Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία ζητάει ο Ιερώνυμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία ζητάει ο Ιερώνυμος

Τη συνέχιση του διαλόγου της Εκκλησίας με την Πολιτεία για τη συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των κληρικών ζήτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την έναρξη των εργασιών της έκτακτης Ιεράς Συνόδου. Ο Ιερώνυμος άφησε αιχμές για τους ασφυκτικούς περιορισμούς που έθεσε η Ιερά Σύνοδος στην επιτροπή διαλόγου με την Πολιτεία με συνέπεια το αποτέλεσμα της συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας να μην είναι το αναμενόμενο. Σήμερα η Ιερά Σύνοδος θα πάρει απόφαση για την αποδοχή ή την απόρριψη της συμφωνίας ή τη συνέχιση του διαλόγου.

Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα μαρτυρούν ότι διαπιστώνεται μεν ένας σημαντικός βαθμός ωρίμανσης πολλών εκ των ζητημάτων», αναγνωρίζοντας και δικά του λάθη «σε διαδικαστικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο». Υπογράμμισε ότι «υπάρχει όμως αρκετός δρόμος μπροστά μας και υπάρχει ρεαλιστική δυνατότητα για να φτάσουμε σε μία φερέγγυα συμφωνία, ένα ολοκληρωμένο θεσμικό συμβόλαιο με ευρεία συναίνεση στην κοινωνία, συνοχή και ενότητα στο εσωτερικό της Εκκλησίας μας, διασφάλιση στους κληρικούς μας και στα στελέχη μας και φυσικά ενίσχυση του αυτοδιοικήτου της Εκκλησίας μας».

«Πτωχός» ο απολογισμός της επιτροπής

Ο Ιερώνυμος σχολίασε ότι ο απολογισμός της συνεργασίας της επιτροπής διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας «είναι πολύ λίγος και πτωχός» αποδίδοντας την ευθύνη γι’ αυτό «στο σώμα της Ιεραρχίας μας, που περιόρισε ασφυκτικά μέχρι πνιγμού το δικαίωμα της ελεύθερης συζήτησης και των άλλων πτυχών του θέματος», όπως οι οργανικές θέσεις των κληρικών κι η εκκλησιαστική περιουσία μετά το 1952. Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς ο περιορισμός του θεματολογίου και κυρίως ο λίγος χρόνος που ετέθη στη διάθεση της επιτροπής μάς φέρνει σήμερα σε αδιέξοδο».

Κριτική στην αλλαγή μισθοδοσίας από τον Ιερόθεο

Ο πρόεδρος της επιτροπής διαλόγου μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος παρουσίασε τον απολογισμό των εργασιών της επιτροπής επικρίνοντας σε πολλά σημεία τη συμφωνία με την Πολιτεία, κυρίως στο ζήτημα της αλλαγής του τρόπου μισθοδοσίας των κληρικών. Σχολίασε ότι ο νέος τρόπος «εισάγει νέα προβλήματα, παρά τα επιλύει, και αυξάνει την αγωνία των κληρικών και των οικογενειών τους, όπως και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων και των ιδίων των αρχιερέων, διότι ο νέος τρόπος μισθοδοσίας αφορά και αυτούς».

Επιπλέον εξέφρασε φόβους για το τι θα γίνει με τη μισθοδοσία αν η Πολιτεία αποφασίσει να μην τηρήσει τη συμβατική της υποχρέωση και δεν καταβάλει το απαιτούμενο ποσό, ενώ θύμισε την πολυπλοκότητα του ζητήματος της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία δεν ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στις κατά τόπους μητροπόλεις και μονές. Επισήμανε παράλληλα ότι τόσο ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος όσο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αποδέχονται το νέο καθεστώς μισθοδοσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL