Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
«Να μην ζήσουμε και εμείς τις μαύρες σελίδες της Ιστορίας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Να μην ζήσουμε και εμείς τις μαύρες σελίδες της Ιστορίας»

Συμφώνησαν πως οι επόμενες ευρωεκλογές δεν είναι οι εκλογές της χαλαρής ψήφου, όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται. Αναγνώρισαν ότι η ακροδεξιά έχει επιστρέψει στο προσκήνιο, όπως και ότι η ενότητα της Ευρώπης απειλείται όσο ποτέ άλλοτε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από την άλλη όμως έδειξαν ότι τους χωρίζει ακόμη σημαντική απόσταση ώστε να βρουν από κοινού τρόπους για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των φασιστών. Την ώρα μάλιστα που είναι ελάχιστη η χρονική απόσταση που απομένει μέχρι να πάνε οι πολίτες στην κάλπη.

Οι υποψήφιοι των κομμάτων για τις ευρωεκλογές που συμμετείχαν στη χθεσινή εκδήλωση - συζήτηση της πρωτοβουλίας «Πάρτε θέση!» για την αντιμετώπιση της πανευρωπαϊκής ανόδου του ρατσισμού επιβεβαίωσαν πως βλέπουν την πολιτική πραγματικότητα αρκετά διαφορετικά. Σε σημείο που η περίφημη έκκληση για σύμπραξη των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, δείχνει ουσιαστικά κενή περιεχομένου.

«Ούτε τρεις φράσεις στη σειρά»

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Λευτέρη Παπαγιαννάκη στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, όταν μίλησαν οι οργανώσεις και άλλοι φορείς που συγκροτούν την πρωτοβουλία «Πάρε θέση!». Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών & Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων τόνισε ότι μέχρι σήμερα «το συνταγματικό τόξο δεν έχει μπορέσει να βάλει ούτε τρεις φράσεις στη σειρά». Μετά από επτά χρόνια παρουσίας της Χρυσής Αυγής στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν έχει υπάρξει η ελάχιστη κοινή απάντηση. Είναι πράγματι δύσκολο.

Ο Νίκος Γιαννής, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, παρότι αυτοπαρουσιάστηκε ως ο πιο ταιριαστός για την περίσταση εκπρόσωπος του κόμματός του, δεν απέφυγε να πει ότι βλέπει κοινά στοιχεία σε ακροδεξιούς και... (ακρο)αριστερούς, θέση που υιοθετούν και οι «ακραίοι» του κόμματος. «Τα δύο τρίτα του λαϊκισμού προέρχονται από την Ακροδεξιά και το ένα τρίτο από την Αριστερά». Στη συνέχεια διευκρίνισε πάντως ότι δεν ταυτίζει την Άκρα Δεξιά με την Άκρα Αριστερά.

Ο υποψήφιος της Ν.Δ. συνέδεσε ακόμη την εξάλειψη της ρατσιστικής στοχοποίησης με εκείνη της… δημιουργικότητας. «Από την άλλη μεριά πρέπει να σταματήσει η στοχοποίηση της δημιουργικότητας και η ενοχοποίηση του κέρδους. Είναι κάποιοι που δεν θέλουν να χρωστάνε παρά μόνο στον κόπο τους» είπε. Για την αντιμετώπιση του ρατσισμού τόνισε ότι μέσα από ένα φεντεραλιστικό και νεοφιλελεύθερο μοντέλο μπορούν να δοθούν λύσεις που θα τους συμπεριλαμβάνουν όλους.

«Ανιστόρητη η εξίσωση ναζισμού - κομμουνισμού»

Σε εντελώς άλλο πνεύμα ήταν η τοποθέτηση του υποψηφίου του ΚΚΕ Άχμετ Μουσταφά. «Προωθούν τον αντικομμουνισμό. Η ανιστόρητη εξίσωση με τον ναζισμό είναι αέρας στα πανιά των ναζιστικών μορφωμάτων» τόνισε και έκανε λόγο για μια Ευρωπαϊκή Ένωση «του κεφαλαίου των πολέμων και του τσακίσματος των δικαιωμάτων».

Μίλησε ακόμη για υποκρισία των κρατών - μελών απέναντι στα προσφυγικά ρεύματα, καθώς «συμμετέχουν στους αιματοβαμμένους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και όλοι μαζί ψήφισαν τους φράχτες». Χαρακτήρισε τέλος κάλπικο επιχείρημα  το αντιδεξιό μέτωπο, για το οποίο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εγκλωβιστούν «σε ανώδυνα μονοπάτια οι ψηφοφόροι».

«Για πρώτη φορά ευκαιρίες»

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ εστίασαν στην επόμενη μέρα του Ευρωκοινοβουλίου και τις μάχες που πρέπει να δοθούν ώστε να αλλάξει απτά η καθημερινότητα των ανθρώπων που αποκλείονται. Ο Αντώνης Ρέλλας ξεκίνησε από το δικό του παράδειγμα και τις συνθήκες εξαίρεσης και αποκλεισμού που βιώνει.

«Πρώτα απ’ όλα εδώ. Εσείς μπορέσατε, σηκωθήκατε και διαβάσατε τα κείμενά σας από το πόντιουμ. Φτιαγμένο με βάση το τι θεωρείτε κανονικότητα. Ο χώρος είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να εξαιρεί τα ΑμεΑ. Οφείλουμε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές που θα άρουν τα καθεστώτα εξαίρεσης στην καθημερινότητα».

Από την πλευρά της η Κωνσταντίνα Κούνεβα τόνισε πως με αυτή την κυβέρνηση για πρώτη φορά δόθηκαν ευκαιρίες. «Για πρώτη φορά πρόσφυγες και μετανάστες είχαν δυνατότητα για εργασία αφού έφτασαν στο έδαφος της Ελλάδας. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ δεν θέλουν να μας πάρουν τα αγαθά που έχουμε. Έρχονται στην Ευρώπη γιατί θαυμάζουν την ήπειρο και τα δικαιώματα που υπάρχουν».

Από τους υπόλοιπους ομιλητές ο Γιώργος Καμίνης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τόνισε πως, αν έγινε κάτι σίγουρα κατανοητό, είναι πως «η κατάκτηση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων δεν ήταν απόλυτη και δεδομένη».

«Να διδάξουμε ελευθερίες»

«Η Ευρώπη οικοδομήθηκε για να υπάρξει ειρήνη. Οι Έλληνες είναι ρατσιστές και σ’ όλες τις χώρες υπάρχουν ρατσιστές. Επειδή κάποιος δεν τους έμαθε να μην είναι. Να διδάξουμε ελευθερίες» σημείωσε ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος από τη Φιλελεύθερη Συμμαχία. Ο Δημήτρης Σαραφιανός από τη ΛΑΕ τόνισε ότι πρέπει να πάψει πρώτα ο θεσμοποιημένος ρατσισμός. «Το ότι δεν ακούγεται η φωνή μας σπρώχνει τον κόσμο στην Ακροδεξιά, όπως είδαμε και με το δημοψήφισμα του 2015 στην Ελλάδα».

«Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι η επιστροφή στα εθνικά σύνορα, στον απομονωτισμό και στον φονταμενταλισμό» υπογράμμισε ο Θόδωρος Τσίκας από το Ποτάμι. Από την πλευρά του ο Νίκος Χρυσόγελος των Πρασίνων  είπε ότι η αφετηρία της Ευρώπης ήταν το αίτημα να καταργηθούν τα σύνορα. «Δεν γίνεται να το κλοτσήσουμε το όνειρο λόγω των αντιθέσεων. Να επιστρέψουμε στο αίτημα!»

«Να κοιταχτούν στον καθρέφτη»

Πιο αισιόδοξα είδε τα πράγματα ο καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος που συντόνισε τη συζήτηση. «Υπάρχει σύγκλιση στα πεδία του αγώνα» είπε αναφερόμενος στο σκέλος ότι συμφωνούν όλες οι πλευρές για αξιοποίηση των θεσμικών δυνατοτήτων».  Υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς δεν αρκεί ένα απλό «απεταξάμην», αλλά να δοθεί ένας ολιστικός αγώνας. «Να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο σε θεσμικό επίπεδο, σε πολιτικό επίπεδο και επίπεδο ιδεών. Ο αγώνας δεν πρέπει να δοθεί μόνο σε δικαστήρια και Κοινοβούλιο, αλλά και σε επίπεδο ιδεών, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά να διεξαχθεί πολιτικός αγώνας».

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν το πρόσθετο ηθικό πολιτικό καθήκον να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να δουν ποιες είναι οι αιτίες που τροφοδοτούν τα φαινόμενα της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού, του ρατσισμού, του μίσους. Να μην ανταποκριθούν προσχηματικά» ήταν το μήνυμα του Δ. Χριστόπουλου. «Να μην ζήσουμε και εμείς τις μαύρες σελίδες της Ιστορίας» ήταν το μήνυμα από τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL