Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

8 Μάρτη: Φτάνει πια στην ανισότητα, την έμφυλη βία, το σεξισμό και τις γυναικοκτονίες

Ο πρώτος εορτασμός της Παγκόσμιας μέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη και ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε επίσημα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1975 ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας. Με τα χρόνια επιχειρήθηκε να αλλοιωθεί ή και να ξεχαστεί το πολιτικό μήνυμα της μέρας αυτής και να εκπέσει σε μια «γιορτή» γυναικών βασισμένη στην υπερκατανάλωση. Όμως το αίτημα της ουσιαστικής ισότητας γίνεται πιο επιτακτικό από ποτέ ειδικά την περίοδο της κρίσης όπου πολλές γυναίκες έχασαν την εργασία τους, μεγάλο μέρος του μισθού τους και επιβαρύνθηκαν από διπλούς και τριπλούς ρόλους.


 

Σήμερα το αίτημα της ισότητας είναι πιο επιτακτικό από ποτέ. Σε μια κοινωνική πραγματικότητα όπου τείνουν να γίνουν μια υποσημείωση στην καθημερινότητα οι γυναικοκτονίες, ο καλύτερος φόρος τιμής για τις γυναίκες που βιάστηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν όπως η Έλενα Τοπαλούδη, ή η 32χρονη μητέρα στη Σητεία, είναι ο δρόμος του αγώνα ενάντια στο σεξισμό, την ανισότητα και την έμφυλη βία.

Η ΑΥΓΗ αφιερώνει στην 8 Mάρτη και το γυναικείο κίνημα το σημερινό τεύχος. Επίσης στο avgi.gr θα μπορείτε από σήμερα να βρείτε τα κείμενα της αγωνίστριας, φεμινίστριας Σούλας Παναρέτου που με το εξαιρετικό της πνεύμα κόσμησε για πάνω από 10 χρόνια τις σελίδες της ΑΥΓΗΣ με τη στήλη της «Κρείτον Σιγάν;»

Φεμινιστική απεργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 2 στην πλατεία Κλαυθμώνος

Για πρώτη φορά θα διοργανωθεί και στην Ελλάδα, την Παρασκευή 8 Μάρτη, η Φεμινιστική Απεργία. Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, φεμινιστικές οργανώσεις, γυναικείες συλλογικότητες, συνδικαλιστικές ενώσεις και τομείς γυναικών κομμάτων κάλεσαν τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγρότισσες, φοιτήτριες, μαθήτριες και όλες τις γυναίκες, να σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα, να μην προχωρήσουν σε αγορές και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις για ολόκληρη την ημέρα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την ίδια ημέρα, στις 14:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Η Φεμινιστική Απεργία ξεκίνησε το 2016, ως Διεθνής Απεργία των Γυναικών, με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων από χώρες τις Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Παγκοσμίως, το 2018 συμμετείχαν επίσημα 40 χώρες. Χαρακτηριστικά, στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε μια ιστορική απεργία, όπου συμμετείχαν περισσότερες από πέντε εκατ. γυναίκες. 

Στην απεργία της 8 Μάρτη καλούν, μεταξύ άλλων, τα τμήματα γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΙΔΗΣΟ και των Οικολόγων Πρασίνων, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ και η ΕΣΗΕΑ.

Διαβάστε επίσης:

Αλ. Τσίπρας: O αγώνας για την πραγματική ισότητα είναι συνεχής και μας αφορά όλες και όλους (Video)

Φ. Κούβελα: Η εφαρμογή πολιτικών ισότητας στόχος του νέου νομοσχεδίου

Σε γενική απεργία οι γυναίκες στην Ισπανία - πάνω από 1.500 κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Μάγδα Φύσσα: Είναι κτήνη - Να μην ξαναδεί ποτέ ο δολοφόνος του Παύλου το φως του ήλιου (Video)

Κόντρα στα σεξιστικά πρότυπα & τους έμφυλους αποκλεισμούς, διεκδικούμε ουσιαστική ισότητα στην πράξη (Video)

Εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας στο Μέγαρο Μαξίμου

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 8 Μαρτίου (Video)

Επίσημη αργία από φέτος για το Βερολίνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η μόνη γυναίκα κυβερνήτης σκάφους στα ανατολικά σύνορα σώζει καθημερινά ζωές μέσα από τη θάλασσα

Το μήνυμα του Πρ. Παυλόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Δείτε όλα τα σχόλια