Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Με γνωμοδότηση του ΝΣΚ / Στον Δήμο Ύδρας το νησάκι Αγ. Γεώργιος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με γνωμοδότηση του ΝΣΚ / Στον Δήμο Ύδρας το νησάκι Αγ. Γεώργιος

Το νησάκι Άγιος Γεώργιος ή Σαν Τζόρτζι απέχει 17 ναυτικά μίλια από το Λαύριο και 23 από την Ύδρα. Σε ποιον δήμο ανήκει; Οι λιγοστοί κάτοικοί του σε ποιες κρατικές υπηρεσίες πρέπει να απευθυνθούν; Το ζήτημα απασχόλησε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), καθώς προέκυψε ερώτημα από πλευράς του Δήμου Ύδρας, αφού οι εταιρείες που έχουν εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες στο νησί πρέπει να αποδώσουν στους οικιακούς καταναλωτές ειδικό τέλος, το οποίο αναγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Προηγουμένως, όμως, έπρεπε να είναι επακριβώς προσδιορισμένο σε ποια διοικητικά όρια υπάγεται το νησάκι Άγιος Γεώργιος, στο οποίο μένουν οι κάτοικοι. Κι αυτό μπορούσε να προσδιοριστεί μόνο από το ελληνικό κράτος.

Η ιστορία για το πού υπάγεται το νησάκι Άγιος Γεώργιος διαπερνάται από τις αντιφάσεις του ελληνικού κράτους. Το 1834, είχε καταγραφεί στη νομοθεσία ότι η νήσος Αγ. Γεώργιος υπαγόταν στον Νομό Αργολίδας και στον Δήμο Ύδρας. Ωστόσο, στο βασιλικό διάταγμα του 1912 η νήσος Αγ. Γεώργιος “εξαφανίστηκε” διοικητικά, αφού δεν εμφανιζόταν να υπάγεται ούτε στον Δήμο Ύδρας, ούτε στον δήμο Λαυρεωτικής.

Με την απογραφή του 1940 και του 1950 το νησί εμφανίζεται ξανά! Υπάγεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Λαυρεωτικής και κατοικείται από 4 άνδρες. Όμως, στην απογραφή του 2001, το νησί εμφανίζεται να υπάγεται στα διοικητικά όρια της Ύδρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πωλητήρια και προικοσύμφωνα το νησί εμφανίζεται να ανήκει στον Δήμο Ύδρας. Όμως, σε διαδικασίες αδειοδοτήσεων, τις οποίες ενέκριναν οι κρατικές υπηρεσίες, το νησί εμφανίζεται να υπάγεται άλλοτε στον Δήμο Λαυρεωτικής και άλλοτε στον Δήμο Ύδρας. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όλα αυτά τα χρόνια “δεν υπήρξε οιαδήποτε απόφαση επιτροπής ορίων ή απόφαση δικαστηρίου που καθορίζει τα όρια των δήμων Ύδρας και Λαυρεωτικής”. Εάν υπήρχε κάποια δικαστική απόφαση, ίσως θα ήταν πιο εύκολο να προσδιοριστεί το πού ανήκει το νησί.

Το γραφειοκρατικό “μπέρδεμα” φαίνεται να κάνει την εμφάνισή του ξανά το 2001, όπου στην απογραφή πληθυσμού που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή εμφανίζει το νησί ως να υπάγεται στα διοικητικά όρια της Λαυρεωτικής. Το 2015, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θεώρησε σε έγγραφό της ότι το νησί υπάγεται στον δήμο Λαυρεωτικής. Ενώ από το 2007 και έπειτα οι υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες, όπως η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ανέφεραν ότι το νησί υπάγεται στον Δήμο Ύδρας. Το ίδιο έκανε και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Με τη νομοθεσία του 2014, έπρεπε να γίνει επιμερισμός του ειδικού τέλους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους οικιακούς καταναλωτές από τις εταιρείες που είχαν τοποθετήσει ανεμογεννήτριες στο νησί. Αυτή η διαδικασία μπλόκαρε στα γραφειοκρατικά γρανάζια γιατί δεν ήταν ξεκάθαρο σε ποιον δήμο ανήκουν οι κάτοικοι που θα εισέπρατταν το ειδικό τέλος.

Μόλις εσχάτως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) απεφάνθη ότι το νησάκι ανήκει στον Δήμο Ύδρας γιατί, όπως αποτυπώνεται στο κείμενο της γνωμοδότησης, “η γεωγραφική διαίρεση που κάνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν ταυτίζεται με τη διοικητική διαίρεση”. Για το ζήτημα είχαν χθες συνάντηση ο δήμαρχος Ύδρας Γ. Κουκουδάκης με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη. Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για την απόφαση του ΝΣΚ όσο και για τη θετική ανταπόκριση του υπουργού. Τώρα, εκκρεμεί η επικύρωση της γνωμοδότησης από τον υπουργού Εσωτερικών και να εκδοθεί η σχετική απόφαση, που θα αναφέρει ρητά ότι το νησί ανήκει στον Δήμο Ύδρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL