Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Αντίδραση του υπ. Παιδείας στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου: / Αντίδραση του υπ. Παιδείας στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου: Ο διάλογος δεν μπορεί να διεξάγεται με κόκκινες γραμμές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντίδραση του υπ. Παιδείας στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου: / Αντίδραση του υπ. Παιδείας στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου: Ο διάλογος δεν μπορεί να διεξάγεται με κόκκινες γραμμές

«Σε μια Δημοκρατία ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας δεν μπορεί να διεξάγεται με κόκκινες γραμμές και στείρες αρνήσεις» τόνισε το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζοντας «δυσάρεστη εξέλιξη» την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τη συμφωνία κυβέρνησης - Εκκλησίας σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των κληρικών. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ομοφώνως τη συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία, επέμεινε όμως στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων.

Το υπουργείο Παιδείας υπογράμμισε ότι «δεν νοείται η απάντηση της Εκκλησίας σε μια ολοκληρωμένη και αναλυτική πρόταση της Πολιτείας να είναι μια άρνηση χωρίς κανένα επιχείρημα» δηλώνοντας έτοιμο για «ειλικρινή» και «εξαντλητικό» διάλογο «χωρίς εξαιρέσεις, επιλεκτικές προτιμήσεις και εκ των υστέρων τελεσίγραφα». Το υπουργείο Παιδείας επισήμανε ότι «εξ αρχής αποσαφηνίστηκε από τον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο πως οι άξονες της συμφωνίας συγκροτούν μια ενιαία ολότητα και δεν μπορούν να τεμαχιστούν».

«Η Εκκλησία δεν έθεσε υπόψη της κυβέρνησης κάποια αντιπρόταση»

Το υπουργείο Παιδείας σημείωσε ότι «οι αποσπασματικές λύσεις για να κρυφτεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί είναι μια μέθοδος του παλιού πολιτικού καθεστώτος που έχει ναυαγήσει μαζί του» και παρατήρησε ότι, «σε αντίθεση με την πρακτική των κυβερνήσεων του παρελθόντος, η κυβέρνηση προσανατολίστηκε στην από κοινού, συναινετική διευθέτηση των ζητημάτων με την Εκκλησία». Το υπουργείο Παιδείας σχολίασε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του διαλόγου «η Εκκλησία δεν έθεσε υπόψη της κυβέρνησης κάποιο εναλλακτικό σχέδιο ή αντιπρόταση».

Ιερά Σύνοδος: Διεύρυνση της θεματολογίας του διαλόγου

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία, χωρίς όμως να δέχεται αλλαγή του σημερινού καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών. Μετά και τη σχετική κριτική του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, η Ιερά Σύνοδος διεύρυνε τη θεματολογία του διαλόγου συμπεριλαμβάνοντας τα ζητήματα των οργανικών θέσεων των κληρικών, την αποζημίωση για την απαλλοτριωθείσα εκκλησιαστική περιουσία πριν το 1939 και τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας μετά το 1952.

Η Ιερά Σύνοδος επανέλαβε την «πλήρη αντίθεσή» της με τις αλλαγές στο σύνταγμα που αποφασίστηκαν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η επόμενη αναθεωρητική Βουλή δεν θα καταργήσει ή αλλοιώσει τα άρθρα του συντάγματος που αναφέρονται στην πολιτισμική και κοινωνική ιδιοπροσωπεία του έθνους μας» και στην προστασία της οικογένειας.

«Θρίλερ» με την εκλογή του μητροπολίτη Γλυφάδας

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε τρεις νέους μητροπολίτες, με την εκλογή του νέου μητροπολίτη Γλυφάδας να εξελίσσεται σε «θρίλερ», καθώς χρειάστηκε επανακαταμέτρηση η οποία κατέληξε σε ισοψηφία. Μητροπολίτης Γλυφάδας εξελέγη ο επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, γενικός διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας της Ιεράς Συνόδου.

Ο Αντώνιος έλαβε 38 ψήφους, όσες και ο αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωίνος, πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Γλυφάδας που υποστηρίχθηκε από μητροπολίτες που διαφωνούν με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο Αντώνιος εξελέγη μητροπολίτης Γλυφάδας λόγω των πρωτείων της ιεροσύνης.

Μητροπολίτης Περιστερίου εξελέγη ο επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, με 63 ψήφους, ενώ μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Γιαννουσάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL