Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Δέσμευση 15 εκατ. ευρώ από την περιφέρεια Αττικής υπέρ των πληγέντων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δέσμευση 15 εκατ. ευρώ από την περιφέρεια Αττικής υπέρ των πληγέντων

Πυρετωδώς εργάζονται τα συνεργεία με ειδικά μηχανήματα προκειμένου να επαναφέρουν σε ομαλή λειτουργία το οδικό δίκτυο μέσα και πέριξ της πόλης της Μάνδρας, η οποία επλήγη από τη φονική πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου. Παρ' ότι η υδροδότηση έχει επανέλθει, οι αρμόδιοι έχουν αποστείλει δείγμα στο Γενικό Χημείο του Κράτους αναμένοντας τα αποτελέσματα της εξέτασης για το αν το νερό είναι πόσιμο. Στο μεταξύ, η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου δηλώνει ότι θα προχωρήσει στη δέσμευση 15 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2018 προκειμένου να δοθεί οικονομική βοήθεια στους πληγέντες επιχειρηματίες και να αποκατασταθεί ο οδοφωτισμός στο δίκτυο, που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

“Τα συνεργεία εργάζονται και καθαρίζουν τα όλα ρέματα από τα φερτά υλικά στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο” αναφέρει στην “Α” ο ανιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής Γ. Βασιλείου, που από την πρώτη μέρα της φονικής πλημμύρας συντονίζει τα συνεργεία καθαρισμού. “Στόχος μας είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να έχει αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο” προσθέτει με αγωνία, προκειμένου, όπως εξηγεί, να αποκατασταθεί η οδική επικοινωνία στην περιοχή. Όπως μας ενημερώνει, από σήμερα θα ξεκινήσει η αστική συγκοινωνία που ενώνει τη Μάνδρα με το Πανόραμα, ενώ σταδιακά αποκαθίσταται η συγκοινωνία για τον δρόμο που περνά μπροστά από το λατομείο Χάλυψ, ενώνεται με την παλιά Εθνική Οδό και οδηγεί στα Βίλια. Να σημειωθεί ότι η παλιά Εθνική Οδός Ελευσίνας - Θηβών παραμένει κλειστή για οχήματα βαρέως τύπου, καθώς σε πολλά σημεία το οδόστρωμα έχει υποχωρήσει. Σε πρώτη φάση, η Περιφέρεια Αττικής αποκαθιστά την οδοσήμανση, ενώ προγραμματίζει την αποκατάσταση του οδοστρώματος.

Από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου, η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου ενημέρωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει στη δέσμευση ποσού 15 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας “για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στη Μάνδρα”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Το ποσό προορίζεται για την αποκατάσταση ζημιών επί περιουσιακών στοιχείων.

“Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και εγώ προσωπικά αρνούμαστε να περιοριστούμε στον σχολιασμό της τραγωδίας της δυτικής Αττικής. Αρνούμαστε να παίξουμε τον ρόλο των κομπάρσων ενός έργου που παίζεται δεκαετίες. Για τον λόγο αυτό προκαλέσαμε την περασμένη εβδομάδα την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να ψηφιστούν συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων” τονίζει η Ρ. Δούρου. “Την ίδια στιγμή, επειδή στην πολιτική το γελοίο ατιμάζει περισσότερο και από την ατιμία, θα ήθελα να κάνω σαφές ότι δεν θα επιτρέψω οι συνεδριάσεις ενός αποφασιστικού οργάνου να μετατραπούν σε αρένα εντυπώσεων και εκμετάλλευσης της τραγωδίας από εκείνους που δεν έχουν να προσφέρουν παρά μόνο άναρθρες κραυγές στα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μας. Από εκείνους που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την απώλεια τόσων ζωών” υπογραμμίζει.

Παράλληλα, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ζητά τη λήψη σειράς μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων, τη στήριξη εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ειδική ρύθμιση για τους συγγενείς των θυμάτων. Συγκεκριμένα, ζητά πρόβλεψη για συντάξεις χηρείας και πρόσληψη τέκνων των θυμάτων της τραγωδίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με επέκταση της ρύθμισης που αφορά τα θύματα τρομοκρατίας (Ν. 1897/1990), αλλά και την απόδοση έκτακτου επιδόματος για εργαζόμενους σε κατεστραμμένες επιχειρήσεις της περιοχής, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες και μαγαζιά που καταστράφηκαν έως ότου αυτά να καταστούν εκ νέου λειτουργικά, πέραν της αναστολής πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων. Επίσης, ζήτα την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) όλων των παροχών ρεύματος των πληγεισών δημοτικών ενοτήτων και επιδότηση ρεύματος στις πληγείσες κατοικίες. Προτείνει την αναστολή πληρωμών δανειακών υποχρεώσεων προς τραπεζικά ιδρύματα για το ίδιο διάστημα και για τις ίδιες περιπτώσεις και παύση κάθε διαδικασίας αναγκαστικού πλειστηριασμού.

Σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο

Το ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης της πολύνεκρης φυσικής καταστροφής που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αττικής θα απασχολήσει σήμερα και το Ευρωκοινοβούλιο, με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη να χαρακτηρίζει την επικείμενη συζήτηση “θετική εξέλιξη”.

“Στόχος μας είναι να ζητήσουμε ως Ευρωκοινοβούλιο από την Κομισιόν, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια στο πλαίσιο των υπαρχόντων κανονισμών, ώστε αυτή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να εκφραστεί και με έμπρακτο τρόπο. Με υλικούς πόρους και με ανθρώπινη βοήθεια” τονίζει με δήλωσή του ο Δ. Παπαδημούλης. “Στις δύσκολες στιγμές κάθε ανθρώπινης τραγωδίας έχει σημασία για κάθε λαό, και για τον ελληνικό, να νιώθει έμπρακτα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL