Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Πέθανε ο αντιστασιακός Χαράλαμπος Ρούπας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε ο αντιστασιακός Χαράλαμπος Ρούπας

Πέθανε ο 95χρονος Χαράλαμπος Ρούπας, ο μικρότερος σε ηλικία από τους 40 μαυροσκούφηδες της προσωπικής φρουράς του Άρη Βελουχιώτης. Ο Χαράλαμπος Ρούπας, κρυπτογράφος των μηνυμάτων του Άρη, άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Τετάρτης στο νοσοκομείο Σπηλιοπούλειο "Η Αγία Ελένη".

Ο αντιστασιακός Χαράλαμπος Ρούπας γεννήθηκε στο Αίγιο στις 25.1.1924. Όπως διηγήθηκε στον Πέτρο Κουλουφάκο, πρόεδρο της Βιβλιοθήκης "Εθνική Αντίσταση", είχε αποβληθεί από το γυμνάσιο Αιγίου, όπου ήταν άριστος μαθητής, επειδή στην τελευταία τάξη δεν κατέδωσε στον υποστηρικτή του Μεταξά γυμνασιάρχη του τους συμμαθητές του που είχαν σκορπίσει προκηρύξεις της ΟΚΝΕ. Ο ίδιος δεν ήταν Οκνίτης, όπως διευκρίνιζε στον Π. Κουλουφάκο, αλλά ήταν στενοί του φίλοι αυτοί που έκαναν τη συγκεκριμένη πράξη και μετά εντάχθηκαν στην ΕΠΟΝ και έπεσαν μαχόμενοι.

Ο Χαρ. Ρούπας τελικά αποφοιτεί από το γυμνάσιο Ακράτας και εγγράφεται το 1942 στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου οργανώνεται στην ΕΠΟΝ και κατατάσσεται έπειτα ως στενογράφος και κρυπτογράφος στο Κλιμάκιο Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Η οργάνωση τον έστειλε στον ουλαμό του Άρη όταν ο τελευταίος έφτασε στην Πελοπόννησο. Καθ' όλη την παραμονή του Βελουχιώτη στην Πελοπόννησο μέχρι τη συμφωνία της Βάρκιζας ήταν δίπλα του.

Φυλακίστηκε επί 17,5 ολόκληρα χρόνια και γνώρισε ως κρατούμενος, με ό,τι αυτό σημαίνει, τις φυλακές Πάτρας, Κεφαλλονιάς, Κέρκυρας, Αβέρωφ, Ιτζεδήν (πρώην Καλαμίου στα Χανιά) κ.ά. από το 1945 έως το 1964! Μάλιστα και η μητέρα του είχε εκτοπιστεί για ένα διάστημα στο Τρίκερι, όπως μας τονίζει ο Πέτρος Κουλουφάκος.

Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ, τάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού και συνεργάστηκε με την εφημερίδα μας, την "Πορεία", το "Βήμα Αιγιαλείας", την εφημερίδα "Στυξ", την ιταλική "Rinastica", ενώ διατέλεσε υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού "ΕΑΜ Αντίσταση" του Πανελλαδικού Συνδέσμου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Υπήρξε επίσης γραμματέας του Πανελλαδικού Συλλόγου Μνήμης Άρη Βελουχιώτη με πρόεδρο τον Βασίλη Πριόβολο ή καπετάν Ερμή, ο οποίος πέθανε στις 10 Απριλίου του 2018.

Τον Ιανουάριο του 1996 συνεργάστηκε με τον Μανώλη Γλέζο ως μέλος της Κίνησης "Ενωμένη Εθνική Αντίσταση" και συμμετείχε στην ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Διετέλεσε επί πολλά έτη μέλος της Γραμματείας του Συμβουλίου ασχολούμενος, κυρίως, με το ζήτημα της αποζημίωσης των ομήρων στα γερμανικά στρατόπεδα (μαζί με τον Πέτρο Κουλουφάκο και αργότερα τον Μάκη Μπαλαούρα), που έγινε πράξη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για όσους μπόρεσε το Εθνικό Συμβούλιο να βρει τα απαιτούμενα στοιχεία (δικαιούχοι τελικά ήταν περίπου 12.000 άτομα, που έλαβαν από 3.000 μέχρι 12.000 ευρώ), μιας και η τότε κυβέρνηση αρνούνταν να συμπράξει στη δίκαιη αυτή υπόθεση.

Η πολιτική κηδεία του Χαράλαμπου Ρούπα θα γίνει σήμερα Παρασκευή 1 Ιουνίου στις 3 μ.μ., από το Α' Νεκροταφείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL