Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
8η Μάρτη 2013
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

8η Μάρτη 2013

Η 8η του Μάρτη είναι μέρα αγώνων και διεκδικήσεων για τα δικαιώματα των γυναικών. Τα τελευταία χρόνια που η χώρα μας έχει γίνει το πειραματόζωο της ανελέητης επίθεσης του κεφαλαίου στον κόσμο της εργασίας, έχει γίνει φανερό ότι το φεμινιστικό κίνημα δεν μπορεί πια να αγωνίζεται μόνο του, αλλά σε συμμαχία με τα κινήματα που αντιστέκονται στα Μνημόνια και παλεύουν ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Τα Μνημόνια και οι πολιτικές τού νεοφιλελευθερισμού οδηγούν στην εξαθλίωση, στην κοινωνική ερήμωση, και σε ανθρωπιστική καταστροφή. Ερήμωση δεν είναι το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας; Ερήμωση δεν είναι η περιβαλλοντική καταστροφή στις Σκουριές προς όφελος του ξένου ιδιωτικού κεφαλαίου; Ανθρωπιστική καταστροφή δεν είναι η μεγάλη φτώχεια, πρόσφατο δείγμα της οποίας είναι οι θάνατοι των φοιτητών που έκαιγαν κάρβουνα για να αντιμετωπίσουν την παγωνιά; Ερήμωση δεν είναι τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας της νεολαίας;

Όμως οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες αντιστέκονται, απαιτούν μια αξιοπρεπή διαβίωση, εργασία, μόρφωση, υγεία, πολιτισμό, έχοντας να αντιπαλέψουν την πρόθεση ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών.

Η απάντηση της τρικομματικής κυβέρνησης είναι βία, καταστολή και τρομοκρατία. Συκοφάντηση των αγώνων, εμφυλιοπολεμική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, απαξίωση του Κοινοβουλίου.

Μέσα σε ένα τέτοιο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο, τα δικαιώματα των γυναικών δεν πλήττονται απλώς, εξαφανίζονται.

Σαρώνει η ανεργία στις γυναίκες, Ελληνίδες και μετανάστριες, με 65% στην ανεργία των νέων γυναικών. Από το 42 %, το ποσοστό των εργαζομένων γυναικών έπεσε στο 30%. Υπάρχει δηλαδή μια βίαιη επαναφορά των γυναικών στο σπίτι.

Οι δομές φροντίδας και μέριμνας έχουν ιδιωτικοποιηθεί και λόγω ανέχειας επωμίζονται οι γυναίκες τις υποχρεώσεις του κοινωνικού κράτους.

Ταυτόχρονα, καταγράφεται αύξηση των φαινομένων ακραίας βίας σε βάρος των γυναικών: βιασμοί, δολοφονίες. Ο δημόσιος χώρος πλήττεται από τη βία, η Χρυσή Αυγή και άλλες φασιστικές συμμορίες δολοφονούν μετανάστες, και σκορπίζουν τον φόβο. Ο δημόσιος χώρος έχει γίνει ακόμη πιο επικίνδυνος για τις γυναίκες.

Σε όλα αυτά, οι γυναίκες οι οποίες ως κατηγορία βιώνουν έντονα τις οδυνηρές υλικές συνέπειες της κρίσης, έχουν ισχυρή παρουσία στους αγώνες και στις τοπικές αντιστάσεις όπου αυτές αναπτύσσονται. Μετέχουν σε όλους τους αγώνες για την Παιδεία και την υγεία καθώς και για το περιβάλλον. Πολλές γυναίκες δραστηριοποιούνται στα δίκτυα αλληλεγγύης. Τις συναντάμε έξω από τα σούπερ μάρκετ να συλλέγουν τρόφιμα με τα οποία ενισχύονται οι οικογένειες των απόρων, των ανέργων, οι ηλικιωμένοι/ες μικροσυνταξιούχοι/ες κ.ά. Στα εναλλακτικά παζάρια, στις αγορές χωρίς μεσάζοντες, στις συλλογικές κουζίνες. Τρέχουν στα σχολεία να βοηθήσουν παιδιά οικογενειών που δεν τα βγάζουν πέρα, να βρουν πού υπάρχουν ανάγκες εμβολιασμού παιδιών. Και πάνω απ' όλα βοηθούν απελπισμένους και παραδομένους ανθρώπους να σπάσουν τον αποκλεισμό στον οποίο ζουν και να αγωνιστούν μαζί με τους άλλους για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Εμείς χαιρετίζουμε τις αγωνιζόμενες εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες που άφοβα παλεύουν για την επιβίωση, τις γυναίκες στις Σκουριές που υπερασπίζουν με τα σώματά τους το περιβάλλον από τις ανεπίστρεπτες βλάβες που θα προκαλέσει η εγκατάσταση των μεταλλείων χρυσού. Χαιρετίζουμε τις γυναίκες που αγωνίστηκαν στην Κερατέα. Είμαστε στο πλευρό των 300 καθαριστριών των εφοριακών καταστημάτων, που με μια πράξη βαρβαρότητας τις απέλυσε το υπουργείο Οικονομικών στις αρχές του 2013. Με αλληλεγγύη και νέους αγώνες απαντάμε στις επιθέσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL