Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Νέα στοιχεία για τις μισθολογικές ατασθαλίες στον ΕΟΠΠΕΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα στοιχεία για τις μισθολογικές ατασθαλίες στον ΕΟΠΠΕΠ

Η αλήθεια είναι ότι ορισμένες πτυχές του θέματος τωόντι αποσιωπήθηκαν απο τον υποφαινόμενο, σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΟΠΠΕΠ, καθώς δυο σελίδες από το σαββατιάτικο φύλλο της "Αυγής", 12.5, αποδείχθηκαν πολύ λίγες για να χωρέσουν αναλυτικά τα ευρήματα που καταγράφονται σε 69 σελίδες πορίσματος του ΣΕΕΔΔ για την κατάσταση στον οργανισμό. Δοθείσης λοιπόν της ευκαιρίας από την επιστολή του Συλλόγου, παραθέτουμε ορισμένες ακόμη λεπτομέρειες, ίσως κουραστικές για τον αναγνώστη, που "κόπηκαν" λόγω χώρου, προκειμένου να "ενισχύσουμε" την καταγγελία κατά της εφημερίδας μας για "υβριστικό" και "συκοφαντικό", "μη αντικειμενικό", "ανακριβές" δημοσίευμα.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας στηρίχθηκε στην αναλυτική και τεκμηριωμένη έκθεση του ΣΕΕΔΔ, στην οποία περιγράφεται η μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων που ψηφίστηκε το 2015 και συνάμα η μη εφαρμογή δύο ακόμη νόμων για τις μισθολογικές αποδοχές των υπαλλήλων, του Ν. 4024/2011 και του Ν. 3899/2010.

Ειδικότερα, περιγράφεται με ποιον μη σύννομο τρόπο εφαρμόστηκε η λεγόμενη "υπερβάλλουσα μείωση" στο πλαίσιο της ένταξης των υπαλλήλων στο μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου, όπως ορίστηκαν με τον 4024/2011. Συγκεκριμένα, αντι να υπολογιστεί, ως όφειλε, με βάση το άρθρο 29 παρ. 2 του νόμου με την εφάπαξ περικοπή 25% επι των μισθολογικών τους αποδοχών και διατήρηση της υπερβάλλουσας μείωσης ως διορθωτικό ποσό/προσωπική διαφορά του ποσού εκείνου πάνω από το 25%, όπως είχε θέσει ως πλαφόν ο νόμος, ο ΕΟΠΠΕΠ δεν προέβη ποτέ σε καμία τέτοια ενέργεια. Δηλαδή, ενώ κατέταξε το προσωπικό στα μισθολογικά κλιμάκια του Ν.4024, εντούτοις διατήρησε ως διορθωτικό ποσό το σύνολο της διαφοράς μεταξύ παλαιών (ήτοι καταβαλλόμενων στις 29/2/2012) και νέων (ήτοι δικαιούμενων από 1.3.2012) αποδοχών, δηλαδή δεν προέβη ποτέ στη μείωση του 25% επί των παλαιών αποδοχών, αλλά διατήρησε το ποσό αυτής της μείωσης όσο και αυτό που προέκυπτε ως υπερβάλλουσα -πάνω του 25%- μείωση και το μετέφερε ως διορθωτικό ποσό από 1/3/2012 εως και τον χρόνο ελέγχου/Ιανουάριο του 2018.

Με ακόμη πιο απλά λόγια, ο οργανισμός κατέταξε τους υπαλλήλους μεν στα νέα κλιμάκια αλλά δεν εφάρμοσε ποτέ την περικοπή του 25% καθώς την "επέστρεφε" ως "διορθωτικό ποσό"!

Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό στους αναγνώστες μας, στην έκθεση περιγράφεται το διορθωτικό ποσό που ελάμβανε ένας από τους τέσσερις υπαλλήλους σε διευθυντικές θέσεις, που ελέγχονται για την ευθύνη τους στη μισθολογική, οικονομική διαχείριση στον ΕΟΠΠΕΠ. Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 1.016,51 ευρώ, τη στιγμή που το ΣΕΕΔΔ υπολόγισε, αν εφαρμοζόταν κανονικά η νομοθεσία, ότι έπρεπε να λαμβάνει υπερβάλλουσα μείωση ύψους... 80,88 ευρώ. Δηλαδή, η εν λόγω υπάλληλος εισέπραττε επιπλέον ποσό της τάξεως των 935,63 ευρώ.

Η ακόμη πιο αξιοσημείωτη "συκοφαντική" και "ανακριβής" λεπτομέρεια είναι ότι οι ατασθαλίες στη μισθοδοσία είχαν διαπιστωθεί όχι μόνο από το ΣΕΕΔΔ αλλά, σε πρότερο χρόνο, και από την Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία διενήργησε έλεγχο για το ίδιο θέμα το 2016, διατύπωσε το πόρισμά του τον Μάρτιο του 2017 και μετά την υποβολή αντιρρήσεων κατέληξε σε τελικό πόρισμα τον Νοέμβριο του 2017. Πόρισμα το οποίο χρησιμοποίησαν στην έρευνα τους οι επιθεωρητές και -ω του θαύματος- καταλήγει στις ίδιες διαπιστώσεις με την έκθεση του ΣΕΕΔΔ για τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας στη μισθοδοσία. Προφανώς λοιπόν, δύο πορίσματα θεσμικών μηχανισμών ελέγχου της διοίκησης -τα οποία βρίσκονται και τα δύο στη διάθεση της "Αυγής"- είναι και τα δύο υβριστικά, συκοφαντικά και ανακριβή.

Επίσης, αξίζει να υποδείξουμε μία ακόμη πτυχή του ρεπορτάζ μας σχετικά με την επιλογή από τις δύο ελεγχόμενες υπαλλήλους σε θέσεις ευθύνης, οι οποίες, ενώ γνώριζαν τον διενεργούμενο έλεγχο και το πρώτο πόρισμά του τον Μάρτιο του 2017, λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2017, αναγνώρισαν στο πρόσωπο της διευθύνουσας συμβούλου τον Εωσφόρο που καίει εικόνες και αποκαθηλώνει σταυρούς.

Τέλος, μια μικρή υπόμνηση προς τους υπογράφοντες την επιστολή εκπροσώπους. Το συνδικαλιστικό κόλπο να βάζουν μπροστά ένα συλλογικό σώμα υπαλλήλων, τη στιγμή που συγκεκριμένοι υπάλληλοι, με βάση το πόρισμα, ελέγχονται και ακόμη πιο συγκεκριμένοι προσπάθησαν εμφανώς να αποπροσανατολίσουν τον έλεγχο, είναι παλιό και φτηνό. Και είναι ακόμη πιο φτηνό προς εργαζόμενους τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπεί ο Σύλλογος, καθώς το "υβριστικό" ρεπορτάζ της "Αυγής" όχι μόνο δεν στιγμάτισε συλλήβδην όλους τους υπαλλήλους, αλλά, αντίθετα, δεν παρέλειψε να υπομνήσει τις ανισότητες και εκείνους οι οποίοι αμείβονται λιγότερο απ' όσο δικαιούνται με βάση το μισθολόγιο του 2015. Και οι περιπτώσεις αυτές, όπως και οι υπόλοιπες, καταγράφονται, φυσικά, αναλυτικώς στην έκθεση των επιθεωρητών και όχι στα μυαλά μη αντικειμενικών συντακτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL