Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Προς σταδιακές αυξήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς σταδιακές αυξήσεις

Το ταξίδι της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου στην Πορτογαλία την προσεχή Τετάρτη είναι αναμφίβολα ενδεικτικό των σχεδιασμών της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα. Μετά δηλαδή την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον προσεχή Αύγουστο, που σημαίνει ταυτόχρονα και την άρση της ασφυκτικής μνημονιακής επιτροπείας της χώρας.

Η υπουργός Εργασίας, συνοδευόμενη από τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ Νάσο Ηλιόπουλο, αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό της Ζουζέ Βιέιρα ντα Σίλβα. Ο τελευταίος, ρισκάροντας αρκετά στις αρχές του 2016, προχώρησε σε μια -πρώτη- αύξηση του κατώτατου μισθού. Από τα 505 ευρώ ο κατώτατος μισθός έφτασε τα 530 ευρώ. Τον περασμένο Δεκέμβριο, παρά τις αντιρρήσεις του μεγαλύτερου συνδέσμου επιχειρήσεων στη Λισσαβώνα, εξήγγειλε και δεύτερη αύξηση.

Ο κατώτατος μισθός στην Πορτογαλία διαμορφώθηκε από την 1.1.2018 στα 580 ευρώ. Μόλις 6 ευρώ λιγότερα από τα 586 ευρώ στα οποία είναι (με βάση τις μεικτές αποδοχές) καθηλωμένος ο κατώτατος βασικός μισθός στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο του 2012, καθώς πριν από πέντε χρόνια η κυβέρνηση Παπαδήμου με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) μείωσε τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ.

Πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση μετά τον Αύγουστο στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα του κατώτατου μισθού, είναι μάλλον νωρίς να περιγραφεί με σαφήνεια. Πάντως το υπουργείο Εργασίας έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι επανέρχονται μετά τον Αύγουστο οι βασικές αρχές των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (βρίσκονται σε επ' αόριστον αναστολή βάσει του νόμου 4024/2011), δηλαδή επαναφορά της ευνοϊκότερης ρύθμισης όσο και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων.

Στο θέμα ωστόσο του κατώτατου μισθού είναι φανερό ότι "θα εξετάσουμε προσεκτικά μία σταδιακή αύξηση", σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η υπουργός Εργασίας την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της εκδήλωσης του "Economist".

Η υπ. Εργασίας τόνισε ότι θα πρέπει να δούμε και το ζήτημα των μισθών στη χώρα.

"Νομίζω ότι μπορούμε να εξετάσουμε με έναν προσεκτικό τρόπο μία σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος είναι εξαιρετικά συμπιεσμένος στη χώρα. Η Πορτογαλία έχει προχωρήσει σε δεύτερη αύξηση μετά την έξοδό της από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής». Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, ήδη, η σχετική νομοθεσία, που δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί στη χώρα μας, προβλέπει μία σειρά μελέτες οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη, «προκειμένου να προχωρήσουμε σε αυτό. Τότε θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τέτοια βήματα, σε συνεννόηση πάντα με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Όσοι πάντως βιαστούν και λόγω του ταξιδιού της υπουργού Εργασίας στη Λισσαβώνα να μιλήσουν για "πορτογαλικό μοντέλο" υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να διαψευστούν. Και αυτό καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα μας είναι συνυφασμένη με την επανεκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των "κοινωνικών ανταγωνιστών". Ήδη πάντως ο ΣΕΒ έχει τοποθετηθεί αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο επικαλούμενος τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια οι βιομήχανοι υπερασπίζονται μέχρι εσχάτων τα κέρδη τους, τα οποία διατήρησε σε μεγάλο βαθμό η καταστροφική πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL