Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.6°C28.1°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C25.2°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
27.9°C29.9°C
2 BF 25%
Μια δικαστική ιστορία επιβράβευσης της αστυνομικής αυθαιρεσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια δικαστική ιστορία επιβράβευσης της αστυνομικής αυθαιρεσίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Βραβείο στην αστυνομική αυθαιρεσία, που εξευτέλισε έναν άνθρωπο μέσα στη ΓΑΔΑ, συνιστά η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου, που αθώωσε τους αστυνομικούς που έδωσαν εντολή για ξεγύμνωμα μιας γυναίκας στο πλαίσιο... σωματικής έρευνας. Δεν επρόκειτο όμως για κάποια άγνωστη. Η Πόπη Μέλλιου, μόνιμη κάτοικος των Εξαρχείων, γνωστή για την κινηματική δράση της και μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τους χαρίστηκε και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Και μπορεί να κέρδισε την πρώτη δίκη και να έχασε τη δεύτερη, δηλώνει όμως αποφασισμένη να φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί, όπως λέει και η ίδια, «τα πράγματα είναι επικίνδυνα, αλλά όχι ακατόρθωτα»...

Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου 2013, σε περίοδο που γίνονταν σωρηδόν προσαγωγές από τα Εξάρχεια άνευ λόγου. Η Π. Μέλλιου, βλέποντας μηχανές της ομάδας ΔΕΛΤΑ να ανεβοκατεβαίνουν, επιχειρεί να καταγράψει τον αριθμό μίας από αυτές. Σε λίγη ώρα την περικυκλώνουν οκτώ άνδρες, της ζητάνε ταυτότητα, την οποία δεν αρνείται να δώσει, απαιτεί όμως να μάθει τα στοιχεία του αστυνομικού. Οδηγείται στη ΓΑΔΑ με συνοπτικές διαδικασίες κι εκεί ένας αστυνομικός δίνει την εντολή σε υφιστάμενή του: «Κωλομάγουλα, στήθος. Πρωκτικό, κολπικό μην της κάνεις, ξέρεις εσύ»... Οδηγείται σ' ένα δωμάτιο όπου υποχρεώνεται να μείνει εντελώς γυμνή μπροστά σ' ένα ανοικτό παράθυρο. Την ώρα εκείνη έχει κυκλοφορήσει παντού το νέο της προσαγωγής της, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της.

Το τι ακριβώς συνέβη μας το εξηγεί η ίδια.

* Η πρώτη δίκη κατέληξε στην καταδίκη των δύο (σ.σ.: απαλλάχτηκε η γυναίκα αστυνομικός που έκανε την έρευνα). Αυτή η πρωτόδικη καταδίκη σας ικανοποίησε;

Ναι, με ικανοποίησε, γιατί με αυτή την απόφαση, αν το Εφετείο είχε την ίδια ετυμηγορία, αυτοί πήγαιναν για απόταξη. Και πραγματικά άτομα με τέτοιες συμπεριφορές είναι για απόταξη.

* Μετά φτάνουμε στη δεύτερη απόφαση, την απαλλακτική. Πώς νιωσατε;

Δεν μπορώ να πω. Περίεργα αρχικά. Δεν μπορώ να πω ότι θύμωσα. Αυτό που αισθάνθηκα είναι ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι πολύ δύσκολα για να τα παλεύεις. Ότι παλεύονται πολύ δύσκολα.

* Αυτό ακούγεται ηττοπαθές...

Ένα από τα πρώτα πράγματα που σκέφτηκα είναι ότι δεν υπήρχε προσωπική διαφορά, δεν τσακώθηκα με τον γείτονα. Αυτά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολο να τα παλέψεις. Αν υπήρχανε τριάντα άτομα από μένα, όπως υπήρχαν για τους φασίστες μέσα στη δικαστική αίθουσα, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Καλούσα κάθε φορά κόσμο νά 'ρθει. Γιατί πρωτόδικα και η συμπεριφορά της έδρας ήταν να τους απαλλάξει. Η παρουσία του κοινού ήταν πολύ σημαντική. Βοήθησε βέβαια ότι εκείνη τη μέρα θα γινόταν και η δίκη του Δικτύου που αναβλήθηκε και ήρθε κόσμος. Έχω την εντύπωση ότι άλλαξε το κλίμα τη στιγμή που ήρθε και κόσμος. Από την άλλη, σκέφτομαι ότι η ιστορία με την αστυνομία είναι ένα πράγμα πολύ καλά στημένο. Στην τελευταία συνεδρίαση, κάποια στιγμή η διαδικασία διακόπηκε και κάλεσε την πρόεδρο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας. Πήγε, γύρισε, συνέχισε το δικαστήριο και αποσύρθηκε για να βγάλει απόφαση. Επί τρία τέταρτα δεν κατάφεραν να βγάλουν απόφαση, η οποία τελικά μας ανακοινώθηκε άλλη μέρα.

* Όλη αυτή η διαδικασία του εξευτελισμού έγινε λόγω του φύλου σας, επειδή είστε γυναίκα;

Δεν το έχω ποτέ στο μυαλό μου ότι είμαι γυναίκα. Η ίδια η πρόεδρος είπε ότι έχετε απέναντί σας μια γυναίκα που διεκδικεί τα δικαιώματά της. Δηλαδή το κάνανε απέναντι σ’ έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά και διεκδικεί τα δικαιώματά του. Θέλανε να σπάσουνε τον τσαμπουκά ανεξαρτήτως φύλου. Το ίδιο θα κάνανε και σ’ έναν άντρα. Είναι κάτι που το κάνουνε. Δεν δυσκολεύονται.

* Στη δευτεροβάθμια δίκη, σας παραλλήλισαν με τη Μάινχοφ και τη Ρούπα. Πώς σας φάνηκε αυτό;

Αρχικά πάρα πολύ αστείο. Ήταν οι υπερβολές τους ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να κάνει οτιδήποτε, άσχετα με το παρουσιαστικό του. Αισθάνθηκα ότι κάθε μέρα γινόντουσαν πιο γελοίοι από την προηγούμενη. Γελοιότητα και παντελής ένδεια επιχειρημάτων. Μου έκανε εντύπωση, το είπα και στη δεύτερη ΕΔΕ, ότι τόσα πολλά ψέματα μαζεμένα από ένστολους κρατικούς λειτουργούς δεν περίμενα ποτέ στη ζωή μου ότι θα ακούσω. Ήταν ένα απίστευτο ψέμα όλων. Ήρθε και ο προϊστάμενος, που είναι στη θέση του μέχρι σήμερα, και κατέθεσε φοβερά ψέματα. Ζητήθηκε μάλιστα η δίωξή του για ψευδορκία. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Δεν ελέγχεται τίποτα.

* Στο πρώτο δικαστήριο ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή και είχαμε καταδίκες. Στο δεύτερο έγινε ακριβώς το αντίθετο. Πώς το σχολιάζετε;

Πιστεύω ότι πρωτόδικα, γι’αυτό ήρθαν και τόσο αεράτοι, πίστευαν ότι θα απαλλαγούν. Στο δεύτερο δικαστήριο ο κατηγορούμενος ήρθε με δικηγόρο, που είναι και στην υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής. Ήταν θρασύτατος από την πρώτη στιγμή. Πιστεύω ότι εμείς είμαστε ειλικρινείς μπροστά σε αυτή την ψευτιά την απίστευτη που σερνόταν στο δικαστήριο, σοβαρές και τρεις γυναίκες, η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή κι εγώ, που ξέρουμε τι μας γίνεται και που υπερασπιζόμαστε σθεναρά τα δικαιώματά μας και δείχνουμε ότι δεν θα κάνουμε πίσω ούτε για μια στιγμή. Η έδρα άλλαξε πρωτόδικα γιατί δεν άντεχε άλλο τη γελοιότητά τους. Η στάση τους και στις δύο δίκες ήταν ύβρις προς την έδρα. Επίσης, τους ζητήθηκε να ζητήσουν συγγνώμη και αρνήθηκαν.

* Μετά την ολοκλήρωση και των δύο δικών, τι αίσθηση σας μένει;

Ότι τα πράγματα είναι επικίνδυνα, αλλά όχι ακατόρθωτα. Έχω την αίσθηση ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτό. Έχουν πάρει κάποιοι χαμπάρι τι συμβαίνει εκεί μέσα. Το έχουν μάθει και άνθρωποι που δεν μπορούσαν να διανοηθούν τι συμβαίνει μέσα στα αστυνομικά τμήματα, στη ΓΑΔΑ. Αλλά είναι κάτι που πρέπει να το παλέψουμε και παρά πέρα. Η στάση της αστυνομίας και στα δύο δικαστήρια έδειχνε ότι έχουν απίστευτο θράσος. Και είναι τόσο θρασείς, που ακόμα και η έδρα τους έλεγε "μα είπατε άλλα πρωτόδικα".

* Θα το ξανακάνατε;

Μετά χαράς! Μέχρι που σκέφτομαι να ξεκινήσω ένα κίνημα να γυρνάμε στους δρόμους και να καταγράφουμε τις μηχανές (γέλια). Κοίταξε, το θέμα να φοράνε οι αστυνομικοί τα μητρώα τους είναι κάτι που πρέπει να το παλέψουμε. Τουλάχιστον αυτό...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL