Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ / Δημιουργούνται 400 νέοι παιδικοί σταθμοί σε 203 δήμους εντός του 2018
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ / Δημιουργούνται 400 νέοι παιδικοί σταθμοί σε 203 δήμους εντός του 2018

Με την επισήμανση ότι το 2018 η κυβέρνηση στοχεύει σε δράσεις για το παιδί, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θ. Φωτίου παρουσίασε χθες στους 203 δημάρχους το πρόγραμμα που αποσκοπεί στη δημιουργία 400 νέων παιδικών σταθμών για την απορρόφηση περισσότερων παιδιών μέσω του προγράμματος “Εναρμόνιση της Επαγγελματικής με την Οικογενειακή Ζωή”. Το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει ειδική επιχορήγηση 15 εκατ. ευρώ για ανακατασκευή χώρων, ώστε να αυξηθούν κατά 10.000 οι θέσεις φιλοξενίας παιδιών και να προσληφθεί προσωπικό, που θα ξεπεράσει τα 2.500 άτομα. Τις επόμενες μέρες το υπουργείο Εργασίας θα αποστείλει στους 203 δήμους τη λίστα των προδιαγραφών και των τεχνικών παρεμβάσεων, που θα χρηματοδοτηθούν.

“Η κυβέρνηση έχει θέσει για το 2018 ως στόχο υψηλής προτεραιότητας το παιδί” τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός απευθυνόμενη στους δημάρχους και αναφερόμενη στο φλέγον ζήτημα της φιλοξενίας των παιδιών στις δημοτικές δομές. Άλλωστε, εδώ και χρόνια είναι εντοπισμένο το πρόβλημα, όπου γονείς ενώ διαθέτουν το κουπόνι δεν μπορούν να το ενεργοποιήσουν διεκδικώντας μια θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις και σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως στα αστικά κέντρα απευθύνονται στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Με βάση το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας ο κάθε δήμος από τους 203 θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πόρους για ανακατασκευή υφιστάμενων χώρων, που θα τους έχουν ορίσει ως βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ώστε τη νέα σχολική χρονιά οι αίθουσες να είναι έτοιμες. Πρόκειται για χώρους που είτε είναι ιδιόκτητοι, είτε παραχωρημένοι, είτε μισθωμένοι. Για μια δομή ή τμήμα θα χορηγηθούν έως 50.000 ευρώ και για δυο δομές ή τμήματα θα χορηγηθούν 75.000 ευρώ. Η επιχορήγηση αφορά βρεφικούς σταθμούς έως 14 θέσεις, βρεφονηπιακούς έως 20 θέσεις και παιδικούς έως 25 θέσεις.

Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) θα εκδώσει πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα αφορά τους 203 δήμους, για την συμμετοχή των οποίων απαιτείται έγκριση από δημοτικό συμβούλιο, εφ’ όσον η δομή υπάγεται απευθείας στον δήμο ή από το Δ.Σ. του νομικού προσώπου του δήμου, εφ’ όσον η δομή υπάγεται σε αυτό. Έως τα τέλη Μαΐου, ο δήμος θα πρέπει να έχει καταθέσει τον φάκελο των εργασιών ανακατασκευής προκειμένου να λάβει την πρώτη δόση. Η αποπληρωμή θα γίνεται με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής. Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός ενημέρωσε ότι με τη δημιουργία νέων δομών θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη προσωπικού 2.562, που θα τις στελεχώσει.

Θετική ήταν η ανταπόκριση των δημάρχων, παρότι υπήρξε πλήθος ερωτημάτων κυρίως στο εάν η ανακατασκευή χώρων συνδέεται με την εφαρμογή του νέου πρότυπου κανονισμού για τις δημοτικές δομές παιδικής φροντίδας, γιατί σε αυτή την περίπτωση, οι δήμαρχοι αντέτειναν ότι “με τις νέες αυστηρές προδιαγραφές οι παλαιοί, πρώην κρατικοί παιδικοί σταθμοί θα κλείσουν, αφού δεν τις πληρούν”.

“Η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να κλείσει καμία δομή παιδικής φροντίδας και δεν επιθυμεί να υπάρχουν παιδιά εκτός δομών” ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια υπουργός. Διευκρίνισε, πάντως, ότι το πρόγραμμα των 15 εκατ. ευρώ αποτελεί μεταβατική λύση έως ότου ξεκινήσει το επόμενο πρόγραμμα από το 2019 για κατασκευή 1.800 νέων παιδικών σταθμών πανελλαδικά, από χρηματοδότηση που θα προκύψει από τα αντίμετρα. Η Θ. Φωτίου σημείωσε, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα των 95 εκατ. ευρώ που είναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Εσωτερικών για την ανακατασκευή των υφιστάμενων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με τον πρότυπο κανονισμό, δεν σχετίζεται με το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, που μόλις εξήγγειλε.

“Με την αξιοποίηση των πόρων του υπουργείου Εργασίας θα ανακατασκευαστούν αίθουσες και θα δημιουργηθούν νέα τμήματα, ώστε να είστε έτοιμοι το φθινόπωρο του 2018 να υποδεχθείτε τα παιδιά” διευκρίνισε ο Θ. Γκοτσόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, εταιρείας που διαχειρίζεται το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Επαγγελματικής με την Οικογενειακή Ζωή”. Σημείωσε, μάλιστα, ότι παρέχεται η ευελιξία εφ’ όσον σε κάποιο δήμο ανοίξει νέα δομή, να ενεργοποιηθούν τα κουπόνια που έχουν στην διάθεσή τους οι γονείς και έως εκείνη τη στιγμή δεν τα είχαν αξιοποιήσει λόγω έλλειψης διαθέσιμων θέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL