Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Athens Pride 2018 / Περηφάνια και αγάπη “παρούσες” στο Σύνταγμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Athens Pride 2018 / Περηφάνια και αγάπη “παρούσες” στο Σύνταγμα

Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό ανθρώπων κάθε ηλικίας κατέκλυσε από νωρίς το μεσημέρι την πλατεία Συντάγματος, με την Αθήνα να δηλώνει «παρούσα» στο Athens Pride 2018, τη μεγάλη γιορτή της ελευθερίας της αγάπης, της υπερηφάνειας και της ισότητας.

Εκτός από μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, το «παρών» έδωσαν επίσης πολιτικές ομάδες και κόμματα, φοιτητικοί σύλλογοι, αλλά και αστυνομικοί, που διαδήλωσαν για την ισονομία και την υπεράσπιση ατομικών ελευθεριών. Μάλιστα οι τελευταίοι ζήτησαν συγγνώμη για τον ρατσισμό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Χιλιάδες πολίτες ανεξαρτήτως φύλου και προσανατολισμού συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας και φώναξαν ευφάνταστα συνθήματα αγάπης, ισότητας και ελευθερίας κόντρα στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Άλλωστε όπως οι ίδιοι έλεγαν, «η αγάπη δεν είναι ποτέ λάθος. Όπου δεν υπάρχει ισότητα δεν υπάρχει και αγάπη». Παρά τον εορταστικό χαρακτήρα του φεστιβάλ, το πολιτικό στίγμα παραμένει. Πρόκειται για μία δήλωση υπερηφάνειας και μνήμης της εξέγερσης του Stonewall, όταν το κίνημα είπε «αρκετά» ένα βράδυ του Ιουνίου του 1969, σε ένα μικρό μπαρ στη Νέα Υόρκη.

Το φετινό σύνθημα «παρούσα» αφορά τη θηλυκότητα όχι ως συνέπεια της βιολογίας, αλλά όπως βιώνεται κάθε μέρα σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, εκφράζει την ιδέα πως όλα τα άτομα είναι ευπρόσδεκτα να δηλώσουν το παρών, ανεξάρτητα από την έκφραση του φύλου τους. Επομένως, υπογραμμίζει τη σημασία της αναγνώρισης και του σεβασμού του πλήρους φάσματος των ανθρώπινων εμπειριών. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η παρέλαση διεξάγεται στην πλατεία Συντάγματος, καθώς μέχρι πρόπερσι το ραντεβού δινόταν στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ρ. Δούρου: Η Περιφέρεια Αττικής δηλώνει παρούσα στους αγώνες ενάντια στις διακρίσεις

«Η Περιφέρεια Αττικής δηλώνει παρούσα στους αγώνες ενάντια στις διακρίσεις, τον κακοποιητικό λόγο, την προκατάληψη και δυστυχώς την κακοποίηση» σημείωσε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου μιλώντας στην «Αυγή». «Κι εγώ δηλώνω υπερήφανη γιατί τα τελευταία τρία χρόνια με μια σειρά από νόμους κερδίσαμε το χαμένο χρόνο, ανακτήσαμε αξιοπρέπεια όχι μόνο για κάποιους συμπολίτες μας αλλά για όλους. Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι έχουμε ακόμα πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε και για αυτό συνεχίζουμε. Και του χρόνου» ευχήθηκε η Ρ. Δούρου.

Δ. Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση υποστηρίζει τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Την πρόθεση της κυβέρνησης να υποστηρίξει τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας με προτεραιότητα την εξίσωση του πολιτικού γάμου και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, εξέφρασε από το βήμα του Athens Pride ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Παρούσα» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής και δεσμεύτηκε για νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία είναι στους στόχους της κυβέρνησης.

"Το σημαντικό είναι η ορατότητα"

«Το σημαντικό είναι η ορατότητα. Δεν είσαι ένα περίεργο μυθικό πλάσμα που λέγανε οι γιαγιάδες για να προσέχεις. Υπάρχουμε, θα βγούμε έξω και θα γιορτάσουμε. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε παρούσες και να ζητήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε στην «Α» ο Πάνος, φοιτητής Βιολογίας στη Μεγάλη Βρετανία που βρίσκεται στην Ελλάδα για διακοπές. Όπως είπε, η καλύτερη απάντηση στην προκατάληψη και τον ρατσισμό βρίσκεται στο περσινό θέμα του Pride. «Είναι θέμα παιδείας. Η αποδοχή, η προκατάληψη και ο ρατσισμός, προέρχονται από την παραπληροφόρηση ή από έλλειψη παιδείας, από συντηρητικές αξίες που έχουν περάσει, πολλές φορές και μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Το πρόβλημα δεν είναι ο λαός αλλά το πώς εκπαιδεύεται, ώστε να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Το ότι είμαστε εδώ και το γιορτάζουμε αποτελεί μια τεράστια πρόοδο αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος για την πλήρη ισότητα».

"Δεν είναι μόνο γιορτή, είναι η κατάκτηση των δικαιωμάτων που χρειαζόμαστε"

«Η προκατάληψη στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μεγάλη, ειδικά στην επαρχία από όπου είμαι και την έχω βιώσει από πρώτο χέρι. Η μητέρα της πρώην κοπέλας μου απειλούσε ότι θα με σκοτώσει» σημείωσε από την πλευρά της η Αγγελική και στάθηκε στη σημασία του Athens Pride. «Δεν είναι μόνο γιορτή, είναι η κατάκτηση των δικαιωμάτων που χρειαζόμαστε. Είμαστε περήφανοι γι αυτό που είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε μέχρι να έχουμε τα βασικά δικαιώματα που έχουν και οι υπόλοιποι πολίτες» σημείωσε. Όπως είπε, παρά τη θεσμοθέτηση βασικών δικαιωμάτων όπως το σύμφωνο συμβίωσης, την αναδοχή και την ταυτότητα φύλου, «μεγάλο μέρος της κοινωνίας ακόμα δε μας αποδέχεται. Έχουμε μέλλον ακόμα...».

Οι δράσεις ξεκίνησαν από τις 12.00, με βάψιμο σώματος και προσώπου με τα χρώματα του ουράνιου τόξου για όσες και όσους το επιθυμούν, ενώ από τις 15.00 μέχρι τις 17.00 η πλατεία συντονίστηκε στον ρυθμό των DJ sets. Επίσης παρουσιάστηκε και το φόρεμα Ουράνιο Τόξο του Άμστερνταμ, ένα «ζωντανό έργο τέχνης», αποτελούμενο από 75 σημαίες χωρών στις οποίες η ομοφυλοφιλία είναι ποινικά κολάσιμη - σε 8 χώρες μάλιστα τιμωρείται ακόμα και με θανατική ποινή. Στη συνέχεια την σκυτάλη πήραν οι χαιρετισμοί από την εξέδρα, για να ακολουθήσει η επίσημη έναρξη της μεγάλης γιορτινής πορείας διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+.

Το Athens Pride μετά την παρέλαση μεταμορφώθηκε σε ένα μεγάλο πάρτι μέχρι τα μεσάνυχτα, με συμμετοχή εναλλακτικών σχημάτων και γνωστών καλλιτεχνών. Στη σκηνή στο Σύνταγμα τραγούδησαν και ανέβασαν τη διάθεση στα ύψη η Ευρυδίκη, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, η Μαρίνα Σάττι, ο Δημήτρης Θεοδοσιάδης, ο Δημήτρης Κοψής αλλά και η Άννα Γούλα. Στα Drag Act η Kangela Tromokratisch, Το House of Zackie και η Chraja με το House of Kareola, ενώ οι Rainbow Dancers ξεσήκωσαν με τις μαγευτικές τους χορογραφίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτη φορά φέτος προβλήθηκε το λογότυπο του φορέα σε μέρος της πρόσοψης του κτηρίου της Βουλής. Με τη συμβολική αυτή κίνηση η Βουλή θέλησε να περάσει στους πολίτες το μήνυμα του σεβασμού στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τη φετινή διοργάνωση στήριξαν διπλωμάτες από 32 χώρες: Αλβανία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουρουγουάη, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία, Χιλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL