Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Αναβλήθηκε η δίκη για τις πρώην απολυμένες καθαρίστριες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναβλήθηκε η δίκη για τις πρώην απολυμένες καθαρίστριες

Αναβολή για τις 17 Απριλίου πήρε η εκδίκαση της υπόθεσης των πέντε πρώην απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Οι πέντε καθαρίστριες, που τώρα έχουν επιστρέψει στην εργασία τους, συνεχίζουν να διώκονται και να πληρώνουν την αντίστασή τους στις μαζικές απολύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά.

Τις βαραίνουν κατηγορίες για τη διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και την εξύβριση αστυνομικών κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που είχαν κάνει έξω από το υπουργείο Οικονομικών στις 10 Ιουλίου του 2014 στο Σύνταγμα, όταν πληροφορήθηκαν ότι το υπουργείο είχε ζητήσει την αναίρεση της δικαιωτικής για τις εργαζόμενες δικαστικής απόφασης να επιστρέψουν στο πόστο τους.

Οι καθαρίστριες που κάθε τόσο έχουν σύρονται στα δικαστήρια είναι η Δέσποινα Κωστοπούλου, η Βασιλική Γκόβα, η Δήμητρα Μανώλη, η Φωτεινή Νικηταρά και η Ευαγγελία Αλεξάκη. Ενδεικτική του «πνεύματος» που χαρακτηρίζει το κατηγορητήριο εις βάρος τους είναι η αναφορά που γίνεται για την κατηγορία της εξύβρισης: «Με πρόθεση (οι καθαρίστριες) προσέβαλαν την τιμή άλλου με λόγο και συγκεκριμένα απηύθυναν τις φράσεις ‘κωλόμπατσοι, γουρούνια, είστε αλήτες’ σε ένδειξη καταφρόνησης προς το πρόσωπό τους».

Παρουσίες αλληλεγγύης

Στο πλευρό τους σήμερα, παρότι δεν έγινε η δίκη, ήταν αλληλέγγυοι αλλά και πολλά στελέχη από την κυβέρνηση. Στα δικαστήρια της Ευελπίδων έδωσαν το "παρών" ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, οι βουλευτές Αννέτα Καββάδια, Γιάννης Γκιόλας και Χρήστος Καραγιαννίδης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όπως από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε στο πλευρό των αγωνιστριών καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ. Ο αγώνας τους, αγώνας εμβληματικός, που συμπύκνωσε όλη την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά -με απολύσεις αλλά και βίαιη καταστολή-, μας υπενθυμίζει πως έννοιες που σήμερα ξαναμπαίνουν στο λεξιλόγιο της καθημερινότητάς μας, όπως συλλογικές συμβάσεις, δικαίωμα στην εργασία, αξιοπρέπεια, δεν είναι, δυστυχώς, αυτονόητες. Και μπορεί οι εργαζόμενες καθαρίστριες να έχουν δικαιωθεί, γυρίζοντας στη δουλειά τους, οι μνήμες, ωστόσο, παραμένουν νωπές. Οι μνήμες από πολιτικές που ο λαός μας έχει καταδικάσει ανεπιστρεπτί» δήλωσε η Αννέτα Καββαδία.

Καταθέσεις μαρτύρων

Σημειώνεται πάντως ότι ξεκίνησε κανονικά η δίκη για τη μήνυση που έχουν καταθέσει η Ε. Αλεξάκη και η Β. Γκόβα σε βάρος του αστυνομικού της ΥΜΕΤ Ιωάννη Τσοκαναρίδη, ο οποίος είχε τραυματίσει σοβαρά την πρώτη στο χέρι. Μήνυση έχει καταθέσει εις βάρος τους και ο αστυνομικός. Κατά τη δίκη κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και η δικηγόρος Νατάσα Τσουκαλά. Σχεδόν όλοι οι μάρτυρες εξετάστηκαν και στην επόμενη συνεδρίαση θα ακολουθήσουν οι αναγνώσεις από τους δικηγόρους των δύο πλευρών.

Η επόμενη δικάσιμος για τις κατηγορίες που αφορούν και τις πέντε καθαρίστριες έχει οριστεί στις 17 Απριλίου στο κτήριο 13 και την αίθουσα 106.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL