Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Τρεις μήνες μετά την καταστροφή / Μάνδρα: Συνεχίζεται η μάχη με τη λάσπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρεις μήνες μετά την καταστροφή / Μάνδρα: Συνεχίζεται η μάχη με τη λάσπη

Λίγες μέρες μετά τη λήξη της περιόδου έκτακτης ανάγκης, η Μάνδρα, η οποία επλήγη δραματικά από τις πλημμύρες της 15ης Νοεμβρίου, συνεχίζει να μετρά τις πληγές της. Οι κάτοικοι αγωνιούν μήπως ξανασυμβεί η καταστροφή, τη στιγμή, μάλιστα, που η πόλη δεν έχει επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς και οι ίδιοι παλεύουν να αποκαταστήσουν τις περιουσίες τους.

“Κάνουμε ό,τι μπορούμε και δεσμεύομαι ότι θα εκπληρώσουμε στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις μας για να αποκαταστήσουμε τις υποδομές” τονίζει στην “Α” ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γ. Βασιλείου. Ο ίδιος έχει θέσει σε προτεραιότητα την υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου στα ρέματα Αγ. Αικατερίνης και Σούρες, υπογραμμίζοντας ότι “η σχετική μελέτη επικαιροποιείται με βάση τα νέα δεδομένα προκειμένου το έργο να αντέξει σε αντίστοιχο φαινόμενο όπως αυτό της 15ης Νοεμβρίου”.

Οι απαλλοτριώσεις

Εν τω μεταξύ, έχουν αναρτηθεί ήδη οι πίνακες απαλλοτριώσεων και η διαδικασία θα γίνει με βάση το άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων, το οποίο συνιστά επίσπευση των σχετικών διαδικασιών. Μάλιστα, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση ενέταξε το συγκεκριμένο αντιπλημμυρικό έργο στη λίστα πρώτης προτεραιότητας προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα. Ο αντιπεριφερειάρχης εκτιμά πως το αντιπλημμυρικό έργο θα προκηρυχθεί εντός του 2018 και από την ολοκλήρωση της μελέτης υπολογίζεται ότι απαιτούνται 18 μήνες για την υλοποίησή του. Υψηλής προτεραιότητας είναι και η αποκατάσταση της παλαιάς Εθνικής Οδού, η οποία έχει πληγεί σε διαδρομή 3 χλμ., όπου χρησιμοποιείται μόνο το ένα ρεύμα κυκλοφορίας και τις ώρες αιχμής επικρατεί το αδιαχώρητο.

Πάντως, η μάχη με τις λάσπες συνεχίζεται. “Εδώ και τρεις μήνες καθαρίζουμε υποδομές και ρέματα από τη λάσπη με τη βοήθεια του στρατού και εργολαβίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής” σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης, ενημερώνοντας πως σήμερα στην έτερη πληγείσα περιοχή από την πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου, τη Νέα Πέραμο, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ ξεκινά ο καθαρισμός του ρέματος Έντερ.

Σημαντικό πρόβλημα με τη λάσπη συνεχίζει να αντιμετωπίζει η περιοχή της Μάνδρας. Ο δήμος είναι αναγκασμένος να μισθώνει φορτηγά έναντι 300 ευρώ για κάθε 20 τόνους προκειμένου να εναποτίθενται στο λατομείο Σταμέλου, αφού πλέον δεν υπάρχει η συνδρομή των ιδιωτικών φορτηγών. Σύμφωνα με τη δήμαρχο Ιω. Κριεκούκη, “η Περιφέρεια δεν έχει βρει ακόμη χώρο για την εναπόθεση της λάσπης”. Ωστόσο, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Βασιλείου υποστηρίζει “ο Δήμος Μάνδρας δεν έχει ακόμη υποδείξει χώρους για την εναπόθεση της λάσπης”. “Εμείς ως Περιφέρεια αναζητούμε χώρο για την επαναπόθεση της λάσπης” σημειώνει.

“Μπορεί οι λάσπες να έχουν φύγει από τους δρόμους, αλλά τα προβλήματα παραμένουν και αγωνιούμε” λένε κάτοικοι της Μάνδρας. Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή υποστηρίζει πως το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης των δύο βασικών οδικών αξόνων και των πεζοδρομίων μέσα στην πόλη, ενώ στις προτεραιότητες είναι η αποκατάσταση του οδοφωτισμού, αφού μεγάλο μέρος της πόλης παραμένει αφώτιστο το βράδυ. Προβλήματα εντοπίζονται ακόμη και στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, όπου υπάρχουν πρόχειρες συνδέσεις.

Να σημειωθεί ότι πάνω από 1.000 σπίτια χρίζουν επισκευών και μέχρι στιγμής έχει δοθεί σε όλα τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί το επίδομα των 586 ευρώ για την αποκατάσταση οικοσκευής στους πληγέντες, ενώ έχει παρατηρηθεί σημαντική καθυστέρηση στην απόδοση του ειδικού επιδόματος των 5.000 ευρώ στα νοικοκυριά. Για τους επιχειρηματίες έχει ξεκινήσει η σταδιακή απόδοση του ειδικού επιδόματος των 8.000 ευρώ προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους και να ανοίξουν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL