Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
14ο Αthens Pride / Η υπερηφάνεια "παρούσα" στο Σύνταγμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

14ο Αthens Pride / Η υπερηφάνεια "παρούσα" στο Σύνταγμα

Με το μήνυμα "Παρούσα" μας καλεί σήμερα στο Σύνταγμα το Athens Pride για 14η χρονιά. Οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις της πολύχρωμης γιορτής ορατότητας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που συνεχίζει να διαδίδει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις για την ισότητα και τον σεβασμό κάθε σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και έκφρασης φύλου, θα ξεκινήσουν από τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος.

Φέτος το θέμα που αποφασίστηκε ήταν ο μισογυνισμός, μια δύσκολη θεματική να επικοινωνηθεί, και το Pride επιλέγει πάντα θετικά μηνύματα παρά τις εμπειρίες της κοινότητας που δεν είναι θετικές, σημειώνει ο Ραφαήλ Μπιλίδας από την ομάδα επικοινωνίας του Athens Pride κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το φόρεμα Ουράνιο Τόξο του Άμστερνταμ (Amsterdam Rainbow Dress). Έτσι “από την διάκριση περνάμε στην περηφάνια και από τον μισογυνισμό αποφασίσαμε να γιορτάσουμε τις θηλυκότητες όχι όπως ορίζονται βιολογικά, αλλά όπως τις μαθαίνουμε και τις βιώνουμε” εξηγεί και προσθέτει ότι έχουμε μια εμμονή με τα φύλα και τι αντιλαμβάνεται η κοινωνία ως θηλυκό και τι ως αρσενικό, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει και η τάση να υποτιμάται η θηλυκή πλευρά σε σημείο που να νομιμοποιείται ακόμα και η άσκηση βίας εναντίον του.

Επισημαίνει ότι ο μισογυνισμός είναι σύστημα καταπίεσης και δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Γιατί “λέμε και στους άνδρες ότι δεν πρέπει να είσαι σε επαφή με τα συναισθήματά σου γιατί είναι ένδειξη αδυναμίας και συνυφασμένη με τη γυναικεία φύση” σημείωσε και κάλεσε στην παρέλαση του Athens Pride που είναι προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα, την οποία θα ακολουθήσει συναυλία.

Στις 5 το απόγευμα αναμένεται να παρουσιαστεί στο Σύνταγμα και το φόρεμα Ουράνιο Τόξο του Άμστερνταμ, ένα "ζωντανό έργο τέχνης", αποτελούμενο από 75 σημαίες χωρών στις οποίες η ομοφυλοφιλία είναι ποινικά κολάσιμη -σε 8 χώρες μάλιστα τιμωρείται ακόμα και με θανατική ποινή, όπως ανέφεραν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο Αθηνών η Μαρία Στρατηγάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας, και ο καλλιτέχνης που δημιούργησε το φόρεμα και υπεύθυνος του ιδρύματος Amsterdam Rainbow Dress Άρνοτ Βαν Κρίμπεν.

Όπως εξήγησε ο καλλιτέχνης, κάθε φορά που μια χώρα καταργεί την ομοφοβική νομοθεσία η σημαία της χώρας αυτής αντικαθίσταται από τη σημαία του Ουράνιου Τόξου. "Το φόρεμα αλλάζει, αλλά αργά. Όταν το Μπελίζ τον Σεπτέμβριο απέσυρε τη σχετική νομοθεσία, η σχετική σημαία αντικαταστάθηκε" υπογράμμισε ο Α. Βαν Κρίμπεν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των προσφύγων που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα καθώς πρόκειται για εξαιρετικά ευάλωτες περιπτώσεις, "διπλά εκτοπισμένους", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Το Αthens Pride θα είναι για μια ημέρα τουλάχιστον και καταφύγιο δύο ομάδων προσφύγων που συμμετέχουν, όπως σημείωσε η Άντρεα Γκίλμπερτ, νόμιμη εκπρόσωπος - διαχειρίστρια του Athens Pride η οποία ευχαρίστησε την ολλανδική πρεσβεία και τον Δήμο Αθηναίων για την υποστήριξη.

Ο επιτετραμμένος της ολλανδικής πρεσβείας Κας Βαν Ντερ Χορστ σημείωσε ότι το φόρεμα έρχεται σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στην προστασία των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, αντιδήμαρχος για ζητήματα μεταναστών και προσφύγων ,τόνισε ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ προσώπων πρέπει να είναι μια "συνειδητή πολιτική επιλογή".

Βουλή και Περιφέρεια στο πλευρό του Pride

Για μία ακόμη χρονιά η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τη διεξαγωγή του Athens Pride, ενός θεσμού που συμβάλλει στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.

Συγκεκριμένα, στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Αττικής έχει αναρτηθεί ένα τεράστιο πανό που μεταφέρει το μήνυμα του φετινού Athens Pride, ενώ στα χρώματα του Φεστιβάλ Υπηρηφάνειας θα βαφτούν όλες οι διαβάσεις περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος προκειμένου να υποδεχθούν τη διοργάνωση.

Σημειώνεται ότι το Athens Pride θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων και μάλιστα ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης αναμένεται να χαιρετίσει το Athens Pride.

Όπως σημειώνει, η Περιφέρεια Αττικής εφαρμόζει πλήρως την πολιτική της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου. Με τη θέσπιση της Χάρτας Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων Πολιτών το έτος 2016, η Περιφέρεια κατοχύρωσε το δικαίωμα της απαγόρευσης τέτοιων διακρίσεων από τις υπηρεσίες της και τις πολιτικές που εφαρμόζει.

Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: Παρούσα στο Athens Pride

Για συμμετοχή "ασφαλώς δεδομένη" στο Athens Pride κάνει λόγο ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας "‘Παρούσα’ σε κάθε προσπάθεια, σε κάθε αγώνα για την οριστική άρση των πολλαπλών διακρίσεων εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας".

Κάλεσμα και προς όλο τον κόσμο, και ιδίως στους νέους και τις νέες, να επισκεφθούν το Athens Pride 2018 απευθύνει και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ "για να στείλουμε όλοι/ες μαζί ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στον ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία και την κάθε είδους διάκριση".

Τη συμμετοχή τους στο Athens Pride έχουν ανακοινώσει επίσης το Κίνημα Αλλαγής και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL