Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Μαζική πορεία μνήμης για τον Αλ. Γρηγορόπουλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαζική πορεία μνήμης για τον Αλ. Γρηγορόπουλο

Μαζική ήταν η πορεία στο κέντρο της Αθήνας που είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Με κεντρικό σύνθημα "Κουμής, Κανελλοπούλου, Μιχάλης Καλτεζάς, Αλέξης Γρηγορόπουλος, αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ.", οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Βουλή.

Τζίνα Τσαλικιάν: «Το παιδί μου συμβολίζει την αθωότητα κατά της βίας»

Την καπηλεία του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου κατήγγειλε η μητέρα του Τζίνα Τσαλικιάν στην ΕΡΤ τονίζοντας ότι "κανείς δεν δικαιούται να χρησιμοποιεί το όνομα του Αλέξη για σκοπιμότητες δικές του ή για να φτιάξει το προσωπικό του αφήγημα".

«Υπήρχε σκοπιμότητα να δημιουργηθούν συνθήκες αποσταθεροποίησης της χώρας» εκείνη την περίοδο υποστήριξε η Τζ. Τσαλικιάν. Η μητέρα του Αλέξη ανέδειξε τον ειρηνικό χαρακτήρα του γιου της υπογραμμίζοντας ότι «ο Αλέξανδρος δεν ανήκε ποτέ σε ομάδα αντιεξουσιαστών». «Οι δύο κατηγορούμενοι ήταν σε εντεταλμένη υπηρεσία να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες στο όνομα κάποιου σκοτεινού χώρου" υποστήριξε. «Το παιδί μου συμβολίζει την αθωότητα κατά της βίας» πρόσθεσε η Τζ. Τσαλικιάν.

Εκτεταμμένα επεισόδια στα Εξάρχεια

Η πορεία ολοκληρώθηκε γύρω στις 7.30 μ.μ. με συνθήματα κατά τις αστυνομικής βίας και της καταστολής.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 8 μ.μ. με επίκεντρο τα Εξάρχεια. Στην οδό Στουρνάρη στα Εξάρχεια και στην Τοσίτσα νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και κομμάτια από μάρμαρο προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και κρότου - λάμψης. Στην περιοχή βρίσκονταν από νωρίς σε επιφυλακή οι δύο "αύρες" της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίες λίγο αργότερα χρειάστηκε να επέμβουν για να σβήσουν φωτιά σε διαμέρισμα στα Εξάρχεια. Ένα όχημα παραδόθηκε στις φλόγες. Το ίδιο σκηνικό έντασης ακολούθησε ώς το βράδυ, με νεαρούς να πετούν βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα και οι αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να τους απωθήσουν.

Σε 66 προσαγωγές προχώρησε, συνολικά, η αστυνομία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αθήνα, στις συγκεντρώσεις και πορείες για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ στη συνέχεια οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Γύρω στις 9 μ.μ. λίγα άτομα συγκεντρώθηκαν στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου Τζαβέλα και Μεσολλογίου, καθώς η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα αποπνικτική από τα χημικά.

Παράλληλα, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, που διακομίστηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και ένας πολίτης, στην πλατεία Εξαρχείων, ο οποίος επίσης διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Επεισόδια σε Χανιά και Ηράκλειο

Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν και στα Χανιά μετά την ολοκλήρωση της πορείας φορέων της πόλης για την επέτειο της μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Με την ολοκλήρωση της πορείας, ο κύριος όγκος της κατέληξε στην πλατεία της αγοράς και ομάδα διαδηλωτών αποσπάστηκε για να κατευθυνθεί προς την οδό Δασκαλογιάννη. Διαδηλωτές έκαψαν κάδο απορριμμάτων του δήμου και πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ. Με την επέμβαση της αστυνομίας οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από το σημείο, ενώ όχημα της Πυροσβεστικής έσβησε τη φωτιά.

Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση μνήμης πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Λεονταριών. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης. Μετά το τέλος της πορείας, ομάδα νεαρών κατευθύνθηκε προς τον πεζόδρομο της οδού Χάνδακος, πετώντας πέτρες μολότοφ και φωτοβολίδες προς την πλευρά των αστυνομικών με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικρές υλικές ζημιές.

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης στον Βόλο, όταν ομάδες αναρχικών αμέσως μετά τις πορείες, έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές στο κέντρο της πόλεως και στην περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επεισόδια έγιναν και στο Αγρίνιο και ακολούθησαν 10 προσαγωγές.

Κατ. Μπρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL