Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Από τη ΔΕΔΔΗΕ / Επανέλεγχος ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στα κτίσματα των πληγέντων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τη ΔΕΔΔΗΕ / Επανέλεγχος ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στα κτίσματα των πληγέντων

Την έναρξη της επανηλεκτροδότησης κτισμάτων στις πληγείσες περιοχές της ανατολικής Αττικής, κατόπιν αμέσου επανελέγχου των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, διαδικασία που θα στηριχθεί οικονομικά με 1 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Προκειμένου οι επανασυνδέσεις να γίνουν με απόλυτη ασφάλεια, ο ΔΕΔΔΗΕ, μετά τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας 1 εκατ. από το ΥΠΕΝ, θα καλύψει το κόστος επανελέγχου των εγκαταστάσεων και έκδοσης σχετικής Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ).

Οι κάτοικοι των περιοχών Μάτι, Νέος Βουτζάς και Ραφήνα μπορούν, από σήμερα στις 8 το πρωί, να προσέρχονται στην κινητή μονάδα του ΔΕΔΔΗΕ -απέναντι από το ξενοδοχείο Ramada Attica Riviera στο Μάτι- προκειμένου να προγραμματιστεί άμεσα ο επανέλεγχος της ηλεκτρικής τους εγκατάστασης.

Ο επανέλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί από αδειούχους ηλεκτρολόγους της επιλογής τους ή από εκείνους που θέτει στη διάθεση του κοινού ο ΔΕΔΔΗΕ, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος καλύπτεται από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Παράλληλα, λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 214 214 2000 (αστική χρέωση), αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των επανασυνδέσεων κτισμάτων σε αυτές τις περιοχές.

Επιπλέον διευκρινίζεται ότι:

- Αν απαιτείται αντικατάσταση του μετρητή ή/και του κεντρικού καλωδίου παροχής, θα γίνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των ενδιαφερομένων.

- Αν από τον επανέλεγχο διαπιστώνεται αρτιότητα της εσωτερικής εγκατάστασης και των στοιχείων αυτής στον περιβάλλοντα χώρο (γραμμή πίνακα-μετρητή, γείωση), η επανασύνδεση θα πραγματοποιείται άμεσα.

- Αν από τον επανέλεγχο διαπιστώνεται ανάγκη μικροεπεμβάσεων στη γραμμή πίνακα - μετρητή ή στη γείωση, αυτές θα πραγματοποιούνται από τον αδειούχο ηλεκτρολόγο, ταυτόχρονα με τον επανέλεγχο. Η δαπάνη καλύπτεται από τον ΔΕΔΔΗΕ.

- Αν κατά τον επανέλεγχο διαπιστώνονται εκτεταμένες ή ουσιώδεις ζημιές στην εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση και δεν είναι δυνατή η έκδοση ΥΔΕ, η επανασύνδεση θα πραγματοποιείται μετά την αποκατάστασή τους, με ευθύνη των ιδιοκτητών. Το κόστος επανελέγχου μετά την αποκατάσταση καλύπτεται από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ο επανέλεγχος είναι απολύτως επιβεβλημένος προκειμένου τα κτίσματα να επανηλεκτροδοτηθούν -ανεξάρτητα από την ύπαρξη εμφανών ζημιών ή όχι- καθώς μια ανέλεγκτη οικιακή ηλεκτρική εγκατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους (ηλεκτροπληξία, πυρκαγιά, βλάβες/καταστροφές συσκευών κ.λπ.).

Στο μεταξύ, εξώδικη διαμαρτυρία επιδόθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ στον δήμαρχο Πεντέλης Δ. Στεργίου, γιατί σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ισχυρίστηκε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ. Οι αναφορές αυτές ήταν αβάσιμες, αστήρικτες και χωρίς στοιχεία και ζητείται να ανακαλέσει δημοσίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL