Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
ZEITGEIST / ZEITGEIST: Ο γάμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ZEITGEIST / ZEITGEIST: Ο γάμος

Του Αδάμ Γιαννίκου

Το Γουίνδσορ είναι μια ιστορική πόλη των τριάντα χιλιάδων κατοίκων, περί τα 34 χλμ. δυτικά του Λονδίνου. Εκεί βρίσκεται το φημισμένο Κάστρο του Γουίνδσορ, το οποίο χτίστηκε τον 11ο αιώνα, πριν από την Νορμανδική Κατάκτηση, κι έγινε τόπος συνάξεων, διπλωματίας και άλλων απολαύσεων των βρετανών μοναρχών στους αιώνες που ακολούθησαν. Το κάστρο, που συγκέντρωνε στους χώρους του εξαίσια δείγματα πατροπαράδοτης αρχιτεκτονικής, χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό επιτελείο από τις δυνάμεις των Κοινοβουλευτικών στο ξεκίνημα του Αγγλικού Εμφυλίου το 1642, όπου τα ζητήματα θρησκείας και φορολογίας είχαν την τιμητική τους. Τα δράματα των βρετανικών θεσμών δεν το άφησαν ανεπηρέαστο, καθώς υπέστη εκτεταμένες ανακαινίσεις, ιδίως με την αποκατάσταση της μοναρχίας, αποκτώντας δια πυρός και σιδήρου τη σημερινή του μορφή.

Ως έναν βαθμό τα δράματα των θεσμών συνδέθηκαν στενά με την ειδυλλιακή αυτή αγγλική εξοχή στη νότια όχθη του Τάμεση. Όταν την άνοιξη του 1917 τα Gotha G.IV της γερμανικής αεροπορίας πέρασαν τη Μάγχη για να βομβαρδίσουν το Λονδίνο, οι νοικοκυραίοι της βρετανικής πρωτεύουσας θυμήθηκαν ότι ο τότε μονάρχης τους και εγγονός της βασίλισσας Βικτορίας, Γεώργιος ο 5ος, είχε καταγωγή από τον γερμανικό οίκο των Saxe-Coburg-Gotha. Ο Τζόρτζι, βλέποντας τα δράματα του ξαδέλφου του στη Ρωσία, σκέφτηκε ότι καλό θα ήταν να αλλάξει το επίθετο της οικογένειάς του, μην τυχόν και το φάντασμα που πλανιόταν πάνω από την Ευρώπη περνούσε κι αυτό τη Μάγχη. Υπήρχε κι εκείνη η φωτογραφία των δύο -του Γεωργίου και του Νικόλαου- από το γαμήλιο γλέντι του έτερου ξαδέλφου τους, του Γουλιέλμου του 2ου, με τον οποίο τώρα Άγγλοι και Ρώσοι βρίσκονταν σε πόλεμο. Για την ιστορία, σε εκείνη τη σύναξη, έναν χρόνο πριν το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου, ο Κάιζερ πάντρευε την μοναχοκόρη του, κόρη της οποίας ήταν η μετέπειτα βασίλισσα Φρειδερίκη των εγχώριων δραμάτων. Η περίφημη φωτογραφία είχε τραβηχτεί στο Βερολίνο το 1913 και οι δύο νεαροί μονάρχες απ’ τα δύο άκρα της Ευρώπης έμοιαζαν σαν δύο σταγόνες νερό. Η κίνηση του Γεωργίου να αλλάξει το Σαξ – Κόμπουργκ - Γκότα σε Γούινδσορ αποδείχτηκε σοφή. Οι άλλοι δύο της οικογένειας έμελλε να είναι και οι τελευταίοι της σειράς τους.

Εκατό χρόνια μετά, οι πρώην Σάξονες που έγιναν Άγγλοι, σ’ ένα βασίλειο όπου οι Αγγλοσάξονες είχαν γίνει Νορμανδοί και όλοι μαζί ανά τους αιώνες θεωρούσαν πως ο κόσμος τους ανήκει δια της κοινής ψήφου εμπόρων και αριστοκρατών, παντρεύουν τον δευτερότοκό τους. Το Γουίνδσορ έχει την τιμητική του, καθώς σ’ αυτήν την μικρή πόλη της κεντρικής Αγγλίας ντύνουν τον γαμπρό. Ο πρίγκιπας Χάρι -τρισέγγονος του Γεωργίου που έγινε Γουίνδσορ, κι εγγονός ενός Φιλίππου, που σε χρόνια γερμανικής κατοχής παρέμεινε ξαδερφοκουνιάδος εκείνης της Φρειδερίκης- παντρεύεται μια Αμερικανίδα ηθοποιό. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα πλήθη συρρέουν και ολόκληρο το νησί είναι στο πόδι. Όμως, το γιορτινό κλίμα ήρθαν να χαλάσουν μερικές ειδήσεις -μία εξ’ αυτών πως οι αρχές στο Γουίνδσορ κατάσχουν τα αντικείμενα των αστέγων. «Είναι εθελοντικό, δεν στοχοποιούνται», ανέφερε η εκπρόσωπος της αστυνομίας μετά την κατακραυγή, εξηγώντας ότι το μέτρο υιοθετήθηκε προκειμένου να μην γίνονται απανωτοί έλεγχοι για λόγους ασφαλείας. Μιλώντας στο CNN, ένας άστεγος από το Γουίνδσορ, ονόματι Στιούαρτ, δήλωσε: «Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν τους νοιάζει τι θέλει ο κόσμος. Στο τέλος θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να φροντίσουν τη βασιλική οικογένεια». Ένας άλλος άστεγος, ο Σάνι, κατήγγειλε όσους πιστεύουν ότι οι άστεγοι θα βγάλουν λεφτά από την περίσταση ζητιανεύοντας. «Απλά, επιβιώνουμε. Αν είχα ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου, δεν θα καθόμουν εδώ. Δεν έχω άλλη επιλογή», είπε κι ευχήθηκε. «Συγχαρητήρια στον τύπο, αν είμαι εδώ, θα το γιορτάσω όπως οι άλλοι». Οι υπνόσακοι των αστέγων μαζεύονται για να απλωθούν οι υπνόσακοι των τουριστών. Όπως λέει ο Σαίξπηρ στις «Εύθυμες κυράδες του Γουίνδσορ»: «όπου προπορεύεται το χρήμα, ανοίγουν όλοι οι δρόμοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL