην σύζυγο

Και η εβδομάδα κλείνει με την τρίτη γυναικοκτονία, για την οποία έχει συλληφθεί ο 32χρονος εν διαστάσει σύζυγός της, δύο ημέρες μετά την ανέρευση του άψυχου σώματος της 29χρονης με καταγωγή από τη Γεωργία. Ο 32χρονος αρνήθηκε τόσο ενώπιον των αστυνομικών όσο και ενώπιον των δικαστικών αρχών ότι είναι ο δράστης, ωστόσο έχει ήδη προφυλακιστεί. Η 29χρονη είχε βρεθεί νεκρή το βράδυ της 14ης Μαΐου στο διαμέρισμα όπου έμενε με την κόρη της στην Καλλιθέα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 32χρονος "είχε συχνές προστριβές με το θύμα του".

Κατά την απολογία του ο 32χρονος υποστήριξε ότι την επίμαχη ημέρα είχε περάσει νωρίς το πρωί από το σπίτι του θύματος για να πάει τα παιδιά στο σχολείο και στη συνέχεια αποχώρησε επιστρέφοντας στο σπίτι του στα Πετράλωνα, χωρίς να ανέβει καν στο διαμέρισμα.

Θύματα μέσα στα σπίτια τους

Και οι τρεις γυναίκες έπεσαν νεκρές μέσα στα σπίτια τους επειδή διαφώνησαν ή χώρισαν με τον σύντροφο ή σύζυγό τους, όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Ένα από τα χαρακτηριστικά δηλαδή που βρίσκει όποιος αναλύει δολοφονίες γυναικών, ότι στην πλειονότητά τους σκοτώνονται μέσα στο σπίτι τους. Και οι τρεις γυναίκες δεν ήταν θύματα του "πάθους" ούτε κάποιας "οικογενειακής τραγωδίας", όπως πολλά ΜΜΕ αρέσκονται να λένε. Δεν έτυχε ο δράστης από τρελή αγάπη να αρπάξει μια καραμπίνα και να τις εκτελέσει πισώπλατα ή στο κρεβάτι τους. Δεν έπεσε το ταβάνι στο σπίτι και από όλη την οικογένεια μόνο η γυναίκα σκοτώθηκε. Είναι η πατριαρχία που τις σκότωσε και που έθρεψε αντιλήψεις οι οποίες δικαιολογούν σε έναν άνδρα το δικαίωμα ζωής και θανάτου σε μια γυναίκα που θεωρούν ότι τους έθιξε είτε χωρίζοντάς τους, είτε διαφωνώντας μαζί τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL