Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Μέχρι τον Μάιο οι μελέτες για τους παιδικούς σταθμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέχρι τον Μάιο οι μελέτες για τους παιδικούς σταθμούς

Σφιχτό το χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση των δημοτικών παιδικών σταθμών, την ίδια ώρα που 203 δήμοι της χώρας καλούνται να αξιοποιήσουν πόρους από το ειδικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για να δημιουργήσουν 400 νέες αίθουσες, οι οποίες θα υποδεχθούν 10.000 παιδιά σε επιδοτούμενες θέσεις μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή». Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι ζητούν ενισχυμένη χρηματοδότηση, προκειμένου να ανακατασκευάσουν τους πρώην κρατικούς παιδικούς σταθμούς.

Το βραχυπρόθεσμο σχέδιο

Το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας ύψους 15 εκατ. ευρώ αποσκοπεί στη δημιουργία 400 νέων δομών παιδικής φροντίδας. Κάθε δήμος από τους 203 που επέλεξε το υπουργείο Εργασίας με κριτήριο την έλλειψη δημοτικών δομών παιδικής φροντίδας θα μπορεί να ανακατασκευάσει έως 2 χώρους που με τη νέα σχολική χρονιά θα φιλοξενήσουν βρέφη και νήπια.

Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας ορίζει ότι έως τον Μάιο οι δήμοι θα πρέπει να καταθέσουν τις τεχνικές μελέτες για την ανακατασκευή χωρών, που τη νέα σχολική χρονιά θα ανοίξουν για να φιλοξενήσουν βρέφη και νήπια. Ο κάθε δήμος θα λάβει χρηματοδότηση 50.000 ευρώ εάν ανακατασκευάσει μια αίθουσα και 75.000 ευρώ για τις δύο αίθουσες. Με την έγκριση της μελέτης ο δήμος θα λάβει την πρώτη δόση χρηματοδότησης και το υπόλοιπο θα καταβληθεί έως την περαίωση του έργου.

Με τη δημιουργία 400 νέων δομών και 10.000 θέσεων οι δήμοι θα φιλοξενήσουν περισσότερα παιδιά μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή». Συνεπώς τη νέα σχολική χρονιά οι επιδοτούμενες θέσεις θα αυξηθούν από 100.000 στις 110.000 με προοπτική το 2019 - 2020 να φθάσουν τις 165.000 θέσεις.

Όπως έχει εξηγήσει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου, το πρόγραμμα κατασκευής 400 αιθουσών θα είναι “γέφυρα” για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει τη σχολική χρονιά 2019-2020, οπότε θα διατεθούν 150 εκατ. ευρώ για 45.000 επιπλέον θέσεις, ώστε συνολικά οι διατιθέμενες θέσεις να φτάσουν τις 165.000».

Πρώτος σταθμός

Στο μεταξύ οι δήμοι καλούνται να αναβαθμίσουν τις υφιστάμενες δομές παιδικής φροντίδας στα πρότυπα των ιδιωτικών, όπως ενημέρωσε σχετικά τους δημάρχους η αναπληρώτρια υπουργός Θ. Φωτίου. Η αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών συνδέεται με τη δυνατότητα ένταξής τους στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή».

Συγκεκριμένα έως την 31η Ιουλίου την 2018 με βάση τον νέο πρότυπο κανονισμό οι υφιστάμενοι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας, οικοδομική άδεια ή άλλο πιστοποιητικό ή βεβαίωση νομιμοποίησης του κτηρίου, διαφορετικά αναστέλλεται η άδειά τους.

Σε βάθος πενταετίας

Για τους πρώην κρατικούς παιδικούς σταθμούς προβλέπεται ότι σε βάθος πενταετίας θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες ανακατασκευής τους. Επίσης προβλέπεται ότι όλοι οι χώροι του σταθμού αναπτύσσονται σε ένα επίπεδο, κατά προτίμηση ισόγειο. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν και ο σταθμός πρέπει να αναπτυχθεί σε δύο επίπεδα, θα πρέπει να μη διασπώνται οι λειτουργικές ενότητες των βρεφών / νηπίων. Ο δε χώρος σερβιρίσματος φαγητού θα πρέπει να είναι συνεπίπεδος με την κουζίνα ή και σε άλλη στάθμη, αν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης και χρήσης μικρού ανελκυστήρα, και οι χώροι παραμονής βρεφών / νηπίων πρέπει να έχουν ασφαλή πρόσβαση με τον χώρο αυλισμού τους.

Επιπλέον όλοι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα πρέπει να διαθέτουν σύστημα κεντρικής θέρμανσης και επίσης οι χώροι παραμονής των παιδιών θα πρέπει να έχουν κατάλληλο φυσικό φωτισμό, με προσανατολισμό -κατά προτίμηση- μεσημβρινό.

Να σημειωθεί ότι τα δάπεδα των χώρων απασχόλησης, ύπνου, φαγητού και κυκλοφορίας των παιδιών θα πρέπει να είναι επιστρωμένα με υλικά αντιολισθηρά, ζεστά στην αφή και στην όψη, που να μπορούν εύκολα να καθαρίζονται (αν είναι δυνατόν χωρίς αρμούς) και να είναι ηχοαπορροφητικά.

Οι τοίχοι αυτών των χώρων θα βάφονται ή θα επενδύονται με υλικά που να έχουν χαρούμενους χρωματισμούς, να καθαρίζονται εύκολα και να είναι κατά το δυνατόν ηχοαπορροφητικά. Οι τοίχοι των χώρων υγιεινής και ακαθάρτων θα επενδύονται από το δάπεδο μέχρι ύψος 1.60 μ. τουλάχιστον με πλακίδια πορσελάνης. Το ίδιο θα ισχύει και για τους τοίχους της κουζίνας και του πλυντηρίου. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές και τα τελειώματα θα είναι μη τοξικά.

Η χρηματοδότηση

Η αναβάθμιση των δημοτικών παιδικών σταθμών και ιδίως των πρώην κρατικών ήταν πάγια απαίτηση της Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδας με σκοπό αυτοί να είναι ευθέως ανταγωνιστικοί με τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Αυτό, βέβαια, που λένε οι δήμαρχοι είναι ότι για την αναβάθμιση των δημοτικών παιδικών σταθμών απαιτείται ειδικό πρόγραμμα με γενναία χρηματοδότηση από τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Για το δε κόστος ανακατασκευής των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών από το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών ύψους 95 εκατ. ευρώ οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότηση αυτή δεν επαρκεί. Υπολογίζουν μάλιστα ότι στους αστικούς δήμους οι δομές παιδικής φροντίδας είναι περί τις 20 και το κόστος ανακατασκευής αγγίζει τα 100.000 ευρώ, κόστος που οι δημοτικοί προϋπολογισμοί δεν μπορούν να αντέξουν.

Ζητούν αλλαγές

Σε κάθε περίπτωση οι δήμαρχοι βλέπουν θετικά την αναβάθμιση των πρώην κρατικών παιδικών σταθμών σε βάθος πενταετίας. Βέβαια ζητούν τροποποίηση επιμέρους όρων του Π.Δ. 99/2017 υποστηρίζοντας ότι είναι “προβληματική” η πρόβλεψη να αντιστοιχούν 3,5 τ.μ. ανά βρέφος διαμορφωμένου υπαίθριου χώρου, αφού, όπως εξηγούν, “τα βρέφη έως 1,5 ετών δεν περπατούν και στις περισσότερες περιπτώσεις ο αυλισμός δεν είναι δυνατός”.

Αντίστοιχα χαρακτηρίζουν εξίσου “προβληματική” την πρόβλεψη για 4,5 τ.μ. ανά νήπιο ή παιδί σε αύλειο χώρο, γιατί κυρίως στα αστικά κέντρα δεν υπάρχουν χώροι προκειμένου να υπάρξει επέκτασή τους.

“Κυρίως στα αστικά κέντρα οι κτηριακές υποδομές 30-40 ετών, που φιλοξενούν 150 νήπια, στην πλειονότητά τους διαθέτουν αυλή 250-300 τ.μ. σε οικόπεδα συνολικής έκτασης 500 τ.μ.” υποστηρίζουν οι δήμαρχοι των αστικών κέντρων. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι αυτό θα σημάνει τη μείωση της δυναμικότητας από 150 σε 66 νήπια, διαφορετικά οι παιδικοί σταθμοί ή θα πρέπει να μετεγκατασταθούν σε άλλα κτήρια ή να “αποκτήσουν” αυλή 675 τ.μ. “Δυστυχώς στα μεγάλα κέντρα, που συγκεντρώνουν το 75% του πληθυσμού, δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα άνω των 1.000 τ.μ. εντός του αστικού ιστού” υπογραμμίζουν οι δήμαρχοι ζητώντας τροποποίηση της διάταξης του Π.Δ. 99/2017 ή να δίνεται η δυνατότητα για προαυλισμό ανά τμήμα του παιδικού σταθμού και αυτό να μην επηρεάζει τη δυναμικότητα των παιδικών σταθμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL