Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.6°C
2 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C14.1°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.8°C14.1°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.5°C
2 BF 100%
«Περίπατος κατά των διακρίσεων»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Περίπατος κατά των διακρίσεων»

«Περίπατο κατά των διακρίσεων» πραγματοποίησαν φορείς, οργανώσεις, συλλογικότητες, πολίτες καθώς και εκπρόσωποι από ευρύτερες ομάδες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις στη χώρα μας (ΑΜΕΑ, ΛΟΑΤΚΙ, Ρομά, μετανάστες, πρόσφυγες, οροθετικοί, ηλικιωμένοι, χρήστες ουσιών, ψυχικά ασθενείς, θρησκευτικές ομάδες, κ.ά.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων.

Με χαρτόνια που σχημάτιζαν την λέξη «Αντιρατσισμός» και με κεντρικό σύνθημα «Βαδίζοντας μαζί για έναν καλύτερο κόσμο» οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κοτζιά και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι την πλατεία Βικτωρίας, όπου τελέστηκε η απονομή του επάθλου - σκυτάλης «Αντιρατσισμός - Τζανέτος Αντύπας», το οποίο φέτος δόθηκε στο Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών για τη δράση του «υπέρ της ελευθερίας και κατά του ρατσισμού αλλά και την πρόσφατη νίκη του, με τον νέο νόμο για την Ταυτότητα Φύλου». Η βράβευση καθιερώθηκε από το 2017 στη μνήμη του ακτιβιστή και ιδρυτή της οργάνωσης Praksis, Τζανέτου Αντύπα και κάθε χρόνο τιμάται μία οργάνωση ή ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα θέματα του αντιρατσισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αναγνωρίζεται ο αγώνας χρόνων για την κοινότητα μας: η υπομονή, η επιμονή, το να παλεύεις για ίσα δικαιώματα για περισσότερη, ελευθερία και δημοκρατία» επισήμανε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού. Ακόμη, η κ. Γαλανού προσέθεσε ότι «το βραβείο αυτό είναι για όλους τους ανθρώπους οι οποίοι παλεύουν για ελευθερία και περισσότερη δημοκρατία ενάντια στον σκοταδισμό που είχαμε. Και πρόσφατα μία απόφαση ενός δικαστηρίου έρχεται και θεσμοποιεί κατά κάποιον τρόπο τον ρατσιστικό και μισαλλόδοξο λόγο. Αυτό λοιπόν είναι μία απάντηση σε αυτό που ζήσαμε».

Από την πλευρά της η συντονίστρια προγραμμάτων Αθήνας της PRAKSIS, Ντίνα Βαρδαραμάτου, σημείωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ «Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της άνοιξης, η παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού κι η μέρα που γίνεται στην Αθήνα ο περίπατος κατά των διακρίσεων. 'Ανθρωποι, φορείς, οργανώσεις δείχνουμε έμπρακτα την καθημερινή μας δέσμευση για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, γιατί απλώς πιστεύουμε ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει».

Επιπλέον, στην πλατεία Βικτωρίας φυτεύτηκε συμβολικά ένα πλατάνι, εγκαινιάζοντας έναν «ανοιχτό κήπο για όλους».

Ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθήνας, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, υπογράμμισε ότι «συμβολικά φυτεύουμε αυτό το πλατάνι που μας έφερε η υπηρεσία πρασίνου κι η αντιδήμαρχος η Λενιώ Μυριβήλη κι ελπίζουμε ότι αυτό θα σηματοδοτήσει μία αλλαγή έστω και συμβολική, αλλά κι η πλατεία αυτή να γίνει ένας ανοιχτός χώρος για όλους».

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Λενιώ Μυριβήλη, ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό για την Αθήνα η βιοποικιλότητα της. Η διαφορετικότητα είναι αυτή που την κάνει πιο ανθεκτική και πιο δυνατή σαν πόλη, αυτό το πλατάνι μεγάλωσε στο φυτώριο του δήμου Αθηναίων κι έχουμε την πάρα πολύ μεγάλη χαρά να το φυτέψουμε σήμερα εδώ αντιπροσωπεύοντας πραγματικά τα δικαιώματα όλων των διαφορετικών πληθυσμών που κάνουν την πόλη μας πολύχρωμη και πανέμορφη».

Στον περίπατο κατά των διακρίσεων συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι ανάμεσά τους τρεις αντιδήμαρχοι από τον δήμο Αθηναίων, πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι κομματικών παρατάξεων, πρεσβειών, κοινωνικών οργανώσεων, ομάδων προσφύγων και μεταναστών από χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης.

Η δράση αυτή αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών που για 4η συνεχόμενη χρονιά κάλεσε όλες τις ομάδες, οι οποίες πλήττονται από τις διακρίσεις, να δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους για την καταπολέμηση κάθε είδους ρατσισμού και εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL