Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Κυβερνητική δέσμευση μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών / Μέτρα χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητική δέσμευση μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών / Μέτρα χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα μέτρα αποκατάστασης και αποζημίωσης των πληγέντων από τη φονική κακοκαιρία στη δυτική Αττική καθώς αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Όπως τονίζουν στο Μαξίμου, μόλις ολοκληρωθεί η συνολική καταγραφή της κατάστασης, θα προχωρήσουν στις σχετικές ανακοινώσεις.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, από τις πρώτες ώρες της καταστροφής, δεσμεύτηκε για την εφαρμογή μέτρων στήριξης τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων που επλήγησαν, "άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις". Ανέφερε συγκεκριμένα τη συγκρότηση μεικτών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας και των δήμων που έχουν πληγεί, ενώ ανακοίνωσε και τη διάθεση του συνόλου των μηχανικών ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να επουλωθούν τάχιστα οι πληγές. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα "για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας, ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή".

Από την πρώτη στιγμή, ο Αλ. Τσίπρας συγκάλεσε σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και φορείς στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίζοντας άμεσες πρωτοβουλίες και μέτρα. Την ίδια στιγμή, με κατεπείγουσα επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Δ. Παπαδημούλης αιτήθηκε να ενεργοποιηθούν επειγόντως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε.

Για την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, ως πρώτη προτεραιότητα τέθηκε η έρευνα και η διάσωση των αγνοουμένων και όσων βρίσκονταν σε κίνδυνο. Εν συνεχεία, η καταγραφή των υλικών ζημιών -στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα-, που θα οδηγήσει στην εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου για την αποκατάστασή τους και την αποζημίωση των πληγέντων.

Σχέδιο για να θεραπευτούν δεκαετίες άναρχης δόμησης

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, την Αυτοδιοίκηση, τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους πολίτες είναι μια κομβική κρατική παρέμβαση. Ένα μεγάλο σχέδιο, όπως το περιέγραψε ο Δ. Τζανακόπουλος, με στόχο να επιλυθεί το ουσιαστικό, το βαθύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από δεκαετίες άναρχης δόμησης, όχι μόνο στη δυτική Αττική σε πολλές άλλες περιοχές της Αττικής, αλλά και στην περιφέρεια. Αυτό το master plan αναμένεται να "τρέξει" από το υπουργείο Εσωτερικών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα κληθούν να σχεδιάσουν τα απαραίτητα βήματα.

Όπως όμως επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. "Μιλάμε για έξι, επτά δεκαετίες άναρχης δόμησης, μπαζωμένων ρεμάτων, μιας ολόκληρης λογικής και αντίληψης για τη δόμηση και την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγης" σημείωσε. Ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως τα μπαζωμένα ρέματα και τα αυθαίρετα σπίτια ήταν ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε το ελληνικό κράτος, επί δεκαετίες, το πρόβλημα της στέγης, επισημαίνοντας πως αυτές οι κρατικές πολιτικές και η "τεχνολογία της αδιαφορίας" οδήγησαν στην τραγωδία που βιώνουν η δυτική Αττική και άλλες περιοχές.

"Αντί να εκπονηθούν κρατικές πολιτικές στήριξης, αντί να υπάρξει ένας σαφής χωροταξικός σχεδιασμός, ιδιαίτερα για τα πιο αδύναμα στρώματα, το κράτος έκλεινε τα μάτια στην αυθαιρεσία, διότι κατά αυτόν τον τρόπο θεωρούσε πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των ανισοτήτων και το πρόβλημα στέγης" υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL